wody 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli krem: 3 żółtka 1 litr mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki(...)minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na lekko złoty kolor. Póki
Obiad gotowyBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)łyżeczkę sody i odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy
Smakowity Blog Kulinarnytruskawkowa 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, a boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie ułożyłam obok siebie okrągłe biszkopty, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1szklance (250ml) gorącej wody. Tak samo postąpiłam(...)najwyższych obrotach na sztywny krem. Ubitą śmietanę podzieliłam na dwie równe części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną część wymieszałam z zimną galaretką przezroczystą i schowałam ją na chwilę do lodówki żeby lekko zgęstniała. Drugą część śmietany wymieszałam z galaretką truskawkową. Gęstniejącą jasną masę wyłożyłam na biszkopty, a na nią delikatnie wylałam masę truskawkową. Ciasto schowałam do lodówki, żeby masa zgęstniała
Waniliowe Improwizacjeprzepisu ( klik ) z połowy porcji. Krem starcza na napełnienie około 9 szt małych babeczek, ale można podwoić jego ilość. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy kruche spody: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając(...)też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką. Każdą foremkę napełniamy ciastem. Ciasto lekko dociskamy do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Następnie nakładamy suchy gruch lub kaszę. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika
Słodkie okruszkiCiasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie. Polane dodatkowo czekoladową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 100 ml wody 1 jajko 3 łyżki oleju około 1 i ½ szklanki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Krem łososiowy: 200 g wędzonego łososia 250 g chudego twarogu 100 g jogurtu naturalnego 1 czerwona cebula ½ pęczka koperku 1 limonka 1 papryczka chili sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy. 3. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy: 1. W dużej misce
W kuchni Katiesmarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych wg instrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża
Z Majeczką w kuchnidziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw
Brzuszki ŁakomczuszkiPączki podwójnie pomarańczowe za sprawą ciasta i nadzienia. Są aromatyczne bajecznie pomarańczowe. Do zrobienia ich wystarczą cztery pomarańcza które o tej porze roku są najlepsze. Znikają bardzo szybko, bo nie można się od nich oderwać. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru(...)łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder do posypania 1 pomarańczo do farszu Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam
wesoła kuchniawięcej :) -150g niesiarkowanych moreli -cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki) Kokosowo-dyniowy krem -połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego -ksylitol (indywidualne preferencje) Karmel kokosowy - druga połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki cukru kokosowego Kokosowy popcorn -ok 3 łyżki ziaren kukurydzy -oleju kokosowego rafinowanego (tyle(...)ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty. DYNIOWO-ORZECHOWY KREM Morele namoczyć
Candy Pandasmąki ryżowej -30g skrobi ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka kw. cytrynowego (nie sok z cytryny) -2 łyżeczki proszku z liofilizowanego buraka -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowo-migdałowy -600g serka homogenizowanego lub mielonego na sernik -80g ksylitolu Nutura -60g prażonych płatków migdałowych Nutura -20g prażonych wiórków kokosowych Nutura -20-30g mąki kokosowej Nutura(...)pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 160’C (Można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka. Temp nie może być za wysoka ponieważ biszkopt szybko straci kolor
Candy Pandascieniutkim migdałowym cieście, po prostu przepyszne :) koniecznie wypróbujcie :) Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem : puszka
zdrowa vege kuchniasłodkie i delikatne – petarda! Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ale wątpię, że komuś się uda wytrzymać, aż tak długo bez wcześniejszego:) Jak Wam się podoba to ciasto? Jedliście już kiedyś? Czas wykonania: 1 h 20 min (+ 6 h oczekiwań) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm) Składniki: Masa jasna: 300 ml śmietanki kremówki(...)stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Formą (wymiary 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Ps. Ciasto można wykonać na trochę większej formie
KuchniaWeDwoje.plwraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 125 g masła 4 łyżki(...)Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta w 1 etapie). SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi