będę je lepić hobbystycznie. Na początku miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka
KardamonovySernik z frużeliną żurawinową Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym Sernik z frużeliną malinową i jagodowym spodem Babka bananowa Sernik z jagodami Babka cytrynowa
Passions hobbies lifetruskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja
niecodziennikparycałe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już niedługo! Składniki domowego makaronu 500g mąki orkiszowej jasnej, 5 jajek, sól do smaku. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne. W zależności od wielkości jajek, regulujemy ilość mąki. Przykryte ciasto
Leśny ZakątekWszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Podawać z syropem i sezonowymi owocami. ( polecam jagody
Jaglusiakażdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się
Cooking Monstermożna też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli do miski wrzucamy: jajka
W Moim Magicznym DomuNajwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę
bistro mamaszklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną
Alutka-Gotujepoczułam waniliowego aromatu czy dodanych jagód. Muffinki są raczej standardowego rozmiaru, ładnie wyrośnięte, pulchne, ciężkie. Po wzięciu w rękę od razu zostawiają tłusty ślad i faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby(...)wyważona. Mimo tego, że całkowicie nie pożałowano owoców, bo jest ich tu na prawdę dużo to nie są one tak aromatyczne i wyczuwalne, jak to sobie zakładałam. Niekiedy, użyte jagody można subtelnie wyczuć podczas ich przegryzienia, jednak nie jest to tak intensywne. Babeczki nie są w środku blade, a przypominają te przyrządzone z mąki pełnoziarnistej, a przypominam
Zdrowie na języku :Pprosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy
Poezja smakuByła malinowa, jagodowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa teraz pora na ,,borówkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i borówek! Pyszne ciasto borówkowe powstało dzięki uprzejmości marki ,Helio Stovit, Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy(...)odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy borówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 3 łyżki soku z jagód lub barwnik fioletowy Przygotowanie masy serowej: Żelatynę
Podróż w kulinariaKtóż nie lubi drożdżówek? niech się przyzna? Uwielbiamy je wszyscy i czy to z jagodami, dżemem, rabarbarem czy właśnie z serem zajadamy je ze
Moje Małe Czarowanieszkl. jagód, malin, rabarbaru etc... Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej. Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto
Miksturownikjest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)" Składniki(...)sera białego twarogowego 5 jaj szklanka cukru 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ulubione owoce Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy
Słodkie Przyjemnościżadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)godzinę do wyrośnięcia. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Ma być gorący. Ale nie za bardzo, żeby racuchy się nie przypaliły. Łyżkę zanurzyłam w gorącej wodzie, nabrałam na łyżkę ciasto i rozłożyłam go na patelni. Ponownie zanurzyłam łyżkę w wodzie (gorącej) i nabrałam ciasto i ... tak ułożyłam na patelni kilka racuszków. Racuchy podczas smażenia lekko rosną i pęcznieją. Smażyć
Kuchnia u KrysiPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt(...)ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę
Ze smakiem i z pasjąPyszne, puszyste wilgotne i lekkie ciasto z owocami poleca się na weekend. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i autorka piekła je z truskawkami. Moja wersja jest z rabarbarem pokrojonym na cienkie plasterki, ale nadadzą się każde lekkie owoce, które nie obciążą masy, utrzymają się na wierzchu i nie opadną na dno. Sukcesem jest dobrze ubita masa jajeczna(...)efekt murowany a ciasto pięknie wyrośnięte, z owocami na górze. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 450 g mąki pszennej 16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego
Kocham..lubię..gotuję..całość wlewamy do tortownicy. Na masę jogurtu z powidłami układamy drugi kawałek biszkoptu. W drugim naczyniu do żelatyny z wodą dodajemy mieszając 150 g cukru, pozostałą część jogurtu oraz jagody, następnie tężejący płyn wlewamy do tortownicy i wstawiamy w lodówki na 2 godziny. Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietanę i ubijamy na sztywno za pomocą miksera(...)dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu
Miód i pieprzzbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku(...)innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem w mikserze a następnie, cały czas miksując, dolewać stopniowo olej. Teraz dodać wanilię oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Do tak powstałej masy dodawać odciśnięty szpinak i dalej mieszać powoli mikserem lub łyżką. Gdy ciasto będzie już jednolite
Złote przepisy