płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Jajka roztrzepać dobrze miotełką lub widelcem i wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć(...)cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego
kuchnia doskiszklanki cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,25 szklanki jogurtu naturalnego 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy migdały do dekoracji Wykonanie: -Pomarańcze dokładne umyć i podgotować ok. 2-3 min, zmienić wodę i gotować kolejne 2 minuty(...)masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C -Przestudzone ciasto przełożyć
Zakamarki mojej kuchniciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego(...)mocny, łączę z jogurtem i po minucie układam kawałki ryby (mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam naczynie. Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną
I tu będę miała takie teTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i
Kuchnia Pokoleńproszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 500g sera 300 g jogurtu naturalnego 400 g umytych, obranych truskawek 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru MASA BANANOWA 500 g sera 300 g jogurtu naturalnego 3 duże banany 8 łyżeczek żelatyny 100 g cukru pudru PIANKA TRUSKAWKOWA 2 białka 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Masa truskawkowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą
RAROSSASezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM . Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki(...)200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 130g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 jajka 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju skórka starta z 1 cytryny 350-400g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Wymieszać razem mąkę, proszek
Mała Cukierenkatradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki mąki 1 jogurt naturalny (250 ml ) ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki jagód Wykonanie: 1.Kruszonka : do miseczki przekładamy masło, dodajemy cukier, mąkę(...)dodajemy cukier mieszamy. 4. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką
Mama z miastamąki kokosowej 1 duże jajko ok. 180 ml jogurtu naturalnego (lub więcej) dowolny aromat 2 płaskie łyżki cukru (u mnie z kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki
Poranek na słodkosprawdzi się też pełnoziarnista, razowa czy graham. Ciasto pozbawiłam cukru, który zamieniłam na ksylitol. Składniki: 200 g mąki pszennej typu 750 1 czubata łyżka matchy codziennej (Moya Matcha) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g ksyliotlu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 50 g oleju rzepakowego Przygotowanie
Zdrowie na języku :Pdietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Jogurt granatowo truskawkowy. Składniki: - owoc granatu - truskawki - jogurt naturalny - nektar z agawy Owoc granatu obieramy
mojewypiekiinietylkokcal): 30g mąki pszennej razowej 100g gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka 10g wiórek kokosa łyżeczka erytrolu (lub innego słodzidła) łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy masę na 5-10 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) , w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać jogurtu naturalnego Smacznego
zdrowa vege kuchniasuche) 180 g twarogu 100 g jogurtu naturalnego 150 g ciepłego mleka 50 g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Wykonanie : Najpierw odmierzyłam obydwie mąki do których dodałam suche drożdże, przesypałam do misy . Dodałam miękkie masło i jogurt. Dodałam pokruszony twaróg. Wsypałam cukier i sól. Wyrobiłam ciasto( 10 minut wyrabiałam ). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia
Różowa kuchniajednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi
Marder&Marder ManufactureDanie inspirowane jest kuchnią ukraińską :) Jest to moja wersja popularnych na wschodzie twarożników, czyli serowych placuszków. Dla odmiany postanowiłam nazwać je mini serniczkami. Ciasto jest niesamowicie
Chocolate Muffin Blogekstraktu waniliowego; 280 g mąki pszennej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cynamonu; około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego; 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan; 1,5 szklanki posiekanych truskawek; Wykonanie: Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku(...)ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać. Do ubitego masła dodać sypkie składniki i śmietanę lub jogurt. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać orzechy i truskawki. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wysypałam bułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180 o C przez około
In my kitchenpieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik
Anioły w kuchni