pieczenia 2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców 1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując. 3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać
Kto ugości moich gości?lekkie i jednocześnie wilgotne pełnoziarniste ciasto z borówkami. Składniki na keksówkę: 160g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 200g ricotty (lub serka homogenizowanego) w temperaturze pokojowej 3 jajka w temperaturze pokojowej 50g ksylitolu 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50g masła (w temperaturze pokojowej) 140g borówek lub jagód Przygotowanie: Olej kokosowy lub masło
Fabryka pomysłówLubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych. Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna. Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru(...)pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać
Kuchnia w oparachkruszonka, z ciasta ziemniaczanego ciasto: 20 g drożdży świeżych 450 g mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego(...)rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżka maki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy rozczyn i zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier
Dzieje kuchennej Wiewiórywłoskich) - owoce na wierzch: borówki, maliny, jagody, porzeczki co masz pod ręką - 3 łyżki mąki kokosowej - 2 łyżki erytrolu Ważne uwagi i wskazówki: - fasolę po ugotowaniu według instrukcji na opakowaniu, trzykrotnie wypłucz pod zimną wodą! - nie używaj fasoli z puszki - użyj karobu, ten ma smak jak kakao nesquik, i daje niesamowity smak ciastu, kakao jest bardziej kaloryczne
SMYKWKUCHNIcukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron
Zasmakuj Kuchnisię, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 1/3 szklanki cukru, 3 jajka, 1 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fix, cukier wanilinowy, granat lub jagody do ozdoby. Przygotowanie: Rozmrażamy szpinak(...)pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta
Państwo Wojtczuk gotująnutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami
Kuchnia w czekoladziemąki pszennej 1/2 kg zmielonego twarożku syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku(...)soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę. Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj
Gotuj Sam!zrobiłam ten sernik a właściwie nie sernik tylko ciasto na zimno ale tak smakiem przypomina sernik że tak się zwie i już. Sernik jest przepyszny, kremowy, i znika jeszcze szybciej. Następny będzie z jagodami, tak sobie zaplanowałam. Zachęcam zatem do zrobienia szybkiego i pysznego deseru. Robimy na wieczór a rano znika do śniadania, ha ha. Inspiracją był przepis
Moje Małe Czarowaniesezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka
Mama z miastaporzeczkami. Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację... Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe ciasto na naleśniki . *u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę cukru do smaku. Taki przecier można przygotować z jagód, malin, truskawek ... zastawa
królestwo garówciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane
Codzienna kuchnia niecodziennamusli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam
codojedzeniaprzygotowania, nie znam łatwiejszego przepisu. Tu wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty na ciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada, czyli ograniczone tylko Naszą wyobraźnią możliwości doboru owoców, pasują tu świetnie zarówno wykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa(...)mieszamy drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przekładamy do foremki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, borówki myjemy, a rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Na cieście układamy (wbijamy) owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki