Urocze, mięciutkie babeczki z kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto, które jest bazą muffinek znacie z borówkowej wersji. Jeśli wolicie, zamiast tradycyjnych mazurków wielkanocnych możecie przygotować takie oto małe babeczki. Udekorowane kremem śmietankowym i posypane kolorowymi cukierkami będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :) Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru
Chocolate Muffin Blogcudeńka były jednoznaczne : „obłędne!”, „najlepsze!”, „przepyszne!”. Mogę Was tylko zachęcić do jego przetestowania 3 godziny 16 składniki: spód ciasta: 250 g herbatników 100 g masła 3 łyżeczki kakao 1 czekolada mleczna z orzechami mleczna masa: TUTAJ znajdziecie przepis na mleczny krem. Powiększcie wszystkie składniki dwukrotnie, a wykonanie pozostaje takie same. dodatkowo: masa kajmakowa (400 g) wykonanie: Herbatniki pokruszyć bardzo dokładnie
Ania i Marcin gotujązmielonymi płatkami, cynamonem i wodą formy do talaretek wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przekładamy do nich ciasto formując miseczki quinoę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok 13 min (do wchłonięcia całego płynu) kaki obieramy i blendujemy na gładki krem, następnie mieszamy z ugotowaną quinoą i masłem orzechowym musem nadziewamy talaretki i odkładamy je do lodówki na kilka godzin
healthy dreamsświątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany
Kraina Miodem Płynącawyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl. 250 g serka mascarpone 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki
Kubki smakuokoło 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem
Podróż w kulinariaPyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka
Domowe Tortysoli, dodałam do ciasta, wymieszałam, wsypałam ostatnią szklankę mąki, ponownie wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Z ciasta uformowałam niezbyt duże kulki, patelnię dobrze rozgrzałam z dwóch stron, upiekłam w niej ciasteczka. tak wygląda patelnia na ciasteczka :) Ciasteczka nadziałam kremem
Darcia w kuchnidelikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone
Podróż w kulinariapieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance
Milion Smakówcoś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 4 cl rumu
Kuchenne WariacjeIdealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc pokrótce: Krem z awokado dostarcza nam wielu dobrych tłuszczów - te z kakao i te z awokado. Z naszej diety nie powinniśmy eliminować zdrówych tłuszczów. Często osoby na redukcji obcinają tłuszcze do minimum (pożal
Czarnawisienkaformujemy kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1/2 cm, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-25 minut w temp 200 st.C. krem Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym że do przygotowania go używamy 3 szklanki mleka
Smakowite DaniaForme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru
w mojej kuchnikawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia * 3 lyzki kakao ?Cukier puder
w mojej kuchni