Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki “Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)ostudzenia. W miarę jak ciasto będzie się schładzać boki zaczną się zapadać robiąc miejsce na krem. Śmietankę i mascarpone wlac do miski i ubić na sztywno. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto i udekorować owocami albo oprószyć kakao. Schłodzić. Artykuł Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki „Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują(...)ostudzenia. W miarę jak ciasto będzie się schładzać boki zaczną się zapadać robiąc miejsce na krem. Śmietankę i mascarpone wlac do miski i ubić na sztywno. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone ciasto i udekorować owocami albo oprószyć kakao. Schłodzić. Artykuł Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaRacuchy bananowe na jogurcie z mąką orkiszową Racuchy z bananami to przysmak, który sprawdza się jako danie na śniadania, obiady i kolacje. Ciasto na racuchy można
KorniszonkiSłonecznikowiec to pyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być(...)się połączyły. Potem dodać 2/3 prażonego słonecznika oraz likier czekoladowy i ponownie całość dokładnie wymieszać. Zamiast likieru można dodać wódke, dzięki temu krem będzie smaczniejszy bo alkohol przełamuje jego słodycz. Można też alkohol całkowicie pominąć. Złożenie ciasta. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową kawy. Nastepnie wyłożyć masę słonecznikową. Ładnie rozsmarować. Nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć ciasto
Monia miesza i gotujeSernik limonkowy puszysty jak chmurka Puszysty sernik limonkowy Czas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciasto Sernik limonkowy z serka mascarpone
KorniszonkiCiasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką
Korniszonkijest w mojej rodzinie i zawsze się sprawdza. Ciasto nazywa się Królewiec i słusznie, bo ma iście królewski smak, a ja od siebie nadałam mu także królewską oprawę;) Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki ciepłego miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dkg rozpuszczonego masła roślinnego Wszystko nalezy ze sobą wymieszać i upiec w blasze(...)pszennej 2 cukry waniliowe 1 kostka masła Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i pogotować 3-4 minuty. Zdjąć z gazu i wmieszać w krem masło. Miodowe ciasto należy przeciąć na pół. Polać połową kremu i przykryć biszkoptem. Na biszkopt idzie druga połowa kremu i druga część miodowego ciasta. Wierzch można polać ulubioną polewą czekoladową
Kulinarne InspiracjePierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze
KorniszonkiKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek
KorniszonkiSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
KorniszonkiMuffinki czekoladowe - prosty przepis na szybkie babeczki Ten przepis na muffinki czekoladowe warto mieć zawsze pod ręką. Te babeczki przygotowuje się dosłownie 10 minut z nagrzaniem
Korniszonkiktóry zapewne będzie obfitował w spotkania rodzinne lub imprezy ze znajomymi. Może zechcecie na te okazje przygotować jakieś eskra ciasto. Dlatego proponuje wam pyszne ciasto marchewkowe o obniżonej (no prawie) kaloryczności, ale niestety z tym kremem już takie obniżone nie jest, ale za to jakie pyszne. Źródło . Przepis na krem od koleżanki Marzenki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki(...)kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą
SMYKWKUCHNIPuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem
KorniszonkiTorcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie
KorniszonkiPrzygotowanie tego słodkiego cuda zajmuje tylko kilkanaście minut. Zapomniałbym o spodzie do tego ciasta, prażone orzechy laskowe i daktyle, które idealnie balansują pomiędzy słodką owocową warstwą a naszym kremem. Składniki: Spód ciasta: ⅔ szklanki orzechów laskowych ⅔ szklanki daktyli Warstwy: 2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie) ¼ szklanki miodu (jeśli lubicie słodkie można dodać więcej) ½ szklanki mleka migdałowego albo kokosowego(...)miód, wanilię oraz szczyptę soli wkładamy razem do naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Przelewamy cały krem do osobnego naczynia Następnie ½ szklanki uzyskanego kremu mieszamy z jagodami i blednujemy, wylewamy na nasz spód ciasta. Odstawiamy na 30-45 minut do lodówki lub zamrażarki, aż delikatnie stwardnieje. Po tym czasie 1 szklankę kremu wylewamy na nasza jagodową warstwę i znowu
PaleoLife