piankowe w środku. Całość przełamałam kwaśnym smakiem domowej porzeczkowej konfitury. Przygotowanie takiego tortu jest proste, choć receptura może wydać Ci się pracochłonna, jednak wierz mi na słowo, że to ciasto robi się bardzo szybko i sprawnie. Zachęcam do wypróbowania! PRZEPIS Blaty bezowe: - 6 białek - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka soku z cytryny - 380 g cukru (zmiel w młynku na cukier(...)piekarnika i piecz 5 minut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia. KREM : - 500 g serka mascarpone - 500 g śmietanki 36% - 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER - ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER - 2 łyżki cukru pudru - 8 łyżek konfitury
SMYKWKUCHNIpieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI Z BATATÓW Przygotowanie : 20 minut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów(...)miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli. Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki roluj porcje ciasta, a następnie pokrój rulony podobnie jak kopytka. Możesz ugotować już takie gnocchi lub zdecydować się na zrobienie
nietylkopasta.plpierwszy raz ubrałam jesienną kurtkę. Jesień oznacza też, że do menu wracają rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i zapiekane w piekarniku. Aż boję się pomyśleć, że to też czas ciast z cynamonem ;) Zupa nie jest fotogeniczna... ale czy być musi? Ma smakować, a smakuje również dzięki sporej dawce żółtego sera. Najlepsza będzie z cheddarem (uwielbiam ten ser), ale równie dobrze(...)zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie. Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Smacznego
bistro mamakoniec, kiedy z ciasta zaczyna formować się kula dodajemy łyżkę lodowatej wody. Ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto uformuje się w zwartą kulę to znaczy ze jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu(...)pieczemy przez około 40 minut (do czasu, aż masa całkowicie się zetnie). Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie mieszanki różnych sałat skropionych kremem balsamicznym :) Smacznego
W kuchni KatieCzas czytania: 3 min Pavlova z figami jest bardzo eleganckim tortem , przepięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia . Deser Pavlova jest prostym deserem
SprawdzonaKuchnia.plAromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniPigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie
Candy PandasPrzygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę
Smakołyki AsiJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna Kuchniaklasyczne włoskie tiramisu ma bowiem dość luźną konsystencję. Uwaga: Przygotowując deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach - składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej(...)deser tiramisu w pucharkach Zaparzyć kawę (najlepiej podwójne espresso) i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać 3 łyżki likieru Amaretto. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Zajmuje to koło 7-10 minut (po około 5 minutach, nie przerywając ubijania dodać łyżkę likieru Amaretto) Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKawę uwielbiamy, więc uwielbiamy również ciasta kawowe. Od dawna 'chodziło' za mną ciasto o nazwie cappuccino. W końcu znalazłam czas, by je przygotować. Ciasto idealne na długie, jesienne wieczory. Biszkopt: Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciemnego kakao Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę(...)ostudzić. Po ostudzeniu dodać Śnieżkę, miksować, na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody - dalej miksować. Zajrzyj również tu: 1. Warstwowa sałatka gyros 2. Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią 3. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami
My World by Dagmara Rekbędzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda(...)pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli
ladykitchenPomysł na tort kokosowy dojrzewał w mojej głowie jakiś czas. Czekał na właściwy moment, czyli dobrą okazję, żeby go przygotować. Uwielbiam smak orzecha kokosowego, świeżego, który
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu(...)mieszamy, do uzyskania gęstego budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rum. (Budyń najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, gdyż mieć taką samą temperaturę jak masło, wtedy masa się nie zetnie) dodatkowo do nasączenia biszkoptów: ok. 125 ml mocnego
Domowy Smak Jedzenia