Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń(...)oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia ciasta użyłam wiórek truskawkowych, które można zamówić w sklepie internetowym CUKIETERIA . Zapraszam do odwiedzenia strony
słodki bratekPrzełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem : - 400-500 g śmietany kremówki - trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru(...)cukier wanilinowy - 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni. Śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym(+ śmietan fix)ubij na sztywno, bardzo sztywno. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem. Po czym przykryj i obłóż całe ubitą śmietaną. Wykrój kawałek i delektuj się delikatnością czekoladowo - śmietanową. Przechowuj w lodówce. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiDziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego(...)mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie
Kuchnia w czekoladzieoczywiście możecie go serwować dowolnie. Na pewno takie serniczki będę przygotowywać częściej oraz modyfikować smaki czy dodatki. To idealne ciasto dla osób, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Nie trzeba go zagniatać, odstawiać do wyrastania, robić kremów(...)prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? Zapraszam niżej po przepis. Zobacz też: Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym Sernik wiedeński z rodzynkami Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami Sernik z jogutrów greckich Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g jogurtu
Kuchnia Bazyliipudru 2 żółtka 1/2 zimnego masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody KREM 1 duże opakowanie śmietany (może być 12%) 1 opakowanie budyniu 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 kg świeżych śliwek WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h. Chłodne ciasto rozkładamy w formie(...)rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście). Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut
Zofianamieć na uwadze to iż pieczemy do momentu kiedy włożony w środek drewniany patyczek będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy to wystudzenia. Po upieczeniu ciasta bierzemy się za krem . Znów topimy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia natomiast w mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę jednocześnie dodając esencję waniliową (pamiętajmy, że masło musi(...)Przekrawamy na dwie równe części upieczone ciasto (jeżeli na górze upieczonego ciasta zrobił się „kopiec” to ścinamy go nożem żeby po złożeniu ciasto ładnie wyglądało) i na jedną z nich nakładamy nasz krem, a drugą przykrywamy. Całość pokrywamy nasza polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami Przyznamy szczerze, że ciasto jest naprawdę fantastyczne o mocnym czekoladowym smaku więc jeżeli ktoś
Kuchenne Wariacjegospodyni - to deser bez miksera i pieczenia , z błyskawicznym przygotowaniem masy budyniowej. Nie trzeba tu ucierać masła z budyniem, obawiać się, czy krem budyniowy wyjdzie taki jak trzeba. Gorący budyń ugotowany z masłem zawsze się udaje. Leniwe ciasto bez pieczenia(...)składa się z kilku warstw herbatników i masy budyniowej : bananowej i czekoladowej. Pomiędzy warstwami budyniu znajdziemy tez polewę czekoladową. Jeśli wolicie, możecie zamiast polewy wykorzystać Wasz ulubiony krem czekoladowy typu Nutella - ciasto budyniowe będzie jednak wtedy słodsze. W naszym cieście z budyniem i galaretką świetnie sprawdzi się sok / nektar bananowy, ale jeśli go nie znajdziecie, możecie wykorzystać też
Lekcje w kuchniproszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście) [ wiśnie z kompotu Rolnik] Krem 400 ml mleka 1 budyń waniliowy [ u mnie brzoskwiniowy] 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)cukru zagotować budyń.Zdjąć z palnika.Wystudzić. Masło utrzeć , powoli po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki stężenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej
Moje domowe kucharzeniekawy. Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Pokrojone na porcje ciasto polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm 180 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie(...)formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minuty, aż wierzch będzie ścięty, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Porcje ciasta podajemy z kremem mascarpone ( wszystkie składniki miksujemy 1-2 minuty, do uzyskania puszystej konsystencji
cool and mintyrówne blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciśnij. Posmaruj pozostałym kremem. Tort z wierzchu i po bokach udekoruj bitą śmietaną, płatkami migdałowymi, ozdób czereśniami oraz posiekaną czekoladą. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin
Kuchnia bezglutenowaSłodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie! Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)wystudzenia. Lukier Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier i ozdabiamy ramkę ciasta. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Krem cytrynowy Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy
Gotowanie i blogowanieCiasto ” Stefanka ” znajdziecie również pod nazwą miodownika z kremem z kaszy manny. Stefanka to nic innego, jak nasze tradycyjne kruche ciasto, tyle że z dodatkiem miodu. Miodowe blaty przełożone kremem z dodatkiem kaszy manny, potrzebują 1-2 dni, by zmiękły, ale smak ciasta od razu po spróbowaniu, wynagradza te dni oczekiwania Artykuł Miodownik z kremem z kaszy manny
NiePieprz.plCiasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem
Bon appetit mon amiepokochałam miłością bezgraniczną i bezwarunkową. Nie mogło go więc zabraknąć w moim urodzinowym torcie. W połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm Ciasto szpinakowe: 180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru kryształu(...)pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części. 2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu. 3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę wylewamy na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzamy. Posypujemy kolorowymi perełkami
Kuchnia w czekoladzie