półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne. Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam, że może jednak wycisnę malutkie porcje i upiekę mini-ptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła(...)podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny! Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone, uff. I tu kolejny dylemat czy nadziane ptysie polać sosem, czy może lepiej przekroić je na pół i sos nałożyć na nadzienie i potem
KUCHARNIAChrupiące, zdrowe FIT Ciastka jabłkowe bez pieczenia . Ciastka bez mąki, cukru, jajek czy mleka. Prosta, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska dla wszystkich. Na deser, na
Moja DelicjaPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki
Poezja Smaków - blog kulinarnymożemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem
Pyszności Słodkościuczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem
Różowa kuchniauczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem
Różowa kuchniaowocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Salonik smakówzwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana(...)drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią) 125 g masła 1/4 szklanki oleju 1 kg mąki 500 g wiśni, porzeczek, rabarbaru, jagód lub innych owoców opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do mokrych owoców kruszonka (75 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej) Do rondelka
Poezja smakuSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!małe, zielone kuleczki - cieszyłam się na pierwsze własne jagodowe zbiory! Niestety, w pobliżu mojego ogrodu zamieszkuje jakieś zwierze, które zdaje się uprawnione do częstowania moimi owocami:( Zabiera wyłącznie dojrzałe jagody, jeśli tylko nie zdążymy zerwać ich wcześniej. Wczoraj zaś zauważyłam, że ogołociło z owoców cały krzaczek aronii...owoców było naprawdę dużo, co pozwala mi przypuszczać, że owych rabusiów może(...)owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również
6niebomąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy w trzech partiach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C i piec ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia. Jeżeli zdarzy się(...)opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest
Anielskie wypiekiSkładniki: 4 jajka 150 g mąki kukurydzanej 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 50 g śliwek suszonych, moreli suszonych i orzechów włoskich
czarrna od kuchniletnie ciepłe dni zamiast ciężkich ciast możemy przygotować pyszne desery ze świeżymi owocami. W tej chwili mamy początek lata i pierwszymi owocami, które się pojawiły są truskawki i właśnie z nimi zrobiłam na dzisiejsze popołudnie deser. Tego typu podwieczorki możemy przygotowywać z innymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się
Danka Pichciłyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry