wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny(...)żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca. Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę
wesoła kuchniaSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo
Kuchnia w czekoladzieNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiSpód: ok. 270 g Oreo (z masą) 4-5 łyżek stopionego masła 500 g serka mascarpone pół puszki masy kajmakowej 2 garście czereśni Ciastka zmielić w
Czerwień i błękitBeza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-ukniż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy na gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, skórkę i sok, mieszamy do rozpuszczenia. Krem wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 20-25 minut w 165*C, do ścięcia wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia. Na zimny wierzch wykładamy truskawki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogspód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut. 2. Przygotować Crème(...)przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny
Mama Gotuje2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia
Moje domowe kucharzeniefolię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód(...)więc można więcej) Przygotowanie: Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody zblendować na mus. Dodać do kremówki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną dodać do kremu mieszając. Mus wylać na ostudzony spód tarty. Wierzch można dodatkowo udekorować jagodami ( u mnie serce ze strzałą). Wstawić na 2h do lodówki Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMam nadzieję, że w najbliższym czasie zacznie się znowu piękne lato z prawdziwymi upałami. Zbliża mi się urlop i marzę żeby w kończy wypocząć i
Niezły MłynekJuż tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym
W kuchni Karmel-itkigąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc na olej rzepakowy i zredukowałam jego ilość. Pozostałe składniki delikatnie dopasowałam. Sposób wykonania zaczerpnęłam z przepisów na biszkopt z dodatkami. Ubiłam białka, dodałam żółtka, czekoladę wymieszałam(...)tworzenia blatów tortowych. Jest ceniony za swoją stabilność i podatność na formowanie. Często wykorzystuje się go do tworzenia rzeźb jadalnych. Jednak, ze względu na to, że jest dość ciężki, krem użyty jako przełożenie tortu musi być gęsty i stabilny. Zazwyczaj stosuje się ganache lub kremy maślane. Jeśli zależy nam bardziej na walorach smakowych tortu, powinniśmy użyć biszkoptu opartego na ubitych
SmartBake.plpapilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy(...)wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki. Na górze układamy ozdoby z czekolady. Wykorzystałam też cukierki
Słodki sentymentpapilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy(...)wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki. Na górze układamy ozdoby z czekolady. Wykorzystałam też cukierki
Słodki sentymentsłodkich deserów. Idealny na upalne dni, gdy temperatury przekraczają 30 stopni a ostatni ą rzeczą o jakiej marzymy jest włączenie piekarnika i upieczenie ciasta. Mus przygotowałam bez użycia jajek a baz ą jest śmietanka kremówka i serek mascarpone. Polecam serdecznie ;) SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki(...)cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso. Mus przekładamy do szklanych miseczek lub pucharków i schładzamy w lod ó wce ok. 1-2 godz. Przed podaniem oprószamy
La grande e la piccola cuoca