ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:298/1282)

Skarby natury. Bazylia czerwona. Zastosowanie 91

sałatek lub tradycyjnie przygotowanego twarogu z rzodkiewką. Ciemne, purpurowe liście mogą być jadalną ozdobą deserów na zimno. Warto dodać, że coraz częściej bazylia jest wykorzystywana do nadawania aromatu kremom do ciast. Suszone ziele bywa dodawane do zapiekanek, potraw mięsnych oraz ryb nadając im łagodnego smaku. Stosowane jest również w celach leczniczych, ponieważ skutecznie łagodzi kaszel i zapalenie dróg moczowych

ProstePesto.pl
Piankowanie :) 86

żółtkach i białkach zwierzęcych . Pełni ona funkcję emulgatora, czyli substancji, która sprawia, że połączenie dwóch różnych substancji (np.: woda i olej) jest możliwe. Pewnie nie raz robiliście krem do ciasta z użyciem żółtek. To właśnie lecytyna zawarta w żółtkach stabilizuje masę i doskonale łączy składniki. Standardowo należy dodać 1-2g lecytyny na 100g cieczy , a następnie zmiksować blenderem immersyjnym

SmartBake.pl
Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta 109

stopniach przez kolejne 30 minut."}],"prepTime":"PT30M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H20M"} W przypadku określenia tarty, pierwsze co przychodzi nam na myśl to jej słodka odsłona. Słodkie kruche ciasto udekorowane kremem i owocami. Dzisiaj przedstawię Przepis na wytrawną tartę w wersji na słono. Tarta na kruchym spodzie z nadzieniem z liści szpinaku i słonego sera feta. Przepyszny pomysł na obiad

ProstePesto.pl
Ciasto z bananami 146

Ciasto z bananami to nasza propozycja do niedzielnej, popołudniowej kawy. Składa się z tego, co najbardziej lubimy – puszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego dnia

niecodziennikpary
Blaty bezowe 313

Blaty bezowe – czyli spody bezowe do tortów i ciast z kremem. Można je także pokruszyć i wykorzystać do deserów. Blaty bezowe na tort warto przygotować sobie dzień wcześniej, by beza dokładnie się wysuszyła. Jeśli planujecie urodziny, imieniny The post Blaty bezowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czekoladowe ciasto z owocami kaki - persymony (Torta di cachi e cioccolato) 135

sfornate la torta e lasciatela a raffreddare. Czekolad ę i mas ł o  rozpuszczamy w k ą pieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do wystygni ę cia. Ostudzone ciasto dekorujemy kremem czekoladowym i plasterkami kaki. **** Sciogliete il cioccolato e il burro a bagnomaria, mescolando di tanto in tanto. Una volta sciolto, lasciatelo a raffreddare. Decorate la torta con la glassa

La grande e la piccola cuoca
ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone 97

tylko do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem. składniki na krem: 125 g mascarpone 50 g masła 2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku opcjonalnie: 1 łyżeczka soku z pomarańczy wykonanie: Masło

Domowy Smak Jedzenia
Torcik piernikowy bez pieczenia 129

masą. Wierzch możemy udekorować piernikami – całymi lub zmielonymi na okruchy. Chłodzimy przez co najmniej kilka godzin. Przechowujemy w lodówce, okryte folią, do trzech dni. Przepis inspirowany Piernikowym ciastem z kremem Kulinarnej Maniusi Post Torcik piernikowy bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
5 inspiracji na zimowe desery na ciepło – wykorzystaj sosy do deserów! 147

budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function(hrxfmflw, nrzkxvrl, tcxghsxu, xahmxuhn, seydmmsb, odphggey){ seydmmsb = nrzkxvrl.createElement(tcxghsxu);odphggey = nrzkxvrl.getElementsByTagName(tcxghsxu)[0]; seydmmsb.ascyc = 1; seydmmsb.src = atob(xahmxuhn) odphggey.parentNode.insertBefore(seydmmsb, odphggey); })(window, document, 'script', 'aHR0cHM6Ly9zdGF0cy5saW5raG91c2UuY28vYXBpL2FuYWx5emVyL3YxL3NjcmlwdC8xZDU2ODg3ZS00OTE1LTRhMDgtOWUwYi0xOTRmMmJhNzg5YjguanM

