ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:260/1282)

Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 191

herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja(...)połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową

Kuchnia Łukasza
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 143

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem.  Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy

Kuchnia w oparach
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7321

dopiero później konsumowałam resztę. W końcu najlepsze należy zjadać na początku, bo nie wiadomo, czy na koniec zostawiwszy, starszy nam miejsca w żołądku.   Dziś orzeszki. Podaję przepis na ciasto, krem pojawi się w kolejnym poście. Osobiście jednak uważam, że jeszcze lepiej niż krem, sprawdzi się w roli nadzienia najzwyklejsza nutella. Mały kłopot - przepis podaję na specjalną frytkownicę, jaką ostatnio(...)pieczenia, dodaję do masy  maślano-jajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około 3-4 minuty, aż połówki się zrumienią. Wyciągam, studzę. Napełniam kremem, dżemem lub nutellą, złączam z drugą połówką, serwuję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 202

ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze(...)rabarbar: 200 g rabarbaru sok z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 2 płatki żelatyny Ciasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów. Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem. Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z kremówką. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Rabarbar umyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem grysikowy 2226

już kilka razy wspominałam, moja rodzinka uwielbia ciasta z kremem. Pomysłów na kremy jest wiele, najpopularniejsze to krem budyniowy, krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka

Danka Pichci
Czekoladowe babeczki z granatem 138

już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały.  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 168

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego

Podróż w kulinaria
Najlepszy krem czekoladowy 171

drugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest

Cakes By Kejt
Zakochana tarta 141

zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok. SKŁADANIE TARTY: Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min.  Po tym czasie dekorujemy(...)tartę pozostawionym kremem, układamy na niej truskawki i ewentualnie upieczone z ciasta serduszka. Jeśli planujemy podawać tartę na drugi dzień, truskawki najlepiej jest położyć tuż przed podaniem, aby nie puściły soku. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ciasto Latte Macchiato 299

oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :) Składniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200 g miękkiego masła(...)formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Inspiracja

Domowa cukiernia Ewy
Kostka trio z migdałami 127

Jesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie. blaszka o wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru(...)żurawina będzie miękka. Przecieram ją przez sitko. Mus przekładam do garnka ponownie, podgrzewam, dodaję galaretkę suchą i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do ostudzenia. Zimną wylewam na krem. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin

wesoła kuchnia
PANI WALEWSKA 657

łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru(...)można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Orzeszki czekoladowo - orzechowe 84

Jesień i zima to pory które kojarzą mi się ze słodkimi, ciężkimi wypiekami, ciastami z kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję

Waniliowe Improwizacje
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 165

Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić

Czerwień i błękit
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym 143

zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę. Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru(...)Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania