Tarta z kremem cytrynowym, to idealne ciasto na upalne letnie dni. I choć u nas wzbudziło (u niektórych) małe kontrowersje, to po jego debiucie, będzie jeszcze na pewno powtórka, bo mnie zasmakowało bardzo. Kruche ciasto, orzeźwiający, aksamitny, kwaskowy krem, a do tego kawa w promieniach słońca... :-) Przepis znaleziony w jakimś czasopiśmie (mam tylko zdjęcie) i choć było inspiracją, to jednak(...)jeszcze ok. 15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia ciasta. Ja piekłam 17 minut. Masa cytrynowa: - 3 cytryny (u mnie bio) - 3/4 szklanki cukru (lub więcej, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta), dałam ksylitol - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ( u mnie 16g ) - 80g zimnego masła - 2 żółtka - 2 jajka Skórkę otartą z jednej (wyszorowanej dokładnie cytryny), wyciśnięty sok z 3 cytryn, mąkę, cukier
Smaczne ZdroweKochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko Pokrojone(...)rabarbaru przelewamy do filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremek, dekorujemy kremem i konfiturą rabarbarową, chłodzimy co najmniej 2 godziny i gotowe
Rozpustne gotowaniePyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5 min w temperaturze 225 stopni. Mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak. Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy naszą roladę. Całość posypujemy cynamonem i dekorujemy resztą kremu oraz makiem
Mohiellaoknem a ja przysiadam się do kawy z słonecznym kawałkiem ciasta i was zapraszam na chwilę zapomnienia Składniki ciasto • 5 jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka(...)dwie części ,jedną część posmarować upieczony biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę dodać stopniowo po łyżce drugiej części budyniu wyłożyć połowę kremu posmarować ciasto 3. Wkładka kokosowa • Białka ubić na sztywną pianę dodawać stopniowo cukier gdy cukier się rozpuści wsypać kokos wymieszać delikatnie z łyżką dodać proszek do pieczenia wyłożyć
W królestwie smaków BeatySkładniki: CIASTO: woda 1 szklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem(...)blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę
W Mojej Kuchni Lubiękrem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciasto. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość(...)stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z masłem. Dalej dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: Na jednym kruchym placku rozsmarowujemy połowę jabłek, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie smarujemy resztę kremu budyniowego, a na nim pozostałe jabłka. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i posypujemy cukrem pudrem
Cynamonowe szczęścieoctu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia(...)wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wylać krem i włożyć do piekarnika na 4-5 minut. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę
Kuchnia w opałachPrzepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy(...)Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy
Wanilia i Kardamonciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniem
Cynamonowe szczęściePrzed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy. Sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika. Składniki na krem 750 ml śmietanki 36% 45 g cukru pudru 18 g żelatyny 100 ml wody Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce(...)wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać. Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć. Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest
Pomysłowa kuchniasuchego patyczka. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Krem śmietankowy: Krem śmietankowy przygotować dopiero, gdy ciasto będzie wystudzone. Pokrojoną na części połówkę limonki oraz listki mięty pognieść, aby wydobyć z nich sok i aromat. Śmietanę kremówkę ubijać do momentu, aż zacznie robić się gęsta(...)listki mięty oraz brązowy cukier rozgnieść, dolać wodę oraz rum. Wykonanie Z ciasta szpinakowego ściąć 1 / 3 z góry, pokruszyć ją w misce. Dolną część ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu. Ciasto leśny mech z mascarpone
niecodziennikparywyjątkowo. Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny - to informacja dla sceptyków. Cukier tradycyjnie zastąpiłam ksylitolem, jednocześnie zmniejszyłam kaloryczność rolady. Krem jest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć(...)cukrem pudrem, cały czas miksując wlewaj cienką strużką ostudzoną żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Część kremu zostaw na wykończenie góry ciasta. W dwóch rzędach rozłóż umyte, odszypułkowane truskawki i zroluj roladę. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem górę rolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest idealne w smaku. Koniecznie wypróbujcie na weekend! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm. Składniki: około(...)ułożyć warstwę herbatników. Posmarować jedną częścią kremu. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć warstwą herbatników. Posmarować następną porcją kremu. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcidrożdży suchych -250ml ciepłego mleka (nie gorącego) -4 łyżki cukru kokosowego -4 łyżki oleju rzepakowego -2 jajka -1/2 łyżeczki soli -mąka do podsypywania i wyrabiania ciasta Dodatkowo -Krem z orzechów laskowych Nuturella ( recenzja ) 1. Mąki wymieszać z solą i drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem kokosowym i olejem. 3. Jajka rozmieszać i 2 łyżki odłożyć do posmarowania(...)urośnie (u nas ok 50 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blaszce (bułki można nadziać np. kremem orzechowym). 7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas ok 20 minut). 8. Na koniec bułki
Candy Pandasstabilna -tort będzie ciężki) Nasączyć delikatnie. Posmarować cieniutko dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem z galaretka. Na wierzch ułożyć kolejny biszkopt, nasączyć ponczem. (krem 2) Posmarować kremem z mascarpone brzegi ciasta (używając szprycy wycisnąć krem na brzegi tworząc ramkę) następnie przełożyć galaretkę malinową. Możecie przełożyć ją w całości, lub w kawałkach tak jak wam wygodniej. Położyć kolejny biszkopt(...)krem 3) Nasączony blat biszkoptowy położyć krem z mascarpone i śmietany, na wierzch poukładać owoce i przykryć ostatnią częścią ciasta biszkoptowego. Całość odstawić do lodówki, aby stężało i schłodziło się. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem maślanym. Z czarnej masy cukrowej wyciąć ulicę. Używając wyciskarki do czosnku, wycisnąć z zielonej masy cukrowej kępki trawy. Ozdobić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk