ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:223/1282)

pysznotka ze śliwkami 169

jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka, uwielbiam takie przepisy(...)być jasna, ale krucha i chrupiąca. Gotowe ciasta wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie docisnąć. Wstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki

6niebo
Ciastka/babeczki "grzybki" 183

podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się(...)blat :) zawsze jak coś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek

Kolorowy Przepisownik
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 176

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 134

Mocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Tartaletki a'la Banoffee 93

dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki.  Przygotowujemy krem.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy  na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników(...)Wkładamy krem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy . Przygotowujemy foremki na tartaletki (średnica 4cm), wykrawamy trochę większe okręgi i wypełniamy ciastem foremki. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ciasto będzie rumiane.   Po upieczeniu studzimy , następnie na każdą tartaletkę przekładamy dżem z czarnej porzeczki, plasterki banana oraz krem. Najlepiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego

noteskulinarnyfiga
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 410

Kolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować). 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem

Mała Cukierenka
Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec 147

ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych( jej , kiedy to było…)Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem. Składniki na ciasto czekoladowe : baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki

Domowe ciasta
Ciasto z orzechami 110

Przepis na to ciasto dostałam od mojej koleżanki Iwony. Choć nie jestem wielkim smakoszem ciast to mnie naprawdę urzekło. Jest dośc słodkie,więc ja dałam do niego i do kremu trochę mniej cukru. SKŁADNIKI: 3/4 kostki margaryny "Kasia" 3/4 szkl. cukru(ja dałam 1/2) 1 jajko 40 dag.mąki 2 płaskie łyżeczki sody 1-2 łyżki miodu 3 łyżki kwaśnej(...)cukier i cukier waniliowy, do gotującego się mleka wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę, "budyń" nieco studzimy, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, energicznie miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. kremem przekładamy ciasto i gotowe

Kuchnia Beaty
Krem orzechowy-najlepszy! 10820

powodu napisałam najlepszy... puszysty, słodki, intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji... śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.     Składniki(...)razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Krem jest gotowy do przełożenia tortu, ciasta czy jako dodatek do deseru. Podczas chłodzenia krem odpowiednio stwardnieje. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 146

użyć zwykłej, okrągłej tortownicy o średnicy 21 - 22 cm. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Po wystudzenia ciasto przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać i umieścić w metalowej lub szklanej misce. Dodać kakao, kawę i wodę. Miskę umieścić nad kąpielą wodną i podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia(...)czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki torciku posmarować resztą kremu.  Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w naczyniu i ubić do sztywności ( jeżeli używacie barwnika

Opowieści z piekarnika
Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 140

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka(...)ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić

Smakołyki Asi
Tort z kremem budyniowym i ananasem 137

wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt. Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego(...)Układamy 1 krążek i nasączamy go 4 łyżkami soku, na to nakładamy 4 łyżki kremu, wyrównujemy i układamy kawałki(15 szt) ananasa lekko je wciskając w krem. Na to układamy 2 krążek ciasta, nasączamy go, rozsmarowujemy 4 łyżki kremu i układamy kawałki ananasa(15 szt).Na górę układamy ostatni krążek ciasta, nasączamy go reszta soku i rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 147

Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki(...)zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu. Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki można podawać

Pociąg Do Kuchni
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretkami 180

Ulubione ciasto mojego Pana Męża czyli rolada biszkoptowa. Tym razem krem na bazie kremówki i mascarpone. Do tego kosteczki truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa  * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa  Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce(...)pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką

Magiczne Życie Marty