ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:223/278)

OwOCoWe TriO 218

Składniki : Spód: Opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych / owsianych lub maślanych 4 łyżki masła orzechowego Masa serowa: 1op. Żelatyny    1 kubek śmietany 30% 1 kg zmielonego twarogu

Luźna Kuchnia
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 170

całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki jagodowego puree. Chłodzimy. Miksę ustawić na garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Sernik truskawkowy 164

Cześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować

Moja pasja smaku
Sernik jagodowy na zimno 157

Sernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest

Kulinarne przygody Gatity
Tarta biszkoptowa z owocami 149

wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników.  Białka ubijamy na sztywną(...)ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Wersja z malinami: A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens. Forma posiada ochronną warstwę non-stick ułatwiającą wyjmowanie ciasta

Smak mojej kuchni
Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą 214

posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki(...)Ponadto: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej- dałam więcej tzn. resztę śmietanki z 500ml. ok 1 i pół szkl. 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (dałam borówkę) kilka dużych pokruszonych bez Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum

Kubki smaku
RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa 113

jajka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki masła 20g świeżych drożdży tłuszcz do smażenia dodatki do racuszków drożdżowych: cukier puder bita śmietana świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny dżemy owocowe i konfitury Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . Oto przepis na racuchy drożdżowe : Krok 1. jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć(...)ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni. Krok 3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Moja Książka Kucharska
Puszysty omlet miodowy z malinami / Fluffy honey pancake with raspberries 229

puszysty. Robi się do w piekarniku, więc nie ryzykujemy rozbabrania przewracaniem, co u mnie zdarza się nadzwyczaj często Maliny możesz swobodnie zamienić na inne owoce jagodowe, na przykład truskawki, jagody itp. Jeżeli lubisz tego typu omlety, polecam także ten z rabarbarem i truskawkami lub z jabłkami i gruszkami . Jeśli posiadasz zdolność bezszkodowego przewracania omleta na patelni, możesz zrobić(...)miodem, a następnie wymieszaj ciepłe mleko. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko. Rozgrzej patelnię o średnicy ok 15 cm (dostosowaną do zapiekania w piekarniku), rozpuść masło, po czym wlej ciasto i smaż przez chwilę na średnim ogniu aż zacznie się ścinać na brzegach. Posyp malinami i włóż do piekarnika i piecz przez około 7 minut do zarumienienia. Polej miodem i ewentualnie

karmelowy
Babeczki z borówkami i białą czekoladą. 196

Składniki (24 babeczki): 2 szklanki mąki (400 g), 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju

rozgotowana
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 165

Jak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną ! Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd. Można z niej zrobić takie cuda

Ostra na Słodko
Chrupiące bułeczki na truskawkach 157

Dziś przepis, który od lat mam zapisany w swoim zeszyciku, sprawdza się z truskawkami, jagodami i innymi owocami lub dżemem albo powidłami. :)   Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej(...)drożdże. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i masłem do jego rozpuszczenia. Studzimy, by było tylko lekko ciepłe. Mleko wlewamy do suchych składników i przez ok. 8-10 minut ugniatamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kolei niewielkie cząstki, które po uformowaniu będą mniej więcej wielkości mandarynki

Cooking Monster
WIOSENNA PANNA COTTA 132

Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 224

uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu; - zmniejsza ryzyko chorób serca; - chroni przed wrzodami żołądka; - zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł; - ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze; - szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz(...)mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonej żurawiny woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka plastrów oscypka + konfitura z żurawiny olej do smażenia Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Sernik cappuccino z frużeliną jagodową 274

Prosty i szybki sernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi

Mania Gotowania
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 164

drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko(...)posiekać. Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze