Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję. Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny
talerz przyjemnościOwocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową
Przepisy Kulinarnemimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane 3 szklanki (750 ml) gorącej
Fitsweet.mekarmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi mają do dyspozycji maly stoliczek z kredkami, czymś
Raj dla Podniebieniaktóra mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii . Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja) 150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko ) (*) 75g czekolady mlecznej (**) Opcjonalnie: 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny
Di gotujeKalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu
Różne smaki w kuchniTo ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z
Cynamonowe szczęścieWierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowaNasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów
Domowe Tortybabeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)pudru 2 śmietan-fix Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Babeczki napełniamy kremem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem. Smacznego
Pyszności SłodkościSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe? Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą. No właśnie. Planowałam napisać post(...)cukier puder. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i podzielcie na dwie części. Każdą część piany rozsmarujcie na blacie z kruchego ciasta, posypcie orzechami włoskimi i pieczcie kolejne 15 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie do przestudzenia. Ostatni odcinek to krem budyniowy. Odlejcie około pół szklanki mleka, wymieszajcie z mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko zagotujcie
OliveandThymeCiasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty
Delusional Trinekocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr likieru
Rozpustne gotowanierobię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć
Codzienna kuchnia niecodziennaścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie
Z Kuchni Do Kuchni