Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje
Kubki smakułatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli
Wiem co jembananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka
Ugotowaćdokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto na muffinki przekładamy do papilotek, które umieszczone są w formie do pieczenia muffinek do 2/3 ich wysokości. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy
Emcia Pichcijajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziegotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego(...)Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy okrajając brzegi. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy. Pozostały biszkopt przecinamy dwa razy tworząc trzy blaty. We wrzącej wodzie rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Pozostawiamy do ochłodzenia. Masę z Milky Way wyciągamy z lodówki i ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami
Kolizje Smakówtortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie/przełożenie: 1 pomarańcza 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kieliszek wódki 150 g dżemu z czarnej porzeczki Krem: 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 200 g śmietany 30% 1 łyżka(...)sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie/przełożenie: Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić
Passions hobbies lifeśrodku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBarbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru(...)ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy
Smak mojej kuchnichce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl(...)budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto
Moje domowe kucharzeniegórę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaPaździernik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem
PysiaGotuje.plSezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest
PysiaGotuje.plW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze
PysiaGotuje.pl