Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z
Słodkie okruszkidrugi raz dałam serek waniliowy i na dodatek ozdobiłam polewą czekoladową.Naleśniki za pierwszym razem były z dodatkiem soku jabłko -mięta Hortex, a za drugim razem jabłko.Obydwie wersje naleśników były pyszne. ciasto na naleśniki 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka 2 szkl.napoju Hortex 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 jajka dodatkowo: 600 ml śmietany 30 % kilka łyżek cukru [wedle
Moje domowe kucharzeniezamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj masę na cienkie ciasto i wykrywaj ulubiony kształt ciasteczek. Piec ok.10-15 minut w 180 stopniach. Z reszty ciasta przygotowałam dwie małe zapiekanki z jabłkiem. Pyszne! Pamiętajcie, aby wysmarować naczynko masłem. Zapiekać 30 minut
MintTasteKaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakorzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy doskonale uwydatniają ich smak. Korzenne babeczki z dodatkiem jabłek -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSkładniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieSałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie kurczaka bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia :) Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk) * 1 szklanka maślanki * 1 szklanka mąki z górką * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru pudru do ciasta+ plus odrobinę do posypania * 1/2 łyżeczki sody * 1 jabłko * 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia ( lub innego dowolnego :)) Przygotowanie: Maślankę, mąkę, jajko, cukier puder oraz sodę miksujemy lub mieszamy łyżką. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy
Kulinarne przygodylukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ PIEGUSEK – BABKA NA BIAŁKACH PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik Biały puch – na samych
Blog z ApetytemCiasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować
Gotowanie...to proste !Dzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance. Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych. Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem. Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością. Ale jedno jest pewne, jest smaczne. A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi
Ewa w kuchnipączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście (w podobny sposób można przygotować jabłka
Słodkie okruszkiskładniki dokładnie wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można
Smakołyki BerenikiJabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku
Kuchnia na wzgórzucoś przegapiliście to jest czas, żeby nadrobić:) 1. Indyjska zupa z ciecierzycą i kalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos
Cooking for EmilyLekko kwaskowy smak jabłek i chrupkość orzechów z dodatkiem aromatycznego cynamonu, to naprawdę smaczne połączenie :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE
W garach u GosiJak wiecie mój kochany sąsiad obdarował mnie pigwą, a że nigdy wcześniej nic z niej nie robiłam to miałam nie lada wyzwanie...Szukałam długo inspiracji i
Mania WypiekaniaCiastko jęczmienne z jabłkami i cynamonem pieczone w beztłuszczowej frytkownicy Purifry Multi Health Fryer marki Russell Hobbs
Poranek na słodkomąki 100 gr masła 2-3 łyżki cukru (razem z waniliowym) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 gr serka waniliowego homog. 4-5 jabłek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy
Gotowanie...to proste !Urodzaj na jabłka w tym roku niesamowity. Na straganach roi się wprost od jabłek. Są przepyszne świeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto biszkoptowe z jabłkami
codojedzeniaChyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo
Smaki NataliiPyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki
KucharzycaOstatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g cukru 125 ml oleju 2 jabłka starte na tarce 150 g suszonych śliwek 200 ml mocnego naparu z herbaty skórka z jednej pomarańczy 50 g mąki ziemniaczanej 90 g mąki ryżowej(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec w nagrzanym
Humanistka w kuchniszklanka cukru 4 jabłka 3\4 szkl orzechów włoskich siekanych Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników (masło rozpuścić i ostudzić, orzechy posiekać, jabłka bez skórki drobno pokroić). Tak przygotowane ciasto wylać do formy na muffinki lub do jednej nasmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Gotowanie jest łatwedrugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy
Calzonella.comZ początkiem grudnia zabrałam się za przedświąteczne porządki w mieszkaniu. Nie zapeszając, sprawiają mi one przyjemność, chwilo trwaj jak najdłużej. Powoli wyciągamy dekoracje świąteczne, dokupujemy nowe
Made By Mom And SonDzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniSkładniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka
Gotowanie moimi oczamiKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek
Cakes By Kejtpieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Salonik smakówwyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierobi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru
Życie zamknięte w smakuDla kogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2
