wiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany Białe biszkopty. Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru(...)stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 6 łyżek cukru pudru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszne ciasto w którym karmel idealnie do niego przenika i tworzy wspaniałe połączenie z ananasem. Przepis znalazłam w gazecie Krok po kroku.. Składniki: - 250 g masła - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 340 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 200 ml mleka - 150 g brązowego cukru - 1 puszka ananasów Przygotowanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy. Tortownice(...)lekko ostudzony karmel wykładamy plastry ananasa. 150 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę mąkę i mleko. Ciasto wylewamy na ananasy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. Zostawiamy
Kulinarne życieKopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie var metaslider_8864 = function($) { $('#metaslider(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić w garnku i wystudzić. Białka ubić na sztywno, można dodać
KuchniaWeDwoje.pljest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady(...)mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy w rozgrzanym do 150°C piekarniku, przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu
Smakowy RajZostawić do odstania, na 30 minut. W tym czasie można przygotować krem chantilly. Śmietana musi być dobrze schłodzona, można ją nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 250 g masła na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku czekoladowe wiórki do posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataki dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek. A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne. Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie. Przełożyłam je kremem, dekorując owocami. Mam nadzieje, że Wam się spodobają. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli(...)wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Ja swoje przełożyłam kremem i ozdobiłam owocami miechunki (physalis). Krem: 250 g mascarpone
Plate of Joysię nieco połączą następnie dodać śmietanę i w miarę szybko zgnieść cisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 i pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy(...)każda warstwa lekko zachodziła na poprzednią. Przed nawijaniem ciasta foremki warto lekko posmarować olejem. Tak przygotowane rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik wcześniej nagrzać do 190-200 stopni i piec rurki aż nabiorą złotego koloru około 10-13 minut. Upieczone studzimy na kratce. Krem budyniowy Budynie wymieszać z 100 ml zimnego mleka
Andzia Pichcisztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław 400 ml mleka 2 łyzki cukru 14 dkg margaryny masa orzechowa 14 dkg margaryny 4 łyżki
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka sody · marmolada lub konfitura pomarańczowa Krem: · 700 g jogurtu greckiego · 100 g białej czekolady · ½ łyżki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklance wrzącej wody(...)jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce. Żelatyna powinna się lekko ściąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszać
Mania Gotowaniapuszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić
Wanilia i KardamonCiasto bez pieczenia, Maxi King, przygotowałam w 15 minut. Jest świetną alternatywą dla osób zabieganych oraz chcących szybko zjeść coś słodkiego. Jest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem(...)kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Przekładamy masę do worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami
Kulinarne Fantazje Mariolisodę przesiewamy do miski. Mleko łączymy z jogurtem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy. Pieczemy 50 minut w 150'C(termoobieg) do suchego patyczka
Tagebuch po polskubitą śmietaną, a ja kroiłam truskawki i co w efekcie z czegoś co mogło być niewypałem, choć bardzo smacznym otrzymałyśmy niezwykły tort. Gorzka obręcz wprost cudownie współgrała z kremem z bitej śmietany i czekolady, a ten niezwykły tort spodobał się wielu osobom. Co jeszcze mogę wam napisać, dobra kucharka to nie taka której wszystko wyjdzie, to taka która potrafi(...)cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany
Lili w kuchniwedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków. Blacha
Podróż w kulinaria