ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:98/162)

Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 176

kulę, którą schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masą wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut, co zapobiegnie "zjeżdżaniu" boków ciasta w piekarniku. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem, dopiekamy kolejne 15 już bez przykrycia.       Figi kroimy na półcentymetrowe plasterki (bardzo ważne - jeśli będą zbyt cienkie(...)minuty z każdej ze stron, zdejmujemy na talerz.       Sok i karmel z patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta, na wierzchu natomiast układamy owoce.       Mimo że poziom słodyczy jest tutaj dosyć wysoki

sama złodycz
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 219

może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)lodówki do stężenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie bokach. Udekorować ostatnią gruszką i płatkami orzechowymi. Smacznego! Przepis jest dość długi, całość dość czasochłonna, ale nie trudna. Efekt zdecydowanie wart jest każdej poświęconej mu minuty... Ja robiłam go bez laktozy - i wszystko udało się bez problemu, nawet karmel, choć bardzo się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Złota szarlotka 155

Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko

Czerwień i błękit
Miodownik karmelowy 427

ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach.    Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Blaty piec(...)studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. Przygotowane blaty nasączyć rumem. Placki smarować najpierw masą krówkową, potem kremem. Pozostawić na całą noc pod przykryciem (nie w lodówce). Kiedy placki zmiękną ciasto należy przechowywać w lodówce. Uwaga!! Jeśli nie mamcie 3 takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia używając mini wałka (aby każdy placek był

Mania Gotowania
Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu 185

szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 500g twardych gruszek CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier(...)Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21×30, ale można dać nieco większą. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez

https:KKuchniaMniam
Sos karmelowy 171

Przepyszny, gęsty sos karmelowy, niezastąpiony dodatek do lodów, deserów i różnego rodzaju ciast. Co tu dużo pisać… Spróbujcie, moim zdaniem jest idealny Składniki: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 200 g śmietany kremówki łyżeczka masła szczypta soli (jeżeli nie chcecie, nie dodawajcie) Przygotowanie: Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić dość duży ogień i zamieszać. Chwilkę gotować(...)rozpuszczenia cukru. Ustawić średni ogień i czekać, aż cukier nabierze jasno złotego koloru. Karmel mieszać tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie ustawić ogień na najmniejszy i dolać śmietankę (uważać bo będzie pryskać!). Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować kilka minut, do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy sos karmelowy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu

Oryginalny smak
,, Fit batoniki z daktyli i fasoli’’ 148

Delikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą. To pełnowartościowy deser, którym można

Podróż w kulinaria
Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym 156

Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników

Słodki Kompromis
Pierniczki drożdżowe 325

przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%) 50g masła 1 jajko 20g świeżych drożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)piernika, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, dodać karmel oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zdjąć z palnika, ostudzić - gdy mieszanka składników jest lekko ciepła, drożdże rozetrzeć ze śmietaną - do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać jajko, drożdże ze śmietaną oraz lekko ciepłą mieszankę miodową, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto od razu po przygotowaniu jest gotowe do formowania

Smakołyki Bereniki
Sernik dyniowy na spodzie orzechowym z owocami (bez glutenu, cukru białego) 138

napoju roślinnego/mleka -150g masła orzechowego z kawałkami karmelu Sport Definition -2 łyżki mielonego lnu Sernik dyniowy -400g serka homogenizowanego -500g twarogu -140g puree z dyni pieczonej -2 duże jajka -ksylitol -50g skrobi -cynamon Dodatkowo -truskawki, borówki -biała czekolada (do ozdoby) CIASTO ORZECHOWE 1. Zmielone płatki, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem

Candy Pandas
Marlenka- ciasto karmelowe 221

spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto karmelowe z jabłkami 149

spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać, żeby się nie ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik obłożony waflem 163

się poparzyć. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu,  karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w  blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia

Praktyczna pl
Pomarańcze w karmelowym syropie 163

Pomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym

dolcevitainmykitchen
Gofry 182

Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem pudrem,z dżemem, bitą śmietaną, karmelem, owocami

Moje domowe kucharzenie
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 190

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 230

Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR: 6-7 łyżek cukru 400 g rabarbaru      Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy(...)wycieramy rabarbar, a następnie kroimy go w 2-3 cm kawałki. Gdy cukier już się roztopi, a karmel ma barwę ciemnego bursztynu, dodajemy do niego rabarbar i delikatnie potrząsając mieszamy ze sobą. Stawiamy na ogniu i smażymy, aż rabarbar zmięknie i będzie miał odpowiednią dla nas konsystencję (ja długo nie smażyłam, gdyż zależało mi na tym by rabarbar zachował kształt

Rozpustne gotowanie
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 145

ukrywam, ale tego ciasta się "bałam". Ale nie względu na jego smak (bo wiedziałam, że będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują ;) Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość

CookYourself

Proponowane wyszukiwania