ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:454/956)

5 inspiracji na zimowe desery na ciepło – wykorzystaj sosy do deserów! 163

ułóż na talerzyku obok porcji ciasta kulkę lodów waniliowych: ich smak wspaniale komponuje się z cynamonowym aromatem. Wolisz bitą śmietanę? Wykorzystaj do niej sosy do deserów . Do szarlotki na ciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy(...)deser na ciepło Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz bardzo szybko: wystarczy wydrążyć owoce i włożyć do środka orzechy lub rodzynki oraz dodać korzenne przyprawy. W wersji tradycyjnej zalej je dodatkowo miodem; my proponujemy natomiast sosy do deserów: sos toffi doskonale pasuje do takiej kompozycji . Pieczone jabłka możesz przygotować jako deser po obiedzie lub jako przekąskę

Słodkie okruszki
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 216

soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy

Smakołyki Asi
Naleśniki budyniowe z czekoladowym kremem z daktyli i jabłkiem 119

użyć innej wersji budyniu albo zastąpić go mąką. Proporcje ciasta naleśnikowego też są raczej indywidualne, z podanych składników da się zrobić 3 lub nawet 4 cienkie naleśniki. Dla większego zasłodzenia, i nadziania naleśników świetnie sprawdził się czekoladowy krem z daktyli, a do tego jeszcze podsmażone na patelni kawałki jabłka z cynamonem. Z podanego przepisu wyszły mi dwa dość grube(...)dolewając troszkę wody, tak aby powstała konsystencja kremu.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować. Odstawić na kilka minut. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na suchej patelni aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym. Posmarować daktylowym kremem i kawałkami jabłka

Healthy food explorer
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 283

delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżeczki(...)czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można odrobinę podsypać mąką, żeby się

sama złodycz
Drożdżówki cynamonowe: wyjątkowy przepis na rozkosz dla podniebienia 65

drożdże, roztopione masło oraz jajko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia i formowanie bułeczek Podczas gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, przygotuj nadzienie cynamonowe. Będziesz potrzebować: 100g roztopionego masła 100g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Następnie rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokątną płachtę. Rozsmaruj równomiernie przygotowane nadzienie(...)tradycyjne bułeczki, które zyskały popularność na całym świecie ze względu na swój niepowtarzalny smak i delikatną konsystencję. Faq: najczęściej zadawane pytania Czy mogę zawinąć owoce w ciasto? Tak, oczywiście! Dodanie owoców, takich jak jabłka lub jagody, do nadzienia sprawi, że Twoje drożdżówki będą jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Jak długo mogę przechowywać drożdżówki cynamonowe? Jeśli chcesz zachować świeżość swoich

Ania i Marcin gotują
ŚWIĄTECZNA BABKA 81

cynamonu 1 łyżka kakao 250 g margaryny 3 duże jabłka  100 g rodzynek sułtańskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 60 g mielonych orzeszków ziemnych Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią(...)wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy bakalie, wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 35 - 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Amerykański placek z nadzieniem truskawkowo-jabłkowym i cynamonem 197

bitwą na jedzenie (na filmach się takimi rzucają, ale ja nie polecam, bo placuszek jest za dobry ;). Ciasto jest niezwykle sprężyste, a przepis na nie pochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą dziurkę, przez którą uchodzi gorąca(...)okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Chocolate Muffin Blog
Pełnoziarniste placuszki orkiszowe z jabłkami 131

łyżeczki cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: Placuszki: Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do kielicha blendera wsypać 3/4 szklanki płatków orkiszowych, dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką. Z przygotowanego ciasta, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju(...)patelni rozpuścić masło z miodem/syropem klonowym oraz cynamonem i chwilkę smażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmięknie, ale nie rozpadnie się. Gotowe placuszki podawać z karmelizowanym jabłkiem. Artykuł Pełnoziarniste placuszki orkiszowe z jabłkami pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Muffiny z owocami i kruszonką 171

jabłka i banany, ale równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta(...)wyłożonej papilotkami. Łyżką nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki. Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części. Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana

Trzeci talerz
American Pie 211

składniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2  kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru

Luźna Kuchnia
Racuchy 109

Najlepszy deser lub obiad na bazie jabłek. Racuchy możesz przygotować na świeżo, na ciepło na obiad. A to, co zostanie (jeżeli zostanie!) zaserwować na zimno na podwieczorek. Pyszne są w obu wersjach. Jest to wersja racuchów z wykorzystaniem musu jabłkowego. Ale jeżeli wolisz pochrupać całe kawałki jabłek w plackach, Smok poleca też drugą wersję . Dla każdego coś dobrego(...)mleka, 3/4 szklanki musu jabłkowego, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól Przygotowanie: Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Gotować, mieszając. Ewentualnie można dosypać cukru wedle uznania, jeżeli jabłka są kwaśne. Jajka roztrzepać z solą. Zmieszać wszystkie składniki. Powinno się osiągnąć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Ewentualnie dosypać mąki lub dolać trochę wody. https://www.bardzogrubysmok.pl/racuchy/ Artykuł Racuchy

Bardzo Gruby Smok
Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem 203

efekt kolejnego wspólnego pieczenia, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem organizatorki wybrały przepis z bloga Smakołyki Bereniki na drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem. W sam raz na weekendowy podwieczorek.     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie

Pasja Smaku
Pyszna, wegańska szarlotka, 5x seriale Netflix 217

plastry) ok. 15 małych jabłek (koniecznie szara reneta, czasami ciężko ją zdobyć, jeśli kupicie inne jabłka, dodajcie sok z cytryny), wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem. Przełożyć nadzienie na upieczone ciasto i piec jeszcze ok. pół godziny, ustawić pieczenie na górę. Pod koniec pieczenia posypać ciasto startą, gorzką czekoladą lub inną (ja blenduję w kubku od blendera

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczny jabłecznik 112

Przepis z zeszytu mojej mamy, który jest jednym z moich ulubionych od czasów dzieciństwa do dziś. Już podczas samej produkcji zdarza mi się wyjadać ciasto, kiedy jest jeszcze surowe, pić sok wyciśnięty z jabłek i podjadać końcówki tych, które się nie do końca starły. Później trochę czekania i można jeść pyszne gorące ciasto albo cierpliwie dotrwać aż wystygnie

Milion Smaków
Placek drożdżowy. Z masą śmietanową i owocami (porzeczki) 249

Dziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy.To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne.Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy

Farmażony