ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:368/956)

Szarlotka z pianką. 740

cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto, z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel, pianę kładziemy na ciasto, na wierzch

Kuchnia Beaty
Tartinka z jabłkami i sosem toffi 131

cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami. Piec 30 minut w 180 stopniach Sos toffi: pół szklanki brązowego cukru 40 gram masła 82% miękkie 100 ml śmietanki 36% szczypta soli Podawać ciepłe z gorącym

AZgotuj!
Szarlotka na kruchym 121

TEGO PRZEPISU. 1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto; 2. 2/3 ciasta pokrój na kawałki i wyklej dno formy, następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10min. Resztę ciasta włóż do zamrażarki; 3. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Dodaj cynamon, cukier puder(...)wymieszaj; 5. Białka z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę; 6. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i wyrównaj; 7. Następnie wyłóż pianę z białek; 8. Na sam wierzch zetrzyj resztę ciasta i wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50-55 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Ciasto wiewiórka. 189

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 408

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto.  2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm.  3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 194

pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190st przez około 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy(...)cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać). Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
Co zrobić z ciasta filo? 65

około 20-30 minut. Samo przygotowywanie ciasta jest bardzo czasochłonne, wymaga dużo precyzji. Właśnie dlatego dobrze jest spróbować produktów dostępnych w sklepie, z dobrym składem. Zobacz też: Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby Co zrobić z ciasta filo na słodko?  Jesteś miłośnikiem różnorodnych deserów i zastanawiasz się co zrobić z ciasta filo na słodko? Na szczęście istnieje wiele(...)szarlotkę), owoce zapiekane pod ciastem filo, kieszonki nadziewane po upieczeniu truskawkami i mascarpone, deserki różyczki z karmelem. Poszczególne listki ciasta filo warto oddzielić od siebie i rozsmarować je masłem. Do stworzenia rolady czy też ciasta z nadzieniem, lepiej jest wykorzystać 7-10 cienkich płatów. Do ciasteczek wystarczą 3-4 warstwy. Co zrobić z ciasta filo? Nie ma nic prostszego niż

Rozdomowiona
Kruche ciasto z owocami z lekkim kremem i bezą 138

czarną porzeczką. Uwielbiam ten przepis,bo jest uniwersalny i nadają się do niego każde owoce, które akurat są w sezonie. Poza sezonem można upiec go z jabłkami czy z  gruszkami. Ciasto składa się z trzech warstw:  maślane kruche ciasto, na nim krem z żółtek wymieszany z bezą, w którym zatopione są owoce. Na wierzch włoska beza. Kruche

AZgotuj!
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 156

wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby być jabłka, gruszki czy morele. Ciasto jest gęste, nie ma obawy, że owoce opadną na dno. Smakuje doskonale! Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku

Smakowity Blog Kulinarny
Dżem jabłkowy 165

Jabłka, nasz owoc narodowy. Żaden chyba owoc tak często nie gościł u nas na blogu jak właśnie jabłka. Na tarcie, w cieście, jako deser czy nalewka. A dzisiaj w postaci dżemu. A dżem jak to dżem. Wiadomo. Zawsze się przyda. Zwłaszcza taki domowy, gdy wiemy co w nim jest. Do jego produkcji użyliśmy wczesnych jabłek odmiany close

Marder&Marder Manufacture
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 201

nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek 1 łyżeczka kaszy manny do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka 1 łyżka miodu(...)laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy ją z masłem, po czym dodajemy żółtko i serek. Zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy pół godziny w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę wody, przekładamy na nią jabłka oraz miód […] Artykuł Apple pies czyli tartaletki

Mienta blog
PROSTA I SZYBKA SZARLOTKA 111

jabłek cynamon i trochę cukru do masy jabłkowej WYKONANIE Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę,wsypujemy do garnka dodajemy cukier i cynamon i prażymy jabłka. Do miski dajemy mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,mieszamy to mikserem aż masa uzyska konsystencję kruszonki. Następnie dzielimy ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3.Większą część ciasta(...)wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 10 min. w rozgrzanym do 180C piekarniku . Na podpieczony spód wykładamy jabłka . Ubijamy białka na sztywną pianę,dodajemy dwie łyżki cukru i dalej ubijamy.Pianę z białek wykładamy na jabłka i na to resztę ciasta-kruszonki :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 35 min.z termoobiegiem. jak ciasto przestygnie możemy

Mała w garnku miesza
Ciasteczka serowe z jabłkiem 155

szkl. mąki pszennej 2 łyżki cukru cukier puder do posy pania   Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj(...)kółka (foremką lub szklanką) . Na każde kółko połóż kawałek jabłka, złóż na pół (formując półksiężyc) lekko przyciskając palcami po bokach, by się nie „otworzyło” w czasie pieczenia. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem

Kulinarne S.O.S.