mąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g. drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli duże jajko + jajko do posmarowania bułek 50 ml. wody łyżka miękkiego masła Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, jajko oraz jogurt i wodę – składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyłożyć ciasto
Niebieski kubek z kawazimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy masło z cukrem, mąką i cynamonem. Zagniatamy z jogurtem. Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy ostrym nożem na pół centymetrowe
Dzieje kuchennej Wiewiórymiseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia
W kuchni KatieProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaoleju - 350 g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100 g jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy
Zainspirowana w kuchnimasłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź. Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami
AZgotuj!Mrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego
ChilliJemypszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu) Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Po wyjęciu z garnuszka studzimy, wkładając do miski. Banany kroimy w plastry i dodajemy do przestudzonej kaszy. Podobnie robimy z mąkami, jajkiem, cukrem oraz jogurtem. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli
ChilliJemypszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia mokre 1 duży jogurt naturalny 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 banan Sposób przygotowania Składniki suche wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść widelcem i dodać jogurt, jajko i olej, wszystko razem połączyć. Dodać składniki suche i kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, dać z 2-3 kuleczki czekoladowe, przykryć
pink envelopeszklanka mąki 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 świeże figi Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, olej, jogurt i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy
pink envelopepszennej 100 g masła łyżka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g landrynek w kolorze różowym lub czerwonym Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy
Słodka StronaMELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety: Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów, Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry, Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor a także wartości odżywczych: białko i węglowodany, Posiada właściwości prozdrowotne(...)wspomaga odporność organizmu. Zastosowanie: - do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie, - jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka, - jako polewa do lodów i deserów - do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu: - wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal, - białko: 1,16-1,18g, - węglowodany 62 g, - tłuszcz 0,2-0,6g PROSZEK
Symfonia Smakówjakąś okazję,żeby ją zrobić-pięknie prezentuje się na stole i jest naprawdę pyszna Składniki: 200g łososia wędzonego 4 jajka, 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić(...)jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć
Swojskie jedzonkośniadaniem. Bazowy przepis możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie" SKŁADNIKI: 3 białka jaj 40g otrębów owsianych lub żytnich 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki chudego twarogu 40g banana cynamon imbir łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka miodu-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem(...)minuty do mikrofali. Jeżeli Twój poranny pośpiech będzie zaplanowany możesz przygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty. Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko
peanutbuttermonster