mięsa z dzika, 4 jagody jałowca, gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie(...)pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję
królestwo garówwzględu na wysoką zawartość Carotinoids Zeaxanthin jagody goji mają pozytywny wpływ na wzrok oraz pracę mózgu. Jagody goji – Wartości odżywcze 100 g jagód goji zawiera: białko: 12 g tłuszcze: 5 g węglowodany: 55 g błonnik: 11 g kalorie: 300 kcal Jagody goji – Zastosowanie W Polsce jagody goji można kupić w postaci(...)kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są gotowane. Następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami. Tańsza alternatywa – Jagody leśne Jagody goji są jednym z najdroższych przedstawicieli powerfood. 100 g goji to wydatek rzędu 12 zł. W sezonie letnim jagody goji można zastąpić zwykłymi jagodami leśnymi
helloforest.plMamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów
Kuchnia po mojemuSKŁADNIKI: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ... 1 łyżeczka soku z cytryny 500 ml śmietany kremówki (lub mniej) świeże owoce sezonowe ( ja użyłam
Fiołkowe TalerzeSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą
Kuchnia w czekoladzieDomowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDelikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to
Kuchnia PaulettesTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw , o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka Gotujepokrojone na pół. Doskonale wyglądają takie lekko wystające z papilotki. Preferuje i polecam foremki silikonowe wielokrotnego użytku. Mam zarówno 6-paki jak i foremki silikonowe pojedyncze. Bardzo wygodny produkt. Ciasto wyskakuje z nich niemal samodzielnie. 4. Placuszki owsiane z sosem truskawkowym Podaje Wam /klik na zdjęcie/ przepis na placuszki owsiane z dodatkiem twarożku. Sos truskawkowy, który proponuje do polania(...)majem i czerwcem. Sernik. Bo uwielbiamy. Z czekoladą i bitą śmietaną. Trochę kaloryczny. Ale co z tego. Z posmakiem świeżej mięty. Listków zerwanych w ogrodzie. Z małymi bezikami, jagodami i z irysem zatkniętym gdzieś w rogu. 7. Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem truskawek Wrzucam Wam podstawowy przepis na budyń jaglany. Truskawki wrzucamy w całości w momencie, kiedy
W KawiarenceWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hej :-)) Dzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są
kruche babeczkiDziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt
Passion of CookingNasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa(...)widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego, czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam(...)niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do stężenia. Mus jagodowy: 200-250g mrożonych jagód 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny. Przygotowanie: Jagody rozmrozić. Zblendować. Podgrzać. Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do musu jagodowego. Ostudzić. Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić
Fabryka pomysłówkokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)miała ciemne plamki, takie banany są najsłodsze) obieramy, kroimy w pasterki i zamrażamy. Następnie blendujemy je w kielichu mocnego blendera z odrobiną mleka roślinnego. Do tego możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, mango, masło orzechowe, tahini, wiórki kokosowe syrop klonowy…co kto lubi i ma pod ręką. LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH
Powiedz dietom nie