Mania WypiekaniaTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPuszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Propozycja dla zwolenników zasady: minimum wysiłku maksimum smaku. Brzoskwinie nadające ciastu kwaskowatości można zastąpić bardziej słodkimi jabłkami
Milion Smakówtermoobiegiem przez 35-40 min. Formę natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy. przepis stąd Królestwo bajecznych wypieków. Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego
Proste Potrawywlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym
Smakowite Daniaczyli sposób na szybką szarlotkę. Gdy w zimowy, ponury wieczór pojawi się ochota na coś słodkiego, wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na nie gotowe jabłka ze słoika :) z podanego przepisu uzyskamy 1,5 litrowy słoik jabłek Składniki: -2,5-3 kg jabłek (najlepiej szarą renetę) -pół szklanki cukru -łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy
KasiekGotujedrugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany
Kuchnia w opałachgotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny
Codzienna kuchnia niecodziennamasłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić
cooklifebarszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko łyżka cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy
Smakowity Blog KulinarnyCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami i
ciastkarnia na kruchym spodziewciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły). Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć
charlotte gotujeCzujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam. Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie; Mleko podgrzewamy
Anioły w kuchnipieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem
Proste PotrawyJabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o galaretce jabłkowej nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny
RAROSSApuder do posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe
Ratunku obiadPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kolorowotorcikowosamemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki mąki tortowej · 4 dag drożdży(...)mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu
Kolizje Smakówpszennej tortowej -25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych -3 jajka -10 dag cukru -1 opakowanie serka wiejskiego -cukier waniliowy -2 jabłka -250ml mleka -olej do smażenia -cukier puder do posypania *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia(...)rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy. Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut. Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujabłkiem i marchewką. Babeczki powstały na bazie mąki owsianej. Do ciasta dodałam także rodzynki a całość posypałam odrobiną sezamu. Dodatek cynamonu nadaje muffinom jesiennego klimatu. Jedna babeczka to: 147 kcal w tym: B: 3,6 g, W: 20,2 g; T: 5,5 g. Składniki (10 muffinek) - 1,5 szklanki mąki owsianej - 2 małe jabłka - 1 marchew(...)oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier/słodzik, olej oraz starte jabłka i marchew. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i rodzynki. Ponownie całość dokładnie łączymy. Tak przygotowane ciasto rozlewamy do foremek na muffiny. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około
Health-Fit-LifePierogi zazwyczaj nie kojarzą się z farszem z jabłek, a szkoda, bo moim zdaniem jest to połączenie idealne. Szczególnie pyszne wyda się zapewne fanom jesiennych wypieków, a więc szarlotek, bowiem w smaku są do nich bardzo zbliżone. Jeżeli chodzi o ciasto, to muszę przyznać, że z początku się go obawiałam. Sądziłam, że z mąki gryczanej nie ma prawa powstać(...)Zawijamy starte jabłka w ściereczkę i odciskamy nadmiar soku (w innym razie pierogi się nam rozlecą). Po ponownym ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier
Życie zamknięte w smakuCiasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem. Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut
Domowa cukiernia EwyCiasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem. Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut
Domowa cukiernia Ewymają wiele czasu, a chcą upiec aromatyczne ciasto przed przyjściem gości. Najlepsza na ciepło posypana cukrem pudrem lub podana z gałką lodów waniliowych. Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka kaszy manny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg jabłek cynamon 170 g masła prosto z zamrażarki Mąkę, cukier(...). Ponownie posypać cynamonem, na wierzch wysypać resztę mieszanki. Masło wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia masło topi się łącząc suchą warstwę i jabłka. Piec 60 minut w 180*C. Jeden poziom niżej można włożyć blaszkę, aby na nią spłynęło ewentualnie wytapiające się masło. U mnie
Chocolate Muffin Blogodpowiednio) suszone jabłka lub zioła oraz aromaty. W takim wypadku nie zostało mi nic innego, jak tylko spróbować. Bardziej przypadła mi do gustu wersja z prażoną cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo(...)cebuli :) Tarta w mojej wersji jest pikantna, ale oczywiście można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką
Pełny talerz