ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:22/223)

Ciasto z musem czekoladowym i malinami 214

23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz:   50ml wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy:   100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  4 żółtka,  400ml śmietanki 30%,  2 czubate łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Zguba i przedwyjazdowy torcik 162

możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia(...)wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi biszkoptu odkroić nożem od formy, wyjąć ciasto, ewentualnie skroić wierzch, żeby wyrównać powierzchnię. Przekroić w poziomie na pół. Wymieszać kawę z likierem, nasączyć blaty. Kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć jeden blat biszkoptu, wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII - JAK BROWNIE! 443

pieczenia ~pół łyżeczki soli ~110g fruktozy (lub 220g cukru) ~100g masła ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie macie to nie dawajcie aromatów, bo tylko popsują ciasto) ~łyżeczka świeżo zmielonej kawy ~3 duże jajka ~350g cukinii startej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~50g gorzkiej czekolady Masło rozpuścić. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek(...)pieczenia i sól). W drugiej utrzeć masło z fruktozą / cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać cukinię i pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać. Połączyć z pozostałym ciastem, mieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia

chili & sugar
Ciasto Latte 182

Ciasto latte  Pyszne ciacho dla wielbicieli kawy i słodyczy - pyszne, trójwarstwowe , mocno kawowe ciasto. Przepis pochodzi z Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki

w mojej kuchni
Podwójne oblicze Pani Walewskiej 118

Ciasto Pani Walewska znam od dawna. Z "przyjęć" urodzinowych w mojej pierwszej pracy. Ech... to były czasy ;) Nasiadówki w pokojach, wręczanie prezentu, zapach kawy i słodkiego ciasta. Do czasu, aż sekretarka zrobiła imprezę w gabinecie dyrektora pod jego nieobecność :) Imprezy się skończyły, ale przepisy i miłe wspomnienia zostały. To wszystko działo się jeszcze w czasach, kiedy myślałam

bistro mama
Czekoladowo-miętowa chmurka 442

Lekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym

Ratunku obiad
Kremówka - połączenie ciasta francuskiego i budyniu 189

Kremówka to ciasto składające się z 3 warstw ciasta francuskiego, które jest przełożone kremem budyniowym. Poniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30%  25 g masła  cukier puder Ciasto francuskie delikatnie

Ugotować
Kruchy placek ze śliwkami i winem 138

Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem. Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła

kolorowotorcikowo
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 131

oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając 1/4 szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury

Kuchenne Wariacje
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 502

strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :)  Składniki: Mokre: 3 średnie(...)mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę)  Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać  Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest

pyszne zdrowości
Filo z kremem kawowym 176

masła 20g cukru 4 łyżeczki ziarna sezamowego 4 łyżeczki posiekanych pistacji 4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów Krem. 100g masła miękkiego 100g cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć    je cukrem. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche(...)brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.  Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 727

Zainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto kawowe z polewą śmietanową 333

białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek , tam w przepisie są właśnie całe jaja. Ciasto kawowe z polewą śmietanową Składniki: 3 żółtka 120g cukru 150g śmietany 18% 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50ml gorącej wody polewa śmietanowa 150g śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: - kawę rozpuścić w gorącej

Smakołyki Bereniki
Ciasto cappuccino z wiśniami 371

syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez(...)będzie gładki stopniowo dodajemy kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem

Kuchnia domowa Ani
Tarta kawowa 151

kakao Składniki na masę: - 250 ml śmietanki 30% UHT - 250 g czekolady gorzkiej - 50 g miękkiego masła - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania Forma do tarty – prostokątna 33cm x 10cm. Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)przekładamy to formy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy śmietanki i zostawiamy do momentu zagotowania. Kiedy śmietanka się zagotuje wsypujemy kawę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej kremowej konsystencji

Kuchenne Wariacje