lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie Jagoda z Magia w kuchni Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgorzata z Po prostu Marghe Jola z Nasze życie od kuchni Emma z eMMa kreatywna Olga
Moje domowe kucharzeniePrzy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)znowu odrobinę płynu. Pamiętajcie o zdrapywaniu kremu z boków i dna miski żeby wszystko było równomiernie wymieszane. Można dodać do kremu karmel lub dżem albo rozdrobnione owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż
Karo in the KitchenPyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu
Mała CukierenkaDziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru
karmelowynaleśników i smaż naleśniki. Naleśniki smażymy na małym ogniu (na mniejszym niż standardowe) i około 15 -20% dłużej niż klasyczny naleśnik, wynika to z mniejszej zawartości glutenu w cieście. Naleśniki obracamy szeroką łopatką. KREM KOKOSOWY: - 100 g mąki kokosowej - 470- 500 g mleka - 1 czubata łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1 jajko - 50 g cukru W/w składniki umieść(...)zalej naleśniki i zapiecz na złoty kolor. Są wyborne! (temp. 180°C, czas 25- 35 minut, grzanie dół + termoobieg) Wypróbuj również inne moje przepisy: 1. TARTA z truskawkami, jagodami i czekoladowym kremem 2. TARTA z truskawkami , krem budyniowym i bitą śmietaną 3. Dietetyczny obiad z kurczakiem i młodą kapustą 4. Risotto z ośmiornicą 5. Sałatka
SMYKWKUCHNIDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi
CiastkozercyNie mogłam się doczekać, by podzielić się z Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY! Poszukując inspiracji do przepisów z siemieniem
Gotowanie to kochaniestrzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki(...)galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.plmoże teraz nie da się wyjść do sklepu, żeby zrobić porządne zakupy (choć jest opcja ), ale na pewno coś zdrowego w domu się znajdzie. Na pewno warto upiec domowe ciasto, zamiast otworzyć batonika. Wspólne gotowanie i pieczenie z dziećmi to może być frajda Wybierz zdrowie dla swojej rodziny. To nie jest takie trudne. Przykładowo, w tym zielonym koktajlu jest jarmuż(...)najlepiej sezonowy owoc. Dla przykładu do tego koktajlu użyłam ananasy z puszki, które zostały mi po wykorzystaniu syropu do zrobienia kimchi . Ale poprzednim razem użyłam gruszek, innym razem świeżych jagód albo mrożonych truskawek (teraz już świeże są dostępne). Zatem obowiązuje dowolność Kolorowo i z sercem I żadnej nowej filozofii tu nie pokazałam, a jedynie mnogość opcji i siłę zdrowych nawyków
Lamarida.plRaz na jakiś czas uda mi się zrobić mistrzowski wypiek i to zawsze wtedy, kiedy się nie staram a robię byle jak. Właśnie tak było z
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na przepyszne tartaletki z dżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich
Mała CukierenkaChoć uwielbiam słodkości z mnóstwem kremu i raczej bardziej te nie zdrowe, to staram się, aby w moim domu bywały ich zdrowsze wersje, z których również
Di gotujeDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu
Gotowanie to kochanieBudyń jaglano – kokosowy z truskawkami w czekoladzie Frutilove to pożywny fit deser lub słodkie śniadanie. Bardzo prosty do przygotowania i pyszny. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną
Oryginalny smakProsty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą
Oryginalny smakRobisz dziesiątki słoików przetworów. Wiadomo, odróżnisz ogórki od keczupu czy dżemu. Ale czy dżem śliwkowy odróżnisz od wiśniowego w ciemnej piwnicy, a dżem z owoców leśnych od dżemu z jagód? Może być ciężko. Dlatego warto robić etykietki i przytwierdzać je do słoika za pomocą gumki czy taśmy. Jesteś leniwy? Napisz na kawałku plastra bez opatrunku co znajduje się w słoiku(...)dekalog Wam pomoże w produkcji własnych słoików ze wspomnieniem lata. Artykuł Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku