pyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka(...)ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka
moj przepis napyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka(...)ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka
moj przepis napyszne, bezproblemowe rogaliki drożdżowe. U mnie wersja z jabłkiem, ale możecie włożyć kostkę czekolady, gruby plasterek banana, kawałek śliwki, moreli czy ulubiony dżem czy twarożek. Puszyste, mięciutkie, świeże również następnego dnia. Zapraszam! Składniki na 32 rogaliki wielkości małego jabłka: 500 g mąki pszennej typ 650 dodatkowo do podsypania oraz obtaczania jabłek w mące 250 ml letniego mleka(...)ciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka
moj przepis naciasto, na gładkie i elastyczne. Ja wyrabiam w robocie z hakiem do drożdżowego przez minimum 10 min na średnich obrotach. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to zająć od 30 min od nawet 2 godzin). W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, każdą połówkę podzielić na 4 półksiężyce. Lekko posypać mąką z dwóch stron. Wyrośnięte ciasto, mocno walnąć o oprószony mąka blat, w celu odgazowania. Jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do duży okrąg o średnicy około 40-50 cm. Okrąg podzielić na 32 trójkąty. Na każdy trójkąt, u jego podstawy, kłaść kawałek
moj przepis naSmaczne placuszki z jabłkami i cynamonem, wg przepisu znalezionego w internecie miały być to naleśniki,ale ja zrobiłam placuszki, bo jakoś na naleśniki to ciasto było wg mnie za gęste. 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie [dałam 2 łyżeczki cukru] 300 g wody, mineralnej, niegazowanej 4 jajka
Moje domowe kucharzenieSkładniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do
Szkrab Je Samwierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów(...)cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę
Maślane ciasteczkoMakowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera. Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia(...)japoński wbrew pozorom jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej. Miłego pieczenia! MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM – PRZEPIS Składniki CIASTO MAKOWE 8 jaj 400 g maku 200 g kaszy manny 4 jabłka 200 g masła 250 g cukru pudru 500 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garści rodzynek KREM CZEKOLADOWY 150 ml śmietanki
Alle Dobre!mnie bez laktozy) – ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku lub słodko-kwaśnym) – cynamon – cukier wanilinowy – kilka łyżek cukru (ilość w zależności od rodzaju jabłek im słodsze tym mniej cukru). Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć w garnku dodając cukier i cukier wanilinowy. Pilnujemy żeby jabłka za bardzo się nie rozpadły(...)opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia i przykrywamy folią aluminiową w celu uniknięcia powstania kożucha. Następnie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy i łączymy z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie możemy włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy
I LOVE LIFEblaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem. Ciasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki(...)zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić. Jabłka obrać
Moje domowe kucharzeniepachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek, albo kwaskowaty rabarbar. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol(...)jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne szanse, że go nie zjecie od razu Składniki na 12 porcji : 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mielonych migdałów
Dietologupiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny(...)cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem
Smakowy RajWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)kogel mogel , następnie dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 ja miałam w kształcie serca wysmarować margaryną , wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i pokroić w kostkę , przełożyć do garnka , dodać cukier i cukier waniliowy, cukru dodajemy w zależności od słodkości jabłek , moje były słodkie. Jabłka
Sama słodycz i szczypta chilisamopoczuciu. To kto z Was się skusi? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g twarogu odrobinę mleka 1 jajko 50 g masła (roztopionego) 75 – 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczyptę soli 1 łyżka startej skórki cytrynowej 400 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (pokrojonych w grubsze plastry) sok z cytryny 3 łyżki(...)jajkiem, masłem, cukrem, solą i startą skórką cytrynową do rozpuszczenia cukru. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i umieszczamy na blasze do pieczenia (ja miałam taką z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pociętę jabłka, które poszypujemy cukrem i cynamonem. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok 30 minut
Szybko Tanio Smacznie