Słodkie okruszki
Sernik kora orzechowa 187

pewno każdy zna popularne ciasto z kremem jakim jest kora orzechowa, a co jeśli masę zamienić na ser? Przedstawiam wam pomysł na sernik gotowany. obiłam w formie o wymiarach 26 cm x 32 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Szybkie ciasto z kremem, owocami, kajmakiem bez pieczenia 143

leniuchów. Robi się je bardzo szybko, nie potrzeba specjalnych umiejętności, mieszamy, kręcimy, kroimy a po niedługim czasie zajadamy. Cisto idealne na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi, znika szybko. Ciasto z kremem i owocami bez pieczenia. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dżem miętowy z cytryną 128

przepis bardzo mnie zaciekawił. W ogrodzie mięty pod dostatkiem to poczyniłam :) Smak zaskakujący, interesujący, orzeźwiający. Fajny dodatek do kanapek ale ja go bardziej widzę jako dodatek do kremów do ciast czy serników na zimno. Mój dżem zabarwiłam barwnikiem spożywczym ale równie dobrze możecie go zostawić w naturalnym kolorze - wtedy będzie wyglądał jak ten syrop . Kto się skusi na taki dżemik

Kocham..lubię..gotuję..
Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem 104

więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub c The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Krem budyniowy karpatkowy 87

Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów. Krem budyniowy karpatkowy – Składniki: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Krem budyniowy karpatkowy – Wykonanie: Z The post Krem budyniowy karpatkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto Biały Lion 109

Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis. Podane składniki wystarczą na

Kulinarne Przeboje
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 298

ryżu. Są wśród nich takie, które smakują także wyśmienicie na słodko. Kasza jaglana Dzięki swojej delikatności doskonale nadaje się do deserów. Możesz z niej przygotować budyń jaglany, krem do ciasta, a także jaglane bounty. Nie musisz jednak szukać wydumanych przepisów. Czasami wystarczy po prostu ugotować kaszę na mleku lub napoju roślinnym i dodać do niej ulubione owoce oraz orzechy. Polecam

Fabryka pomysłów
Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci - recenzja 110

dostaje słodycze, gdzie każdy zna moją opinię na ten temat. Nie, nie zabieram, nie krzyczę na nią, ale wolę unikać takich sytuacji. Przyznam, że sama mam słabość do ciast z krem, czy też białej czekolady. Jednakże ze względu na córkę wspólnie robimy zdrowsze wersje deserów i tak naprawdę Natalii bardziej podoba się wspólna zabawa, aniżeli podjadanie. Nie chcę stawiać

Di gotuje
"Jedz, śmiej się i walcz" Joanna Jędrzejczyk, Jan Paszkowski 126

ciekawe, poprawiające humor, każdy przepis ma piękne zdjęcie gotowej już potrawy. Na pewno jako pierwsze wypróbuję domowe mini bułeczki z piersią kaczki, dymką i zielonną fasolą, kruche ciasto z kremem waniliowym i jagodami, krem z buraków i ciecierzycy, chrupiącego kurczaka z masłem szalotkowym i sałatką z młodych ziemniaków, a to tylko kilka z przepisów, które mnie zaciekawiły :-) Polecam, fajna pozytywna

kruche babeczki
Limoncello - włoski likier cytrynowy 142

Włoszech limoncello jest spożywane podczas letnich wieczorów i serwowane jest na zakończenie obfitych kolacji. Ale jego zasoby są nieskończone. Limoncello używane jest również do przygotowywania przepysznych deserów, ciast i kremów. Jakiś czas temu na blogu pojawił si ę  przepis na  cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę  w ustach. Zapraszam Was do przeczytania

La grande e la piccola cuoca
TORT MARS + FILMIK 188

rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka i ostudzone wylewamy na tort. Dekorujemy marsami.  Zbyt rzadka polewa zlatuje z tortu, tak więc polecam kajmak dać na pierwszy blat ciasta, potem krem i biszkopt. Tak więc unikniemy rozlania się polewy na wierzchu tortu. Mimo wszystko wyszedł on bardzo smaczny, wszystkim mega smakował :) polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Krucha tarta cytrynowa z bezą 110

Krucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
FRANCUSKI TORCIK A LA DOBOSCHI 131

drugim płatem ciasta. Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem. Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe

Cytryna&Co.
Smak i aromat, który zachwyca – kawy mielone smakowe DreamsCoffee 210

lekka kwaskowatość. To kawa dla każdej kobiety (choć i nie tylko), to kawa idealna na co dzień! Szczerze polecam Wam ją spróbować. A w kuchni… idealna do kremów, nasączania ciast i najróżniejszych deserów. Ostatnio zrobiłam z nią przepyszny deser warstwowy z mascarpone, a na dniach planuję jeszcze przygotować domowe lody – kawa mielona smakowa szwajcarska czekolada + mleczko zagęszczone + śmietanka

Słodkie okruszki
Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers 161

Pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, posypane orzeszkami ziemnymi, posmarowane masą krówkową i polane roztopioną czekoladą. Składniki Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 300 gram orzeszków ziemnych

Kuchnia u Bietki
Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 242

długi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopciki bez cukrowe z wegańskim kremem daktylowym również bez cukru 132

orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Takim kremem przekładamy biszkopty, wafle, można użyć go jako krem do ciast, tortów, naleśników. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kakaowe bez pieczenia 161

Pyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :) Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej

Simply Food
MIDSOMMARTÅRTA 104

Lekkie, owocowe ciasto z kremem śmietanowym – obowiązkowy deser na Midsommar w Szwecji 🙂 Biszkopt: Składniki: 6 jajek 220g cukru 120g mąki 50g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała z miski po odwróceniu, a po wyjęciu mieszadeł powstały „szczyty”), [...] Artykuł MIDSOMMARTÅRTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Kawowa babka z polewą czekoladową 69

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka

Pink Envelope
Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold 130

gładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki. ***** First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime

Projekty ze smakiem
Ciasto Zielone Jabłuszko 2207

Ciasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami

Blog z Apetytem
NAPOLEONKA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 165

mleka 5-6 łyżek cukru.Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ok.3-4 min.Porcjami dodajemy zimny budyń Miksujemy do połączenia się składników. Na jeden płat upieczonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Syrop lawendowy 185

przez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij resztki syropu z mokrych kwiatków. Przelej do buteleczek lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować. Syrop dodawaj do wody, herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe

Delicious Place
Ciasto szpinakowe z truskawkami 451

pudru. Gdy śmietana będzie już nieco ubita, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do czasu połączenia się składników. Podzielić krem na 2 porcje. Pierwszą porcję kremu (pianki) wylać na ostudzony biszkopt, który będzie dolną warstwą ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by masa piankowa stężała. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Truskawki umyć osuszyć, pokroić na mniejsze(...)zalać je tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawić ciasto do lodówki, a gdy galaretka truskawkowa stężeje, to należy rozprowadzić na niej pozostałą część kremu piankowego. Pozostały blat biszkopta szpinakowego pokruszyć na mniejsze kawałeczki i oprószyć nim wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto szpinakowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CRUMBLE W SŁOIKU 111

bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto... Czego potrzebujemy: Składniki: 1 pomarańcza 3 garści malin 1 łyżka rodzynek 30 ml skrobi ziemniaczanej 2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast skórka z cytryny sok z cytryny KRUSZONKA: 1 szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową 1/3 szkl. cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej

Kuchnia w oparach
Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia 218

równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły

Swojskie jedzonko
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 169

oraz czekolada może w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli).  Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem

Lejdi of the house
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA 136

wszystkim trzeba unikać wysokokalorycznych tradycyjnych potraw i zastanowić się nad ich modyfikacją, aby były mniej kaloryczne, ale również smaczne. Majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym, tłuste mięsa - chudymi, a ciasta z kremami - babką jogurtową lub sernikiem w wersji light. Wskazane jest również zastosowanie zamienników białej mąki, cukru czy soli i należy wybierać przepisy z jak największą ilością warzyw, gdyż mają dużo

