szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa truskawkowa z maślanki: 25 dkg truskawek 1/2 cytryny 3/4 szklanki maślanki 1 galaretka truskawkowa krem truskawkowy: 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 dkg truskawek 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny wierzch tortu: 400 ml śmietany kremówki 36 % 1 fix do śmietany pozostałe: 1/2 słoiczka(...)Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Warstwa maślankowa: `Truskawki myję obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też, i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki. Krem truskawkowy: Żelatynę namaczam
wesoła kuchniaprzygotować. Przepis pochodzi STĄD . Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek kakao Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki 1/3 szklanki wody 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Krem: 200 g miękkiego masła(...)przelać do niego masę. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i podzielić na dwa blaty. Nalewkę rozcieńczyć wodą i nasączyć połową ponczu pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę, którą należy rozsmarować na pierwszym placku. Masę serową przykryć drugim blatem. Ponownie
Pasja Smakuilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • sok z 1 cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy(...)galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch biszkoptu – 1 galaretka cytrynowa / 250 ml Wykonanie: • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. • Wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem
To co kochamjuż nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli macie(...)dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościcukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny, 3-4 żółtka(...)sztywno, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą
W kuchni Katieciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą
W kuchni Katieksiążki "Czekolada" ze str.18. Ciasto: 250g mąki pszennej, szczypta soli, 150g masła, 70g cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki(...)minut, stale mieszając. W osobnej misce stopić na parze czekoladę wraz ze śmietanką. Dodać do kremu, dokładnie wymieszać i wylać na upieczony spód. Schładzać przez 2-3 godziny. Wierzch: 150ml śmietany 18%, 50g mlecznej czekolady. Wierzch ciasta posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościmaślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste(...)cukrem pudrem na jasny krem. Następnie do masła, ciągle miksując, dodawałam po łyżce zblendowany ser. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec ser "doprawiłam sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki
Waniliowe Improwizacjeznaleziony oczywiście na mojewypieki.com Tort czekoladowo - miętowy. Składniki: Ciasto: 1 1/4 szkl. mąki pszennej; 180 g masła; 80 g gorzkiej czekolady; 2/3 szkl. kakao; 3 jaja; 1 szkl. brązowego cukru; 1/4 szkl. cukru; 3/4 szkl. śmietany 18%; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej; kilka kropli aromatu waniliowego. Krem miętowy: 300 ml schłodzonej śmietany kremówki(...)połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno) trzech tortownic o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 min. Sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe. Studzimy chwilę w formach następnie na kratce. Krem: Schłodzony serek mascarpone i kremówkę miksujemy razem z barwnikiem. Dodajemy
MiksturownikCzekoladowe muffinki to szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis na domowy deser. Wykonane w ten sposób muffinki z całą pewnością w błyskawicznym tempie znikną ze stołu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli lubicie deserki w kubeczkach, to deser Kinder Country powinien przypaść Wam do gustu. To połączenie ekspandowanych ziaren, czekolady i delikatnego kremu. Do deseru możecie również
Słodki sentymentSkładniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem: 500 g serka
Qchnia po prostupapierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Masa Kajmakowa Składniki : puszka gotowej masy kajmakowej ("krówkowej") 150 g miękkiego masła Wykonanie : Miękkie masło ubić na puszysty biały krem, następnie stopniowo dodawać gotową masę kajmakową z puszki cały czas
Aromatyczne Podróżeblogu znajdziecie całą masę przepisów na SERNIKI i inne pyszne ŚWIĄTECZNE CIASTA , dlatego jak zwykle mam pieczeniowe dylematy. Po krótkim namyśle, stwierdziłam, że tym razem upiekę jedno z ulubionych wypieków mojego męża, czyli sernik z masą krówkową o smaku advocata, na spodzie z korzennych ciasteczek Spekulatius oraz kremem advocatowym i karmelizowanymi orzeszkami na wierzchu . Przepisu nie ma na blogu, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną lub kremem budyniowym oraz owocami
Domowy Smak Jedzeniapełni). Można to zrobić na wiele sposobów – dodać do zupy krem np. takiej z warzyw korzeniowych lub z buraka. Można z niej przygotować koktajl, ciastka, placuszki, kotlety, sałatki i tak naprawdę wszystko. Dziś zaproponuję Wam jedno z moich ulubionych połącze ń – sernik jaglany z dynią. To ciasto, które skradło moje serce. I mówi to miłośniczka tradycyjnego sernika
365 dni dookoła kuchnibrzegów. Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienka warstwą kremu z migdałów. Wstaw ponownie do lodówki aby stężał. Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą
AZgotuj!Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwajednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy 20-30 minut w temp. 200 stopni. KREM: • 3 szklanki mleka • 2 budynie waniliowe • 2 łyżki cukru • 200 g masła
KUCHNIA POLSKAprosto, żeby nasycić się smakiem czystej truskawki. Potem zacznie si etap ciast, truskawek pieczonych czy dodawanych do różnych dań. Korzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki. Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się 10 minut, ale trzeba pamiętać
Cooking for Emilyminut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchniforemki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. KREM 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki) 250 g serka ricotta
Kubki smakuTORTOWNICA 25-26 cm: Biszkopt: jaja 4 szt. mąka 3/4 szkl. cukier puder 3/4 szkl. proszek do pieczenia 2 łyżeczki Poncz: woda 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki Krem: śmietana kremówka 30 % 1 l. cukier puder 4 łyżki esencja z wanilii lub aromat kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki żelatyna 8 płaskich łyżeczek woda zimna(...)pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę lekko ubić ( ma być
Kuchnia Paulettesfolią i wstawić do lodówki na ok 30 min. Ze schłodzonego ciasta zrobić małe kuleczki (tu już musicie sami wyczuć, za małe nie dadzą pełnego kształtu połówki od orzecha.Piec na rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki
Panda i jej światUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladziesłodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzone ciasteczka można posmarować dowolnym kremem np dietetyczną nutellą :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego + na krem (wyjdzie go za dużo, w sumie można zrobić z połowy opakowania) 200 ml mleka 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny trochę wody do rozpuszczenia żelatyny Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem do połączenia składników, ale mogą mieć grudki. Nagrzewamy piekarnik
W kuchni bez szafekKolejnego dnia, schłodzoną masę truflową ubić na gęsto. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 masy truflowej, na niej rozłożyć połowę malin. Przykryć drugim krążkiem, rozłożyć połowę z pozostałej masy i resztę malin, lekko dociskając owoce. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Udekorować płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, ułożyć kokosowe pralinki. Schłodzić w lodówce
Domowa cukiernia EwySkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6
PychotkaaaGdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę). Babeczki te nadają się idealnie do dekoracji. Szczególnie polecam krem z wanilią lub bardzo trwały krem do babeczek (jeśli mają wytrzymać
Mania Wypiekaniaznów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki. Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka StronaA oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto:2 jajka200 g drobnego cukru (u mnie 175 g)185
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella ok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę
Słodka Stronalodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić
Fabryka pomysłówDzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe
Ala piecze i gotujekostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty
Moje domowe kucharzenieRewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy
Ala piecze i gotujeciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym. Smacznego
Z miłości do słodkości