ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:54/956)

Ciasto z jabłkami i orzechami 300

wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)! Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki: 2 jabłka 3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem.   Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Odwrócona drożdżowa szarlotka 239

moja babcia robiła ciasto drożdżowe z jabłkami pokrojonymi w ósemki. Te jabłka kładła na wierzchu ciasta i posypywała najlepszą kruszonką na świecie. Zawsze jak ciasto wyrastało już w foremce skubałam największe jej kawałki, była fenomenalna! :) Składniki do przygotowania szarlotki: Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki syropu z agawy, u mnie syrop z agawy ze sklepu Amus(...)jabłek, fig i rodzynek ze sklepu Amus Jak zrobić ciasto drożdżowe? Przepis na ciasto drożdżowe jest banalnie prosty i nie należy się go bać, a ja Wam powiem jeszcze więcej - trening czyni mistrza! :)  Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i syropem z agawy (oczywiście możecie ciasto posłodzić czym tylko chcecie, ja polecam syrop z agawy), odstawiamy miksturę

MamaOskarka
Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 222

łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję przez chwilę, tak aby składniki się połączyły(...)połączonych składników dodaję stopniowo żółtka, cały czas miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta dodaję proszek do pieczenia, skrobie, kleik, orzechy, aromat, dwie łyżki miodu i miksuję. Gdy składniki się połączą dodaję mak i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję starte jabłka i dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto odstawiam (jeżeli mamy pomocnika to nie trzeba

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto jabłkowe na Święta 368

świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek . Składniki: ciasto:  - 80dag mąki pszennej  - 420g margaryny (u mnie roślinna) - 2 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki(...)ciasto. Dokładnie zagniatam. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Jedna z nich musi być nieco większa od drugiej. Od niej zaczynam wałkowanie. Musi powstać prostokąt szerszy nisz nasza forma do pieczenia. Tak około 1-2 cm w każdą stronę, aby z nich utworzyć boki ciasta. Gotowy prostokąt przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta obsypuję cienką

Kuchnia co dnia
tarta z jabłkami pod kruszonką 191

Pyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki(...) i nie zrobi się gliniaste. Podczas przygotowywania ciasta obrać jabłka, pokroić w plastry i smażyć 10-15 min., opcjonalnie można jabłka posłodzić, ale odrobinę! Na ciasto wyłożyć jabłka, a wierzch posypać startą kruszonką. Piec 10-15 min. w temperaturze 180º

zabawa smakiem
Ciasto wiewiórka 3488

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO  - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania(...)mąki.  Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z prażonymi jabłkami 312

dawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem.  Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się  delikatną i jeszcze ciepłą(...)proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Prosty przepis na jabłecznik 44

smakiem i aromatem. W Polsce jest to jedno z ulubionych ciast, idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia urodzinowe. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na jabłecznik na kruchym cieście, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Ciasto na jabłecznik Początek przygotowań to oczywiście ciasto, a dokładniej kruche ciasto, które nada naszemu jabłecznikowi wyjątkowy smak i konsystencję(...)przykrycie jabłek pozostałym ciastem. Możesz je pokroić na paski lub utworzyć kratkę – to zależy od Twojej wyobraźni i preferencji. Gotowe ciasto delikatnie skrop odrobiną wody i posyp cukrem. Ciasto jabłecznik wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a jabłka miękkie i soczyste. Gotowe ciasto

Ania i Marcin gotują
Ciasto budyniowo-jabłkowe 187

moich starych zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.  Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.   (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek(...)sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)  3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.  Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach.  Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. (*) Ciasto robię z połowy proporcji składników

Di gotuje
Puszyste placuszki na maślance 377

olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy maślankę, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę *** *** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie

Blog z Apetytem
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą. 279

dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.  Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy(...)całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy

Smak mojego domu
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 136

Najlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka(...)dnie formy.  *Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie.  *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły. *Pieczemy 40 minut w 170 st. *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem

Z Majeczką w kuchni
Jabłecznik bez spodu 136

Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie jabłek. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno(...)posmakuje. Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym. Cienko poszatkowe jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem. O smaku ciasta decyduje smak dobrych jabłek, dlatego proponuję szarę renetę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami 5361

jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie(...)żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki.  Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka

Kuchnia co dnia