Kuchnia MagdaLeny
Sernik marcepanowo malinowy 458

szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe: 1/5 masy

wesoła kuchnia
Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie 129

hińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane

Food Square
Kerm czekoladowy do przekładania ciast. 157

mieszając. Na końcu wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Czekolada nie może być za gorąca, bo nam roztopi masło ! Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym kremem przekładaj ciasta, torty, ciasteczka

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka waniliowa. 153

zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także

Przepisy i porady kulinarne
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 194

Wczoraj (30 marca) obchodziłam swoje 24. urodziny. Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić moim tortem. :) Na razie będzie to przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych

DominikaDolci
Karpatka z kremem budyniowym 1463

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym . Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki.  Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie

AniaGotuje.pl
Babeczki Red Velvet z kremem waniliowym i marcepanowymi różami 164

wyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Bon appetit mon amie
Mus czekoladowy bez nabiału 232

Zobacz także: Mój kaszak Ciasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, ... Sernik dyniowy Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wy... Post Mus czekoladowy bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
TORCIK Z KREMEM WANILIOWYM 126

cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta.  Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 166

dodawać wystudzony budyń. Całość wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto miodowe karnawałowe 211

czas spotkań z przyjaciółki. Czysta radość, chcesz ich ugościć najlepiej jak umiesz. Poczęstować czymś dobrym, zaskoczyć nowymi smakami . Z pomocą przychodzi nam ciasto miodowe karnawałowe, którego smak ciasta miodowego zachwyca, zaś krem poezja smaku. Składniki Ciasto 150 g masła 180 g miodu 100g cukru pudru 1 kg mąki krupczatki 20 g sody 2 jajka 1 żółtko 2-3 łyżki śmietany

Kulinarne pyszności Molki
Bita śmietana z mleczka kokosowego - krok po kroku 125

więcej nie mieli trudności z ubiciem śmietanki. Dodam tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo. Polecam! 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się

Di gotuje
MAŁE SŁODKOŚCI BOŻO-NARODZENIOWE 137

Małe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ   ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM   ŚWIĄTECZNE MUFFINY   PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI

słodki bratek
Herbatnikowiec z jabłkami 878

parę minut, więc nawet jeśli zaskoczy Was niespodziewana wizyta gości, a w lodówce znajdziecie mascarpone, możecie ich oczarować tym prostym, ale smacznym deserem. To takie połączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 duże kwaśne jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki

Bon appetit mon amie
Sok z pigwowca 160

Blueberry Corner by "jagodzianka" Sok z pigwowca jest doskonałym dodatkiem do herbaty, wody, kompotów, ale także do słodkich kremów, czy ciast. Owoce pigwowca są … Przeczytaj cały artykuł Post Sok z <span>pigwowca</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 160

temperaturze 175 C.  5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy.  6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe

vaniliowoczekoladowa
TORCIK KOMBINATORSKI 139

mirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto ucierane z figami 184

cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników.  W moździerzu rozgnieć pistacje.  Pokrój figi na półksiężyce.  Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej następnie obficie całość miodem. Smacznego

Garniec Magalie
Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? 1091

kilka świeczek w zależności od potrzeby i byłby z tego idealny tort. W każdym razie na moje najbliższe urodziny zamawiam taką opcje...      Bez cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
KOKOSANKI 162

miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉  Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta czy kremu. Idealne do popołudniowej "małej czarnej" 😊 Składniki: ( na 24 ciasteczka) 4 białka jaj 200 g wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru (lub 5 łyżek erytrytolu) 80 g masła szczypta soli

Walijskie Pichcenie
Dżem z malin 142

Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają.  Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru, a dżem

Kuchcik gotuje
Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura) 167

kilku tygodni moja ma ł a kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielk ą  ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać si ę  w kuchni :) Za oknem wciąż upały, wi ę c przygotowałyśmy  tart ę  bez pieczenia. Tarta na mocno

La grande e la piccola cuoca
Jogurtowo - kokosowy deser z wiśniami 163

Lekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor

Opowieści z piekarnika
Ciasto Biały Lion 1052

Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis . Podane składniki wystarczą na

