czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 40 gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego
Pyza i SurówkaRogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku
wyzwania kuchennewystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Niebieskie migdały (3 maja) serwują pyszną kawę i lody, ciasta pewnie też (choć nie potwierdzę bo nie jadłam). Niestety często trzeba długo czekać na zamówienie (kawiarnia jest bardzo chętnie odwiedzana), ceny wprost proporcjonalne do jakości. Sponge cake with
Qlinarnie i Qlinarniekrzyk, bicie serca, nie jednego, wielu... Przyspieszam kroku. Chcę uciec. Jak najszybciej. Osuszyć, otrząsnąć, zapomnieć. I poszukać kolorów. Niech mnie ogrzeją. Tak jak filiżanka kawy i porcja ciasta. Najprostszego. Domowego. Otula smakiem czekolady, niesie wspomnienie lata. Tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Przysiadam obok moich ulubionych bladoróżowych hortensji. Może uda się zatrzymać
KUCHARNIAmleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel 5 dag czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek(...)stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie
Kulinarny karnet Christopherasłodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów
sierotka maRysia w kuchniKolejne ciasto, które jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku
Niezły Młynek23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 4 żółtka, 400ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościmożliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia(...)wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi biszkoptu odkroić nożem od formy, wyjąć ciasto, ewentualnie skroić wierzch, żeby wyrównać powierzchnię. Przekroić w poziomie na pół. Wymieszać kawę z likierem, nasączyć blaty. Kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć jeden blat biszkoptu, wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia ~pół łyżeczki soli ~110g fruktozy (lub 220g cukru) ~100g masła ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie macie to nie dawajcie aromatów, bo tylko popsują ciasto) ~łyżeczka świeżo zmielonej kawy ~3 duże jajka ~350g cukinii startej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~50g gorzkiej czekolady Masło rozpuścić. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek(...)pieczenia i sól). W drugiej utrzeć masło z fruktozą / cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać cukinię i pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać. Połączyć z pozostałym ciastem, mieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia
chili & sugarCiasto latte Pyszne ciacho dla wielbicieli kawy i słodyczy - pyszne, trójwarstwowe , mocno kawowe ciasto. Przepis pochodzi z Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki
w mojej kuchniCiasto Pani Walewska znam od dawna. Z "przyjęć" urodzinowych w mojej pierwszej pracy. Ech... to były czasy ;) Nasiadówki w pokojach, wręczanie prezentu, zapach kawy i słodkiego ciasta. Do czasu, aż sekretarka zrobiła imprezę w gabinecie dyrektora pod jego nieobecność :) Imprezy się skończyły, ale przepisy i miłe wspomnienia zostały. To wszystko działo się jeszcze w czasach, kiedy myślałam
bistro mamaLekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym
Ratunku obiadKremówka to ciasto składające się z 3 warstw ciasta francuskiego, które jest przełożone kremem budyniowym. Poniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30% 25 g masła cukier puder Ciasto francuskie delikatnie
UgotowaćKruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem. Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła
kolorowotorcikowooleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając 1/4 szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjestrasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) Składniki: Mokre: 3 średnie(...)mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę) Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest
pyszne zdrowości