mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy
Mienta blogprawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu skórka starta z połowy pomarańczy jagody poziomki Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały
Mienta blogNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto czekoladowe 😍😍😍 Któż go nie lubi??? Ja bardzo lubię, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ciąższe, bardziej wilgotne, ale smak ma nieporównywalnie lepszy! Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, i ... nie tylko 😍 S kładniki: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 16g 3 jajka 400 ml mleka 150 g masła(...)kilka kropli aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: u mnie około 200 g mrożonych jagód Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz czekoladę i rozgrzewamy do rozpuszczenia się. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą
Walijskie Pichceniedziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest(...)wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody). Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilość wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała. Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto można podawać. Smacznego
Słodkie okruszkinadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta(...)jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy
Bon appetit mon amiemnie przeprowadzka w końcu do swojego własnego M. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne muffiny z borówkami i gorzką czekoladą. Można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy co tam tylko macie pod ręką. Składniki na 20-24 szt. 125 g masła 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki(...)dokładnie mieszamy. W miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy delikatnie Ciasto wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych) Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach I gotowe :) Zamiast mieszać ręcznie możemy składniki połączyć mikserem, ale po wsypaniu owoców trzeba już robić
Ptasia Kuchniajagód 4-5 łyżek roztopionego masła do posmarowania wierzchu cukier puder do posypania 1. W mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na kwadrans, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja w całości ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mleko z drożdżami masło i masę jajeczną. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto
Apetyczna babeczkamusem owocowym, tym razem z musem śliwkowym. To przepis uniwersalny ponieważ do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. Ja dałam śliwki, ale idealnie będą pasowały do niego truskawki, maliny, jagody lub brzoskwinie. Owoce do tego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego jak i sernika na zimno(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli używacie mrożonych od razu wkładacie je do garnka
To co lubię - gotuję i polecamziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane(...)XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj Kuchniziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane(...)XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj KuchniPrzepyszne babeczki, które osłodzą nawet najbardziej ponury dzień. Orzechowo-owsiany spód wypełniony aksamitnym, kokosowym kremem a'la Rafaello z białą czekoladą i jagodami do dekoracji. Te małe słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do prezentu dla bliskiej osoby. Zamiast kupnych bombonierek poświęćcie chwilkę czasu na przygotowanie tych pyszności. ❤ SKŁADNIKI/ 11 babeczek jedna babeczka dostarcza średnio: 145 kalorii(...)olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 g) Masło orzechowe i olej kokosowy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Banana rozgnieść dokładnie widelcem, połączyć z płatkami, masłem i olejem. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki foremek na muffinki, tak aby powstały "koszyczki". Tak przygotowane owsiane spody podpiekać przez ok. 10 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotować krem
Kuchnia EllieWaniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione
CzarnawisienkaPiękne mamy lato tej wiosny 😉 pogoda sprzyja długim spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu, ale też serwowaniu sobie pysznego deseru w
Kolorowy Przepisownik