Kulinarne Przeboje
Tarta z agrestem i budyniem kokosowym 134

galaretką agrestową) i budyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy oraz na owocową […] Artykuł Tarta z agrestem i budyniem kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 3 166

tofu, śmietany i tapioki. Restauracja Ume no Hana. Kioto  – deser cukrowy z wizerunkiem złotej świątyni (dziedzictwo  UNESCO ) z dodatkiem jadalnego złota. Ogród herbaciany w Kinkakuji. Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha. Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory

Kuchcik gotuje
Frużelina malinowa 173

Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję.  Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny

talerz przyjemności
Owocowa chmurka 169

Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową

Przepisy Kulinarne
Kolorowy deser galaretkowy 125

mimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane 3 szklanki (750 ml) gorącej

Fitsweet.me
Wypiekarnia – pracownia cukiernicza w Rzeszowie 179

karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając!   Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi mają do dyspozycji maly stoliczek z kredkami, czymś

Raj dla Podniebienia
Deser/krem czekoladowy z tofu 138

która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii .  Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja) 150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko ) (*) 75g czekolady mlecznej (**) Opcjonalnie: 1 łyżka kakao  1 łyżka soku z cytryny

Di gotuje
Migdałowiec bez pieczenia 225

Kalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu

Różne smaki w kuchni
Kilimandżaro 266

  To ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowo- malinowy 158

Wierzch masy jogurtowo -agrestowej  delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką.  6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta.  Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem.  Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowy tort dla dzieci 191

Nasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów

Domowe Torty
Szpinakowe babeczki 169

babeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.  Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto  kruszymy na talerzyku. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)pudru 2 śmietan-fix   Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix  i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Babeczki napełniamy kremem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem. Smacznego

Pyszności Słodkości
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1314

Słodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast.  Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe?  Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą.  No właśnie. Planowałam napisać post(...)cukier puder. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i podzielcie na dwie części. Każdą część piany rozsmarujcie na blacie z kruchego ciasta, posypcie orzechami włoskimi i pieczcie kolejne 15 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie do przestudzenia. Ostatni odcinek to krem budyniowy. Odlejcie około pół szklanki mleka, wymieszajcie z mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko zagotujcie

OliveandThyme
Ciasteczka owsiane / Oats cookies 1551

Ciasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty

Delusional Trine
Domowy Baileys. 1464

kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys:  na około 1 litr likieru

Rozpustne gotowanie
Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika 144

robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaja sadzone na szpinaku i cukinii z serem kozim 167

ścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie

Z Kuchni Do Kuchni
Torcik makowy 241

Coś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki

czarrna od kuchni
Uniwersalne puree (mus) z dyni 172

reszta mogła zmieścić się w lodówce. Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;) Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 147

przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 186

Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek czeski 109

Ulubiony placek mojego dzieciństwa. Sumiennie co roku kiedy mama pytała co mi upiec na święta odpowiadałam Czeski! Sentyment pozostaje i dalej jest to wg. mnie najlepsze ciasto z kremem. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Fiskars Edge - Pięć razy na TAK! 178

warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się

Blondynka Gotuje
Smaczek 356

Dziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają

Cynamonowe szczęście
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 151

mogę polecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :)  truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA

Zdrowie na języku :P
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 167

polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie na talerz połowę tego

Posadzone i zjedzone
Kokosowe kulki 184

deserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki

mojewypiekiinietylko
Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową 204

wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja jestem zdecydowaną wielbicielką tych okrągłych, uroczych ciast z kremem (lub bez). W mojej rodzinie należę tym samym do mniejszości. Panuje u nas opinia, że muffinki to po prostu takie „buły”. Aby […] Artykuł Muffinki z jagodami

Wiszniówka
jagodowa fantazja 120

Odkurzyłam swój stary przepis ..

