ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:894/1282)

Cywilizacyjna przebogata historia gastronomii 88

utrzymywane z Imperium Otomańskim, skąd przybyło między innymi ciasto francuskie (oryginalnie: greckie ciasto filo, „phyllo”). Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że był to ulubiony przysmak wychowanej w Wiedniu Marii Antoniny. A następne podczas kolejnych upływających wieków doskonalono sztukę kulinarną, co zaowocowało w efekcie we Francji wymyśleniem pasztetów, kremów jajecznych, wyrafinowanych deserów, naleśników oraz innych wymyślnych potraw. Te produkty za sprawą kucharzy

ProstePesto.pl
Sernik piernikowy 156

wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160°C ok 20 minut. Upieczone ciasto studzimy.  Masa serowa: 1 kg twarogu (użyłam gotowego z wiaderka) 10 dag masła 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta solil Miękkie masło miksujemy z cukrem puszysty krem, a następnie dodajemy  po 1 żółtku i cały czas miksujemy

Cynamonowe szczęście
tort szachownica 131

mąki z kakaem, proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml śmietany kremówki 400 g serka mascarpone 100-150 g czekolady deserowej

Domowy Smak Jedzenia
Gofry 2555

chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki.. a może lepiej?! To idealny bazowy przepis na gofry, którymi śmiało naje się głodna czteroosobowa rodzina :) Możesz je podać z owocami lub dżemem. Krem śmietanowy też będzie super

AniaGotuje.pl
Przepis #105 Kostki mocy - bez cukru i mąki 94

odcedzamy i blendujemy razem z kakao  na jednolitą masę. Tak przygotowany krem wykładamy na jasną część. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi delikatnie je dociskając. Wkładamy do lodówki na około 30 min.   W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Z lodówki wyciągamy nasze ciasto i dzielimy je na kostki. Ozdabiamy je wcześniej przygotowaną polewą. Na wierzch

Health-Fit-Life
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 195

kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach

Ciasta z tradycjami
Ciasto bounty 132

Święta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i

PatiGotuje
Najmodniejszy tort urodzinowy - unicorn 448

minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Krem na bazie bezy szwajcarskiej  ( do posmarowania tortu z wierzchu) 460 g masła miękkiego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kawowo-czekoladowe ombre... tort 295

minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki. Krem   600 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 4-6 łyżek (lub więcej jeśli

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki z masą kajmakową 126

powinny być nieco większe niż nasza foremka. Następnie wykrojonymi kółkami wyklejamy foremki. Ciasto w foremkach musimy ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i babeczki pieczemy przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy nadzienie. Masę kajmakową mikserem ucieramy na gładki krem. Partiami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce miękkiego masła, do momentu uzyskania

Ciastka i ciasta
Tiramisu chałwowe 205

kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę. Tahini i turecką chałwę możecie kupić w Tureckim Sklepie . Asortyment jest

Gotowanie i blogowanie
Kremowa uczta z jagód z dżemem wiśniowo- czekoladowym 142

Zmiksowany serek ,wymieszać dokładnie na gładko  z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych foremkach

w mojej kuchni
Tort czekoladowo waniliowy 149

przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :) Krem czekoladowy i waniliowy: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek

Różowa kuchnia
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 206

Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Ptysie z bitą śmietaną 202

udają, dlatego też lepiej kupić je w cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji

Jacob Tastes
Szybki piernik bez jajek 145

Składniki na ciasto mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 szkl  cukier, 1 szkl olej, 1/2 szkl kakao, 3 łyżki soda oczyszczona, 2 łyżeczki dżem wiśniowy, 3 duże łyżki przyprawa do piernika, 1 duża łyżka Składniki na krem   serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 kopiasta łyżka kakao, 1 łyżka   Przygotowanie Mleko, olej i dżem mieszamy razem, dodajemy przesianą

Gotowanie moimi oczami
Tort "kwiatek" 146

podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają nam "wisieć" w powietrzu wtedy się będą łamac i rozpadać. Te dwa zdjęcia wykonane są telefonem stąd też inny odcień kremu. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Babeczki z Nutellą 132

tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Babeczki wystudzić. Krem: 100 ml kremówki 30% 2 łyżki Nutelli Kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie

Moja Galeria Smaku
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 124

płatków róży i truskawek lub innego dżemu, masy serowej, makowej, kremu czekoladowego cukier puder do posypania      Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut

Rozpustne gotowanie
ciasto Leon 438

przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Amande Langue de Chat - Migdałowe kocie języczki (Mandorle) 294

ubijać ich na sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.  Do kremowej masy maślanej stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości

maniapieczenia
Domowe " Ptysie" 154

jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.  Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać ok. 2/3 szklanki

Praktyczna pl
Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową 233

rabarbaru, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów na jego wykotzystanie. Tym razem inspirację znalazłam u Doroty  . Babeczki są fantastyczne, słodki krem przełamuje kwaśność rabarbaru. Poza tym babeczki bardzo ładnie się prezentują, więc sprawdzą się w każdej sytuacji:) Ciasto: 55g  masła lub margaryny, jajko, 120g cukru drobnego do wypieków, bardzo czubata szkl. mąki pszennej, 180 ml śmietany 18%, łyżeczka

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 246

czekoladowego, np. Nutella, 1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin.     Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Fale dunaju z wiśniami i kremem waniliowym 1692

Jak to się stało, że wcześniej nigdy nie piekłam tego ciasta o wdzięcznej nazwie Fale dunaju ? Widziałam je wiele razy i podobało mi się, ale jakoś

Smaczna Pyza
Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku 134

naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku!  Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki  Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników(...)przewróć naleśnika na drugą stronę.  8. Smaż naleśnika do zrumienienia, następnie przełóż na talerz. Przy smażeniu pierwszych 3-4 naleśników lekko natłuszczaj patelnię masłem lub oliwą. Jednak w cieście jest sporo masła, dlatego potem powinieneś być w stanie smażyć je już bez dodatkowego tłuszczu.  9. Kolejne usmażone naleśniki układaj na stosik i trzymaj pod przykryciem. Na podstawie przepisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowe markizy z pistacjowym kremem 119

Zostawiam moje na weekend Miśki zaopatrzone w te maleństwa. Są to kruche pomarańczowe ciasteczka przełożone kremem pistacjowym, to chyba wystarczy jako opis ps. Na moje „oko” powinny być świeże do tygodnia, ale pewnie jak wróce w niedzielę wieczorem to nie będzie po nich śladu. Składniki na około 20 sztuk (złożonych ciastek): Ciastka: 450 g mąki pszennej (tortowej) czubata(...)gładkie ciasto. Owińń ciasto w folię spożywczą, wstaw do lodówki na małe pół godziny, następnie rozwałkuj na gruość 3 mm i wykkrój ciastka (średnica 5 cm). Przełóż wykrojone ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz ciasteczka w temp. 180 C na środkowje półce piekarnia do delikatnego przyrumienienia (około 8 minut). Po upieczeniu wystudź na kratce. Krem: około

greenscarf
Ciasto 3 Bit 2281

swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! :D Składniki: Masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/4 szkl cukru  2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki(...)cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu. 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.  3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Maxi King 992

Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit , snikersa i bloku czekoladowego .  Ciasto Maxi King Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasje Masa mleczna 200 g masła 1/4 szkl. cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego) 400 g serka waniliowego Danio likier Amaretto(...)solonych Polewa czekoladowa ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi) 3 łyżki mleka 2-3 łyżki śmietany 18% likier Amaretto do smaku Przygotowanie   1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników

coolinarnastrefa.blogspot.com
3 bit 147

ciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany(...)stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników. 5. Układamy trzecią warstwę herbatników. 6. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników. 7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta.  SMACZNEGO

Od łyżki do widelca
Babeczki choinki 89

przygotowane babeczki, to wspaniała ozdoba świątecznego stołu. Mój syn był nimi zachwycony. Mi pod wpływem ciężaru kremu lekko się poprzechylały. Aby podobnej sytuacji uniknąć wystarczy wyrównać babeczkę odcinając jej wierzch. Na 6 babeczek choinek. SKŁADNIKI Babeczki: 1 jajko szczypta soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 50 g masła 100 ml mleka 100 g mąki pszennej tortowej(...)czekoladę, wymieszać łyżką i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Następnie włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone, śmietan fixy i zmiksować do połączenia składników. Odłożyć około 2 łyżki kremu do małej miseczki. Do pozostałego kremu

Passions hobbies life
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 155

rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik(...)będzie na dole :) wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo – pomarańczowy 144

pomarańczowego **** Frużelina pomarańczowa 600 g pomarańczy ** 40 g cukru *** 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru *** 5 łyżek wódki Krem waniliowy do tynkowania 350 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietanki kremówki * Dekoracja czekoladowe(...)papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty. Krem czekoladowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy

Wędrówki po kuchni
Rolada bezowa z wiśniami 124

Rolada bezowa z wiśniami Chrupiąca i słodka beza z miękkim kremowym wypełnieniem, dopełniona smakiem lekko kwaskowych wiśni. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 150g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 120g serka mascarpone 1 słoik wydrylowanych(...)dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe wiśnie, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty *** *** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
ciasto Michałek 979

tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (22x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu dostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. (Ja składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa osobne blaty) składniki na krem z michałkami: 250 g czekoladek Michałki(...)grubych oczkach wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączmy kawą. Smarujemy dżemem. Wykładamy całą masę michłkową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy równomiernie masę z bitej śmietany. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne smakołyki z nutellą 228

łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać

Z miłości do słodkości
Cytrynowa pychotka 1112

sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić(...)momentu uzyskania konsystencji kremu. 3. Masa śmietanowa: Mikserem ubić śmietanę z śmietan-fix na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1107

się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :)  Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;)  Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty(...)lodówki. Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników.  Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty