ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:442/956)

Rulon jabłcowy 206

pierwszy mój przepis konkursowy dla  #gallorosso  ( Roter Hahn ). Po trzykroć pierwszy raz, a rezultat smakowity! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców) 90g cukru 100g niesolonego masła suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy(...)szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce

Karczma Honorietty
Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 213

Tarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki(...)piekarnika w temperaturze 200 stopni góra - dół. Wyciągamy z piekarnika i układamy owoce, posypujemy cynamonem i cukrem. Pozostawioną 1/4 cześć ciasta rozkruszamy i łączymy z garścią płatków owsianych z dwiema garściami orzechów. Rozkruszamy na powierzchni jabłek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach. Tabliczkę czekolady topimy z kilkoma łyżkami mleka, dodajemy skórkę z pomarańczy, gdy zacznie

BaRepas
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 152

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Mąkę pszenną przesiać

Opowieści z piekarnika
Szarlotka z bezą 193

szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki(...)Jabłka umyć, obrać i zetrzeć   na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody,   cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Schłodzone ciasto wyjąć   z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto

Na słodko lub wytrawnie
PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ 117

PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ Dzisiaj zapraszam na jeden z obowiązkowych przepisów , które robię każdego roku. Taki przecier, mus można wykorzystywać do szarlotek, nalesnikow, można traktować

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rustykalna tarta ze śliwkami 95

cynamon , cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto jest niezwykle łatwe, to po prostu kruche ciasto. Natomiast „wkład” to w tym przypadku soczyste i najsmaczniejsze śliwki węgierki , oczywiście możemy zmieniać je w zależności od pory roku i dostępnych owoców. Tarta wspaniale smakuje z brzoskwiniami, malinami i jabłkami, ale możecie wypróbować z innymi owocami . Ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 182

sobie poradziliśmy ;) powiem tylko, że moja mama pierożkami zachwycona ;) Składniki (20 dużych pierogów i 3 średnie): ciasto: 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu farsz: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu(...)sera białego 2 garści rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę z solą i cynamonem wsypujemy do miski po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Racuchy na jogurcie greckim 160

eżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę. Do mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość

Ugotować
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 226

serniki na zimno , lub inne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym

Pobite gary Barbary
Salceson, ciasto amerykańskie: 159

Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju  5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1  cukier  waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki(...)jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka ucierana 201

maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml- jajko – 3 szt- cukier – 1 szkl(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 197

przepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń. Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolorowe kulki 79

naprawdę smaczne, kolorowe i bardzo podobają się dzieciom. Gdy zrobimy bardziej owalny kształt to wyjdą kolorowe jajeczka na Wielkanoc. Jeśli zainteresowaly Cie inne przepisy z ciasta twarogowego, tutaj: - Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem: - Serowe ciasteczka posypane cukrem - Szybki chlebek bez drożdży Kolorowe kulki z twarogu: Składniki : na 2 blaszki 200 g chudego twarogu( plus lyżka mleka)* zobacz wyżej(...)maślaną. 3. Dodaj jajko, szczyptę soli i aromat pomarańczowy i dokładnie utrzyj. 4. Teraz dodaj twarożek. A następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj bakalie. Wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, dodaj trochę więcej mąki. 5. Formuj nieduże kulki i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12- 15 minut, aż się lekko zarumienią

dolcevitainmykitchen
Tort jabłkowy z krówkami 373

się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać(...)część masy krówkowej, oprószyć kakao i ozdobić rozetkami z bitej śmietany i czekoladą. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Torty Tagged: cukierki , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 208

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!  Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej(...)trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej  1 łyżeczka cynamonu

Grunt to przepis!