ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:61/977)

Szarlotka na kruchym cieście. 217

Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :) Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe.  Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :) SKŁADNIKI(...)36cmx25cm ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Następnie wyciskamy z jabłek nadmiar soku i przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut. Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasta z nutką owocową 78

zachwycisz swoich gości!   Ciasto rajski ogród – z chrupiącym spodem i pianką malinową! Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka owocowa i pyszne owoce zanurzone w galaretce. Ciasto palce lizać, ciężko poprzestać na jednym kawałku!   Szarlotka lana Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością jabłek. Każdemu się udaje(...)Kremowy, efektowny i przepyszny sernik z delikatną pianką owocową. Ciasto palce lizać!   Ciasto biedronka Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.   Ciasto Zielone Jabłuszko Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi

Blog z Apetytem
Tarta z jabłkami 81

Jesień to taki czas, który nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na kruchym cieście , z mini cynamonkami na wierzchu… Oj cóż to była za uczta dla oczu, jak i dla podniebienia! Tarta(...)jabłek, z pewnością nie dostarczyłoby takich doznań smakowych. Lubisz jabłka i cynamon? Dzisiejsza tarta z jabłkami jest właśnie dla Ciebie! Przy okazji polecam Ci moje dwa sprawdzone przepisy na bułeczki cynamonowe. Klasyczne cynamonki oraz cynamonki dyniowe … Jedne jak i drugie wychodzą puszyste i co najważniejsze PRZEPYSZNE. Tarta z jabłkami – KĄCIK PORAD Do dzisiejszego ciasta

Blendman
Tarta z kozim serem 256

Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
przekładany jabłecznik mojej Babci 181

babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami.   *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto półkruche: 200 g mąki(...)nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.  Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłkowa różyczka 327

jabłko stanie się miękkie, elastyczne. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu oraz od spodu. Robimy tak z pozostałymi paskami ciasta i jabłka. Przekładamy(...)blachę z papierem do pieczenia. Gotowe różyczki posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Smacznego

MarcinChef
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 205

dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :) Ciasto: 250g margaryny 2 łyżki miodu 15 dag cukru pudru 500g mąki 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta. Piernikowy

Smakowy Raj
pyszne "leniwe" drożdżowe ciasto z jabłkami... 26

25x30 z papierem do pieczenia i 1 silikonowa 22 cm, do foremek wyłożyć ciasto.   Obrane jabłka pokroić na połowę każdą połówkę pokroić na połowę. Na ciasto rozłożyć jabłka, wcisnąć w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C, grzanie góra-dół i piec 55 minut, do suchego patyczka i zostawić na 30 minut - nie zamykac piekarnika

W Mojej Kuchni Lubię
PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 179

kartka leżała sobie w moich zapiskach. I w końcu przyszła pora na to ciacho. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :) A do ciasta polecam  pyszne herbaty   Skworcu .  Herbaty te to doskonały smak i aromat różnych mieszanek(...)cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie była 24 na 26 cm) i wyłożyć ciasto na dno.  Jabłka obkroić ze skórki, przekroić na pół i usunąć

Zrób to smacznie
Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym 299

jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych  składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki(...)cieście francuskim. Te gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy.   Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto chałwowe z jabłkami 187

tutaj .Ciasto jest pyszne (mnie baaardzo smakuje:)).   Składniki na ciasto: 7-8 jajek; 2 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka cukru pudru; 250 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 1 łyżka śmietany 18%; 100 g wiórków kokosowych; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika); Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty(...)wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto. Piec 40-45 minut w 190st.C. Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową. Składniki

In my kitchen
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 198

cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę(...)opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Przygotowuję jabłka: Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem. Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram kulę ciasta wyciągniętą z lodówki. Piekę ok. 50-60 minut w temp. 170'C.  SMACZNEGO! :-) * * * ciasto podano na talerzu

Wielopokoleniowo
Jabłecznik żydowski 93

szarlotkę . Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 26cm): 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok 250 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem z cytryny(...)wlać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszać tylko do momentu połączenia się składników.  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, potem znów reszta ciasta i pozostałe jabłka.  5. Ciasto piec w 180*C do suchego patyczka. W oryginale powinno się piec 1,5 godziny

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jogurtowe z jabłkami 79

cukrem, dodać kolejno sól, jogurt, rozpuszczone masło i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać wszystko razem. Dno formy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jabłka(...)przekroić na pół i wyciąć gniazda. Każdą połówkę pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu ciasta tworząc różyczkę, delikatnie wciskając. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. do suchego patyczka około 1 godzinę. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Iwona Artykuł Ciasto jogurtowe z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szarlotka 149

wysypujemy mąkę i dodajemy proszek oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej żółte, to możemy dodać szczyptę kurkumy (bardzo często stosuję ten trik, żeby podkręcić kolor ciast). Do ciasta dodajemy następnie masło. Wszystko siekamy nożem, a później rozcieramy palcami. To nie jest ciasto kruche, więc masło nie musi być zimne i nie trzeba uważać(...)wszystkie składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną z części wykładamy dno foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać. Można je porwać na kawałki i rozsypać je dnie formy i lekko docisnąć. Ciasto w foremce oprószamy równomiernie kaszą manną lub bułką, które wchłoną ewentualny nadmiar soku z jabłek. Uwaga: Do przygotowania ciasta można

Analiza Smaku