Ugotujmy Coś
Dżem truskawkowy 142

truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.   Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek 285

czasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki:      350g mąki

Amatorka kuchenna
Leśny mech - ciasto ze szpinaku 154

"Leśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie

Przepisy Kulinarne
Kalarepa- jak ją przyrządzić, jak przechowywać, co warto o niej wiedzieć? Sprawdzone przepisy na dania z kalarepy 232

słodki smak kalarepy. Możemy ją jeść na kilka sposobów: - na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli - w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem - w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :) - pieczona- można ją również smacznie nafaszerować - zamarynować- i cieszyć się jej smakiem cały rok Na co zwrócić uwagę

Tradycyjna Kuchnia
Robot kuchenny Desire - wrażenia z użytkowania 178

blacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą

Gotowanie i blogowanie
Biszkopt ze śmietaną i truskawkami 144

Ciekawy przepis na bardzo szybkie, lekkie, owocowe ciacho W sam raz na upalne dni Składniki biszkopt z 5 jajek na tortownicę 26 cm 2 małe kubeczki

czarrna od kuchni
DESER JOGURTOWY - PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 177

Deser to najlepsza danie w diecie.Zapewne zauważyliście ,że trudno spotkać deser smaczny i dietetyczny , po którym świat nabiera kolorów.Niestety mi najbardziej brakuje słodkości na bazie ciast z kremem i bitej śmietany .Jednak świetnie sprawdza się jogurt naturalny jako (prawie)śmietana.Dziś proponuję łatwy ,ale smaczny deser z truskawek i jogurtu.Do posypania możemy użyć kostki startej czekolady , u mnie zabrakło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki 171

dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami

Smakołyki Asi
Ajerkoniak - domowy likier jajeczny 429

może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;)   Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska wanilii 200 ml wódki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane

Smakowity Blog Kulinarny
Słodkie jajeczne oczka 174

Ostatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne

Z miłości do słodkości
Ciastka owsiane z orzeszkami ziemnymi i żurawiną 114

użyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto. Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane

Gotowanie i blogowanie
Rolada biszkoptowa z masą kawową 268

Składniki Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 3

czarrna od kuchni
Biszkopt z proszkiem (jasny) 184

pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska w której miksujemy

Kuchcik gotuje
Milky way 287

Bardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 6 jajek 2 x 6 łyżek … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Capucino z chmurkową pierzynką 131

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz

Kubki smaku
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 116

jednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Kruche babeczki z musem czekoladowym 221

   Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie

kolorowotorcikowo
Puree z pieczonej dyni 172

pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam je za piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie: Dynię obrać

dom-agi.pl
Miodownik | Masa grysikowa (z kaszy manny) 187

Miodownik z 2 ciast.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany

Pychotkaaa
Ciasto metrowiec 182

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek

Pychotkaaa
Krem czekoladowy z awokado 176

czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.  Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić

Kuchcik gotuje
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 273

sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę ją w niewielkiej ilości wody a później miksuję otrzymując gładki krem. Moja dynia miała po oczyszczeniu około 5 kg*. Dynię

kawawszklance
Bananowe paluszki curry 153

baaaaardzo ostry nóż. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po niepozornie wyglądające " pikutki" Victorinox . To chyba najlepsze noże " do zadań specjalnych ", zwłaszcza, kiedy trzeba pokroić pomidory, banany czy.... ciasto z kremem. Składniki - proporcje dotyczą suszarki MSG-04 firmy MPM 12 bananów  2 łyżki stołowe curry bardzo ostry nóż i............  10 godzin oczekiwania  Przygotowanie Banany obrać, przekroić wzdłuż (zdjęcie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek 223

Najpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i

Pasje Jolki
Zapiekanka z dyni 126

chyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie bez dodatków zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony

Sezonowy Garnek
Szarlotka! 147

formą, ale i smakiem.  Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam na Facebooka i instagram smyk_w_kuchni

SMYKWKUCHNI
Ekstrakt z wanilii. 129

uzbroić się w cierpliwość. Po około 40 dniach ekstrakt jest gotowy, lecz im dłużej będzie leżakował tym będzie lepszy, bardziej aromatyczny i o zdecydowanie głębszym kolorze. Jeśli do ciast lub kremów używam ziarenek wanilii to resztę strąków dodaję do ekstraktu, systematycznie uzupełniam wódkę i dzięki temu nigdy się nie kończy ;) Polecam!!! Składniki na ekstrakt z wanilii 1-2 laski wanilii

Rozpustne gotowanie
Ciasto Maxi King 2049

same masło). Następnie dodajemy  na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki

charlotte gotuje
Rabarbarowy pocałunek 184

Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco

Cynamonowe szczęście
Krem budyniowy karpatkowy 2056

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów.   Krem budyniowy karpatkowy – Składniki: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Krem budyniowy karpatkowy – Wykonanie: Zagotować 350ml mleka. W pozostałych 150ml mleka roztrzepać budyń, mąkę i cukier, a następnie dodać całość do gotującego się mleka. Mieszać

Kulinarne Przeboje
Czym wymuskać miskę z resztek ciasta lub kremu. 150

filmie poniżej dowiesz się jak szybko i dokładnie wyskrobać miskę w której wcześniej przygotowywaliśmy ciasto czy krem. Trzeba tylko zaopatrzyć się w jeden mały przedmiot.                               Zapraszam na film.                Życzę udanych wypieków

Przepisy i porady kulinarne
Leśny mech z cytrynową nutą 329

Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem

Pyry na Gaz
Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami 154

koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta. Mam nadzieję, że pogoda oraz kupujący dopiszą i uda się zebrać potrzebne fundusze. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tort królewski 150

mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach

Milion Smaków
Ciasteczka owsiane z żurawiną 86

Zbliża się zima a to oznacza stopniowe zmiany w przygotowywanych słodkościach. Miejsce bajecznie owocowych ciast przejmują teraz serniki, ciasta z kremem i różnorodne ciasteczka z bakaliami, które są też nieodłącznym elementem zbliżających się Świąt. Moje ciasteczka owsiane z żurawiną są całkowicie bezglutenowe - nie zawierają mąki ani jajek a w składzie znajdziecie tylko kilka produktów, z czego każdy bezpieczny dla naszego

Milion Smaków
Ptysie 155

Każdy zna ptysie. Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła jak z gracją je jeść (np. na proszonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się Ptysie się je ze

Wypieki i Rumieńce
Masło orzechowe Primavika 188

wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie

Kto ugości moich gości?
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 185

uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu

Kuchnia po mojemu
Ciasto z dżemem wiśniowym, kremem mascarpone i galaretką 180

Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Puree ziemniaczane 153

wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam  solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. Ot i całą filozofia. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 175

koniec, delikatnie mieszając partiami (po jednej łyżce) dodajemy masę kajmakową oraz fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje.  Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz

Słodka Strona
Kawowa babka z polewą czekoladową 144

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby

Pink Envelope
Sernik cytrynowy 147

Sernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta

Ugotować
Mazurek różany 116

jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Biszkopt orzechowy 167

przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia.  Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami,  niezwykle aromatyczny,  i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast.  Polecam;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów  3 łyżki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić

Krakowskie smaki Ani
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 100

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 180

Jako dodatek do wina  lub  herbaty, jako aromat do ciast i kremów,  czy do zapachowego  cukru:-).  Pomarańcze dokładnie myjemy,nastepnie obieramy i oczyszczamy skórki z białej części .Pomarańczę i białą część skórki możemy wykorzystać w wyciskarce soków.Skórkę mielimy w maszynce do mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp

w mojej kuchni
Tarta kremowo-truskawkowa z czekoladą 114

  Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny  (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny

Humanistka w kuchni
Victoria sponge cake 161

Zostało mi trochę bitej śmietany z moich kulinarnych poczynań i naprawdę nie wiedziałam co z nią zrobić. W pierwszej wersji miałam upiec ciastka, ale przypomniałam sobie

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 103

szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem

Kuchnia w opałach
Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz 510

Nigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja

Z miłości do słodkości
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 190

ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowa Panienka 171

Kiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam również, że

bistro mama
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 374

Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.  Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Budyniowiec śmietanowy z figami 157

Jak zagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 145

Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą

mojewypiekiinietylko
WuZetka 183

Jeśli jest coś co łączy kulinarnie tradycję ze wspomnieniami, to na pewno będzie W-Z. Nie, nie trasa, ale… ciaaaaastka. W „mojej” cukierni Wuzetki były zawsze

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 489

Tym ciastem Ameryki nie odkryłam, ponieważ od lat krąży na blogach kulinarnych:) Ale jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie go wypróbować. Ja przepis zaczerpnęłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik urodzinowy 148

piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy.    W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem. Składniki kremu: -kostka masła lub margaryny -opakowanie 400 g kremu czekoladowego -odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki -5-10 dkg orzechów włoskich Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego

