ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:95/162)

TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI 187

cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu  CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy(...)Jedną część wykładamy na jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie.  *Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny

Z Majeczką w kuchni
Karmelowe Pierniczki 237

dokładnie ze sobą mieszamy. 3. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki. 5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało

Gotowanie...to proste !
Zdrowy sos karmelowy bez cukru 219

sposób go nie pokochać. Jest prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy sos karmelowy bez cukru

Powiedz dietom nie
sernik karmelowo - lawendowy 187

Składniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka

Luźna Kuchnia
Karmel 138

Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe Karmelowe nitki: W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki. Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów. Smacznego

Oryginalny smak
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 256

okazała się matką wynalazku.  Efekt wyszedł  boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka  cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając(...)łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę obtaczamy w tym sosie i wykładamy na upieczone naleśniki. Polewamy pozostałą ilością karmelu z patelni

Malinowe Pocałunki
Szarlotka 263

cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje - do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną - gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Domek z piernika 158

brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię(...)aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach i różnej wielkości gwiazdki do złożenia dwóch choinek. • Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut. • Upieczone rozłożyć

To co kocham
Tarte tatin. 167

szkl cukru 140 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, masło pokroić w kostkę i wszystko razem posiekać.Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min 30 min. Tarte tatin: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Ja swoją tartę piekłam w niezawodnych naczyniach Cazuela. Więc ilość jabłek będzie(...)burtynowo-złotego koloru karmelu. Naczynie zdjąć z palnika dodać sól i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na gotowy karmel układać jabłka. Muszą dokładnie wypełnić całe naczynie. Ponownie naczynie umieścić na palniku i gotować przez ok 5 min. wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i przykryć zimne jabłka dokładnie dopasowując i wciskając w brzegi. Na środku zrobić małe nacięcie

Malinowe Pocałunki
Zielona babka piaskowa z lukrem 194

leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy(...)zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę  z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego  150 g świeżego szpinaku 220 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 353

miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być

Kulinarne przygody Gatity
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 225

zaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni i piekę 40 minut. Po upieczeniu można od razu kroić i zajadać. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z słonecznikiem 274

Wstałam rano, zajrzałam za rolet i załamałam się. Znowu spadł śnieg. Nie wiem czy mnie brakuje już cierpliwości ale w tym roku wyjątkowo wyczekuje słońca i

ciastkarnia na kruchym spodzie
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 221

było cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim(...)wiadro kawy jakie mi podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku na języku! Niby prosta rzecz - żaden torcik, beza czy inny cukierniczy specja

Grunt to przepis!
TORCIK ŚMIETANOWY Z ORZECHAMI W KARMELU 208

Torty, czy ciasta przekładane najprościej czyli masą śmietanową są bardzo uniwersalne, ponieważ zasmakują tak dorosłym jak i dzieciom. Jest to ,,ugodowa" masa ;)  Ten torcik powstał dla mojej Babci na 76 urodzinki. Smakował i się bardzo podobał ;) Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany(...)smaku dodatkowo: 2,5 szklanki posiekanych orzechów w karmelu  CUKIETERIA plus: ozdoby na wierzch tortu- u mnie czerwone kwiaty  CUKIETERIA szklanka lemoniady do nasączenia Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy

Z Majeczką w kuchni