kwaśne Składniki: 80ml oleju (najlepiej słonecznikowego) 200ml jogurtu naturalnego 50g serka mascarpone (jeśli nie mamy mascarpone można dać 250ml jogurtu) jajko 250g mąki pszennej 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150g jeżyn Wykonanie: W większej misce roztrzepać jajko. Dodać jogurt, serek mascarpone i olej. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem(...)puder. Dodać sodę, proszek i szczyptę soli. Wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać łyżką - tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami, do których nałożyć ciasta do połowy wysokości papilotki, następnie do każdej wcisnąć po 4-6 jeżyn, tak by zbytnio nie wystawały - będą puszczały sok. Wtedy poziom ciasta w papilotce podniesie się i całość będzie
Mania Wypiekaniafantastyczny kolor, a jeżynki sama osobiście zbierałam na leśnej polanie ;) Hmm, mogę je zajadać garściami… MUFFINKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BUDYŃ: 1 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 150g jeżyn 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki(...)mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. MUFFINKI: jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić. KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną
https:KKuchniaMniamPropozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
Kuchnia Pełna Pasjiwegetarian, wegan, ale i dla takich jak ja, czyli chętnych poznawania nowych, niepowtarzalnych smaków. Tofurniczek przygotowany w formie o średnicy 12cm. Składniki: - 180g tofu naturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej(...)otrzymania jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be Strongżelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA 200 g śmietanki 30% 300 g jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki żalatyny 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłej wody 5. MASA TRUSKAWKOWO-BANANOWA 500 g truskawek 1 duży, dojrzały banan 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki żelatyny(...)szklanki ciepłej wody Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm. AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki). Wstaw do lodówki. AD.2 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Serek mascarpone zmiksuj
Kuchnia bezglutenowałyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą(...)masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić
RAROSSAkajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70 startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru - 150 g masy kajmakowej - 3 jajka(...)całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną
Kuchenne Wariacjeszczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu 100ml mleka ciepłego 1/2 kostki fety żółty ser kilka plasterków wędzonego boczku 1 cebula kilka plasterków szynki kilka suszonych pomidorków Sos: gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki ) mały ząbek czosnku koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie ) kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć(...)trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni
Gaździnka warzypierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu skórka z 1/2 cytryny bazylia 1 łyżeczka sosu worcestershire SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Batata obrać i pokroić w słupki o tej samej wielkości. Ułożyć na blasze(...)dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, drobno posiekaną bazylię oraz sos worcestershire. Wszystkie składniki
DefinicjaSmakuubicia białek) 2/3 szklanki naturalnego jogurtu skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny troszkę masła do wysmarowania foremek cukier puder do dekoracji Białka od jajek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. A pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Do osobnej miski przekładamy żółtka jajek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę otartą(...)cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem (u mnie aluminiowe o 150 ml poj). Foremki z ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem! Cytrynowe
Bon Appetit Małgorzatymiałam grecki, ale może być naturalny) 100g roztopionego masła 5 łyżek dobrego, ciemnego kakao kilka kropli aromatu pomarańczowego Wykonanie: Masło roztopić. Lekko przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu
Walijskie Pichceniepodania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi i stewią w płynie Płatki zalać wrzątkiem około 0,5 cm ponad ich poziom i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, słodzidło i wymieszać. Na koniec dodać jajko i krem czekoladowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie
Poranek na słodkonaczyniu połączyć mokre składniki - jajka, olej, jogurt naturalny. W drugim naczyniu połączyć suche składniki - przesiana mąka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, migdały. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki i delikatnie przemieszać. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć po równo do papilotek. Zimne masło
Ala piecze i gotujeZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujemąki pszennej; 300 ml jogurtu naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
In my kitchenciepłego mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki) 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około
Ala piecze i gotujeświeżych - 150ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - cukier kryształ - mielony cynamon - ok. 6-7 jabłek Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą
CookYourselfgustu. Zapraszam! Udanego dnia!" Składniki na ciasto: 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko dip jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 rzodkiewki sól pieprz pół ząbka czosnku dodatkowo : młoda sałata 2 pomidorki liście rukoli rzodkiewka 2 plastry schabu sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy dip. Do szklanki przelewamy jogurt naturalny, siekamy koperek, ścieramy na drobno rzodkiewki
Słodkie Przyjemnościżółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki musu jabłkowego 2 jabłka łyżka cukru Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy
Kolizje Smakówszklanki oleju 300 g jogurtu naturalnego kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy suche produkty (mąkę, proszek, sodę i cukier). 2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jogurt, jajka, olej). 3. Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki
Kuchnia domowa Ani