także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka(...)cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję
Ciasteczkowy Potwórcukru waniliowego 250 g margaryny 190 g jogurtu morelowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka wiórków kokosowych 4 jabłka Przygotowanie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Do sypkich produktów dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Margarynę(...)Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokojone w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :) Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 240g daktyli bez pestek 200g masła 3 jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki(...)cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”. W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką
Pyry na GazTakie racuszki każdy zje na pewno ze smakiem a przygotujemy je w mig, a w czasie gdy ciasto będzie wyrastać my możemy wziąć kąpiel czy przejrzeć maile które do nas przyszły lub w tym czasie pobawić się z dziećmi ;) Składniki : 150 ml mleczka kokosowego (warstwa płynna) 100 ml zwykłego mleka 1 jajko kl L 50 g wiórków kokosowych(...)drożdży instant (jedno całe opakowanie) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru zwykłego 125 g mąki pszennej 1 jabłko 1. Wszystkie składniki oprócz jabłka umieszczamy w misce i miksujemy. Na koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 30-40 minut do podrośnięcia pod przykryciem. 2. Po wyrośnięciu na oleju smażymy racuszki. Usmażone podajemy
Gotowanie...to proste !pokruszonych 300 g mąki pszennej + 5 sporych łyżek 5 łyżek cukru białego lub trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny 3 średniej wielkości jabłka winne olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek Przygotowanie: W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypuję przesiane 300 g mąki pszennej, wlewam mleko z drożdżami i wyrabiam drewnianą łyżką lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypuje trochę mąki lub dodaje mleka. Dodaję rodzynki lub żurawinę. Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałeczki. Dodaję je do ciasta, które odstawiam na 30 minut
Zasmakuj Kuchnikrem : ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki 2 duże jabłka Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimargaryną to oleju nie trzeba dodawać kruszonkę rozłożyć na jabłkach z dżemem, przycisnąć do owoców, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45-50 minut, do wystygnięcia zostawić w formie najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć z ciasta - mocno owocowy smaczny deser..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępowitanie jesieni... Proste, ucierane ciasto, które nada się idealnie jako baza dla wszelakich owoców. Bo myślę, że na przykład z morelami, brzoskwiniami, lub śliwkami będzie równie udane, jak z jabłkami... Przepis z bloga Bajkorada . Składniki: (u mnie tortownica 23cm) 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawaj kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę, a na wierzchu ułóż owoce - plasterki jabłek powbijaj lekko, to samo kawałki ananasa, a na koniec posyp żurawiną. Piecz około 45 minut. Zostaw do ostudzenia i ewentualnie oprósz cukrem pudrem
Lejdi of the housepowiat kolbuszowski Ciasto pierogowe składa się z niewielu składników, ale nawet w tak prostym przepisie istnieją niuanse. Dodajemy jajko, czy nie? Dodajemy tłuszcz, czy nie? A jeśli tak, to jaki? No i czy na pewno do przygotowania ciasta niezbędna jest woda? Moja babcia robiła wiele rodzajów pierogów na słodko – z jagodami, z truskawkami, z jabłkami, ze śliwkami(...)kaszą manną i do takich pierogów ciasto przygotowywała zawsze na mleku, nie na wodzie i dodawała do niego miękkie masło. Pierogi ze słodkim farszem przygotowane z ciasta na mleku są delikatniejsze w smaku, a podane ze słodką śmietaną… bajka, jak mawiała moja babcia :) Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 pierogów: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego
Trzeci talerzPoznaj wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami, które zrobisz bez użycia miksera w 15 minut. Słodkie i soczyste gruszki o waniliowym kolorze świetnie komponują się w kakaowym cieście. Zapraszam po szybki i prosty przepis na pyszne ciasto do filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Składniki są na blachę(...)proszku powoduje, że ciasto ma posmak goryczy. Aby temu zapobiec, do ciasta dodaję zarówno proszek do pieczenia jak i sodę . Soda jest 3 razy mocniejsza od proszku do pieczenia. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest proste w wymieszaniu i wilgotne po upieczeniu . Oprócz gruszek do ciasta możesz dodać inne, ulubione owoce takie jak: maliny, wiśnie, jabłka, jagody, borówki amerykańskie
Ania gotujesporą ilością jabłek i płatków owsianych. Najlepiej smakują rano, zaraz po upieczeniu - podawane ze szklanką mleka. Z podanych składników otrzymamy 12 szt. muffinek. Składniki: 2 jajka 150g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jabłka (szara(...)proszkiem do pieczenia, wsypać płatki i wymieszać delikatnie z resztą masy. Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo, bo muffinki wyjdą twarde i gumowate. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta. Rozdzielić całość pomiędzy zagłębienia w formie na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią
Świat Ciastaciasta jakie powinno się tu znaleźć, w każdym razie nie w tradycyjnej formie, ale niestety dzisiaj jej też nie będzie. Będą prażone jabłka, cynamon, przyjemny zapach kojarzący się z ciepłym kątem i klasycznym pieczonym ciastem, ale tym razem się nie napracujecie robiąc szarlotkę. Oto wersja szybka, prosta i bez pieczenia. Zapraszam na Charlottę w mojej jabłkowej wersji(...)marginesie, moim zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest nieporozumieniem, dlatego też przewrotnie nazwałam swoją szarlotkę bez pieczenia Charlottą. SZARLOTKA CHARLOTTA Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe
Bon appetit mon amieciasto z pomocą jednego składnika zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę. Szybkie, efektowne i bardzo smaczne. Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl oleju (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy 5 jabłek(...)cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni
Malinowe Pocałunkibliską krewniaczką typowego i popularnego amerykańskiego przysmaku - apple pie. Generalnie jest to tarta odwrócona, w której najpierw przygotowuje się nadzienie, a później przykrywa je ciastem. W klasycznej wersji owocami powinny być jabłka karmelizowane w maśle i cukrze. Wraz ze wzrostem popularności tarty na świecie przepis zaczął być interpretowany nieco bardziej dowolnie. Moja wersja zawiera gruszki z zalewy winnej(...)grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła 40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (polewa
zadanie-gotowaniemojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta(...)ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki
moj przepis na