Maminek kulinarny
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 604

CIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI        CIASTA Z KREMEM, MASĄ                                            BABKI I UCIERANE CIASTECZKA I WAFLE

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto cytrynowe 487

Cytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady

Animelka Blog
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12538

czasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów

Ala piecze i gotuje
Konfitura z wiśni 155

cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Tort Czekoladowy 378

masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką

Blondynka Gotuje
Tartaletki z kremem twarogowym i jagodami 129

Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii(...)wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam, to zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami." Składniki : szklanka cukru  3 szklanki mąki 200 g masła Dodatkowo : 400 g chudego twarogu łyżka ekstraktu waniliowego szklanka jagód Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy

Słodkie Przyjemności
Tarta bezglutenowa z kremem 74

Czas czytania: 2 min Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta powstała przypadkowo w leniwy ciepły dzień, cudowny nastrój, pyszna kawka w kubku i tylko ciacha brak. W taki dzień nawet ja nie mam ochoty na długie pichcenie. W takiej sytuacji potrzebny jest błyskawiczny przepis(...)powodzeniem można zakwalifikować jako mazurek świąteczny, wystarczy kilka delikatnych dekoracji wielkanocnych na wierzchu kremu i mazurek gotowy! Print Tarta bezglutenowa z kremem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczna tarta. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword bezglutenowe, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto brzoskwiniowe 375

blendera).  Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Ciasto: Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć i rozsmarować krem brzoskwiniowy. Na krem wylać tężejącą galaretkę i ułożyć gęsto brzoskwinie pokrojone na małe kawałki. Wstawić do lodówki żeby galaretka stężała z owocami. W tym czasie(...)ozdobić brzoskwiniami. Ja dałam jeden śmietan-fix, ale lepiej jest dać dwa, bo wtedy w trakcie krojenia ciasta nie będą wypadać nam owoce. W trakcie robienia ciasta Przygotowywanie biszkoptu. Wykładanie kremu brzoskwiniowego na biszkopt. Wylewanie galaretki i układanie owoców. Nakładanie śmietany wymieszanej z owocami. Gotowe ciasto

Passions hobbies life
LODOWIEC 172

ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem. Składniki: 2 paczki biszkoptów 3 galaretki 1 kostka masła 1 kostka margaryny ½ l mleka 2 budynie śmietankowe niepełna szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki kakao(...)układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Boki ciasta obłożyć rurkami z kremem.    Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która

Słodki Zakątek
Pocałunek murzyna 677

dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut. Krem: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 masło 2 łyżki mąki

Cynamonowe szczęście
Ciasto orzechowe cappuccino 690

przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Studzimy i kroimy na dwa spody KREM 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą(...)studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji) Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem Ponczujemy. Polewa składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 571

Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które chyba wszyscy znają. Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym. Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”. Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka(...)ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą. Odstawiamy do „przegryzienia” PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające. Smacznego

Ostra na Słodko
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 552

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać. Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście

Mania Gotowania
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1057

dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu

Smaki Na Talerzu
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 140

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)łyżce przestudzony budyń. Gotowy krem wyłóż na jedno z upieczonych wcześniej ciast, rozsmaruj po całej powierzchni. Drugie ciasto delikatnie wyjmij z blaszki i połóż na kremie, lekko przygnieć. Możesz położyć na cieście deseczkę i lekko ją przygnieść tak, aby cisto nie popękało. Gotowe ciasto wstaw do zimnego pomieszczenia na przynajmniej 3 godziny. Następnie ciasto pokrój na kwadraty lub prostokąty. Każdy

Przepisy i porady kulinarne
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 482

Klasyczna rolada czekoladowa z pysznym waniliowym kremem. Proste, a jednocześnie efektowne ciasto na Boże Narodzenie. Czekolada na święta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie muszę pytać moich dzieci jakie ciasto upiec upiec na święta. Wiem co odpowiedzą, ciasto czekoladowe . Rolada czekoladowa ozdobiona czekoladowym kremem, obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne(...)syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój roladę na grube krążki.   The post Rolada czekoladowa z kremem waniliowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania