sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki(...)Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównujemy i schładzamy. Biszkopty: Kawę i alkohol mieszamy. W ciepłej mieszance dokładnie
Poezja smakukakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao . Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy(...)szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ). Ciasto wkładamy do lodówki
prawdziwe jedzeniekoniec wsypujemy bułkę tartą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki pszennej 500 g masła Żółtka ucieramy z cukrem. Zalewamy chłodną kawą (przelewamy przez sitko, żeby fusy
Made By Mom And SonPamiętacie o akcji z kawą w roli głównej ? zapraszam wszystkich chętnych...mamy dwa miesiące na kawowe eksperymenty.. U mnie na początek proste ciasto z przepisu Dorotki. 60 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 220 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao
Moje domowe kucharzenietortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami. Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego
Gosia gotujeszklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami. 3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju
cucinaresobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty ;) WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22 cm ~130g mąki pszennej ~130g mąki pszennej razowej ~150g cukru (polecam trzcinowy) ~4 jaja ~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka proszku
chili & sugarktóre wykona każda niedoświadczona w pieczeniu gospodyni domowa i nie tylko, ponieważ ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc pieczenia .Idealnie pasuje do popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy
Smakowite Daniaktóre wykona każda niedoświadczona w pieczeniu gospodyni domowa i nie tylko, ponieważ ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc pieczenia .Idealnie pasuje do popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy
Smakowite DaniaKoniec akcji z orzechami..i mojej akcji z kawą roli głównej dobiega ku końcowi...ja zapraszam jeszcze chętnych do dodawania " kawowych"przepisów..a na koniec akcji zrobiłam ciasto.. Przepis na to ciasto znalazłam ..no własnie gdzie ?...nie pamiętam ..po prostu przepis znaleziony w necie..Proste do zrobienia..mikser nie potrzebny...u mnie nawet margaryna nie roztopiona do końca(...)pokrojoną czekoladę ] 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko razem i wylać na blaszkę . Piec około 40-60 min. w temperaturze 180 C. Gotowe ciasto dowolnie udekorować . Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 ml wody 400 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 3 laski cynamonu GUSTUS 3 łyżeczki cukru (jeżeli
Niezły Młynekpucharków pokruszyć ciasto. Śmietankę ubić na sztywno. Nałożyć po 2 łyżki do pucharków. Ułożyć trochę bananów pokrojonych w plasterki i serek homogenizowany waniliowy. Posypać przyprawą do kawy i deserów. Ponownie posypać pokruszonym ciastem, nałożyć warstwę śmietanki i bananów. Posypać przyprawą do deserów. Pokruszyć resztę ciasta, nałożyć pozostałą śmietankę i banany. Posypać pokruszonymi bezami oraz posiekanymi orzeszkami. Na koniec oprószyć przyprawą
Z miłości do słodkościlepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g(...)ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie
Smakołyki BerenikiOdwrócone ciasto bananowe z karmelem: 3 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 łyżki gorzkiego kakao 200 g miękkiego masła 5 jajek 250 cukru trzcinowego (1 i ½ szklanki) 250 g mąki pszennej (1 i ¾ szklanki) 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki zaparzonej, ciepłej kawy szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic(...)Dodajemy na zmianę po jednym jajku i po trochu mąki ciągle miksując. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, którą mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą i solą. Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy kawę oraz dodajemy ostatniego banana – rozgniecionego widelcem. Miksujemy po raz ostatni i wlewamy na banany z karmelem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut (a najlepiej
Poezja smakujest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 150 g masła 3 jajka 100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Masa serowo-śmietanowa: 1 kg twarogu sernikowego (w temperaturze(...)pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do mieszanki mącznej. Jajka ubijamy trzepaczką i dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę i dokładnie miksujemy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka
MyCookBook.pl