ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:443/956)

Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 196

szklanki mąki pszennej/bezglutenowej. Owoce: - 1 jabłko; - 1 gruszka; - cynamon do smaku. Udekorowanie płatkami czekoladowymi Decorada Delecta .   Sposób przygotowania ciasta: - mąki mieszamy, dodajemy sól, olej, jajo i żółtko – dodajemy następnie kostkę zimnego masła – i wszystko razem kroimy – najlepiej na stolnicy – po połączeniu się masła z mąką wyrabiamy dalej ciasto ręcznie; - po wyrobieniu ciasto musi być elastyczne i gładkie – wkładamy(...)połączona i gładka. Przygotowanie ostateczne: - zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na okrągłą formę (która uprzednio należy wysmarować masłem); - ciasto musi być również rozprowadzone na boki – owsiane ciasto jest specyficzne i nie tak elastyczne jak pszenne, dlatego może dość się urywać, ale zawsze urwane części należy dopasować i dokleić rękoma; - na ciasto nakładamy masę migdałową, a na nią

MintTaste
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 79

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to ciasto, które zawsze wychodzi i które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne. To ciasto drożdżowe zrobiłam z truskawkami, gdyż na nie to właśnie zaczął się sezon, jednak równie dobrze jak truskawki z ciastem drożdżowym łączą się także inne owoce. Zarówno borówki, jagody, rabarbar, jabłka, wiśnie, czereśnie oraz wiele innych owoców świetnie odnajduje się(...)tymże cieście. Tę drożdżówkę z truskawkami i kruszonką podać można na śniadanie , na deser bądź na kolację . Zarówno dodatek mleka, kakao bądź kawy będzie do niej idealny. Przygotowanie drożdżówki z truskawkami zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Do ciasta poza mąką, cukrem, jajkami oraz masłem dodaję jogurt oraz drożdże. Ciasta drożdżowe najczęściej robię z dodatkiem mleka jednak często zdarza mi się

MeCooks
Jabłka karmelizowane na zimę 217

jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega

SzczyptaSmaQ
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 185

jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam(...)zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę

Leśny Zakątek
oszukane pączki z jabłkiem – ekspresowe 189

pochodzenia, ;)) opcjonalnie: cukier puder do podania wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy obierane i pokrojone w kostkę jabłko, cynamon lub skórkę z cytryny, alkohol, mąkę wymieszaną z sodą oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Jedną łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągamy ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu

Domowy Smak Jedzenia
miodownik z masą grysikową i jabłkami 71

składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki 200 g masła 60 g miodu, płynnego 2 jajka 140 g cukru 3 -4 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy(...)cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masą przekładamy ciasto. składniki na warstwę jabłkową: 1300 g jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to możemy odlać nadmiar soku lub smażymy, aż nadmiar odparuje. Usmażone zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie bułeczki z serem 102

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. (adsbygoogle(...)tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Placki z jabłkami na sodzie 181

bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach.   Placki z jabłkami na sodzie Składniki: – 2 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) – 2 szklanki mleka – 1-2 jajka – pół łyżeczki(...)puder do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz jabłek dodaję do miski i dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam

Kuchnia co dnia
Szarlotka z budyniem 355

budynie waniliowe bez cukru, 5 łyżek cukru, ziarenka z 1/3 laski wanilii. dodatkowo: 7 jabłek, 125 g masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka (osobno białka i żółtka), 200 g płatków migdałowych. Przygotowanie:    Miękkie masło zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy(...)pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy

Aga w kuchni
Szarlotka na biszkopcie 158

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu  Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia(...)oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić do momentu

pink envelope
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 154

drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie jabłek : znajdziecie(...)lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek... ... lekko je spłaszczając po środku Umieszczamy na środku każdej bułeczki porcję jabłek... ...  i posypujemy kruszonką Wkładamy do piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg) Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort z masą czekoladową i truskawkami 125

schłodzony. Smacznego :)     Poniżej podam jeszcze kilka moich ciast na biszkopcie ( tam również można podejrzeć przepisy na tradycyjnie pieczony biszkopt ) zapraszam : Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami klik   Czekoladowa rozkosz - ciasto potrójnie czekoladowe klik   Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą klik   Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami klik   Masa orzechowa do tortów(...)ciast. Najlepsza i najprostsza. klik   Biszkopt z patelni klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Racuszki z jabłkami i recenzja książki Pysznie czy przepysznie 69

pełna ciepła energia zachęcająca do wyczarowania czegoś pysznego dla bliskich. Warto taką książkę mięć pod ręką, albo podarować komuś w prezencie.  Ja skusiłam się na przygotowanie racuszków z jabłkami, które autorka podała dodatkowo z śliwkami, które pominęłam, bo czas i pora na nie przyjdzie jesienią. Dla mnie takie domowe placuszki kojarzą się z beztroskimi chwilami dzieciństwa i przywołują(...)łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka Ja zaczynam od pokruszenia drożdży i zasypania ich cukrem (dzięki temu szybko się rozpuszczą). W międzyczasie rozpuszczam masło i delikatnie podgrzewam mleko. Ostudzone masło mieszam z mlekiem i drożdżami. Dodaję mąkę i  jajka i mieszam wszystko do połączenia. Jabłka obieram kroję w kostkę, wrzucam do ciasta i mieszam ponownie. Całość odstawiam

Cynamonowe szczęście
Torcik jabłkowy 173

twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto:  2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich(...)będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jabłek, wymieszać i wystudzić. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na masę serową. Ciasto przed podaniem dobrze schłodzić

My simple kitchen
Makowiec orzechowy 526

przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki śmietanyMasa makowa:- 7 jajek- 50 dag maku- 7 jabłek- 20 dag margaryny- 20 dag cukru pudru- olejek migdałowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 9 łyżek kaszy mannyMasa orzechowa(...)ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut.Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy

Zainspirowana w kuchni