Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje. Składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej) Składniki na mus: 400 g jabłek 120 g cukru pudru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze dobrze jest zjeść jakąś namiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo polecam bo do tych muffinek pasuje idealnie, w końcu jabłko i cynamon to jedno z najlepszych połączeń. Użyłam również(...)foremek na muffinki (używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Następnie na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut. *Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie
Healthy food explorerbędzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje(...)masło i zagniatamy kolejnych 10 min. Po tym etapie ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej mąki. Tak zagniecione ciasto wkładamy do posypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aby urosło. Nadzienie dyniowo-jabłkowe: Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy nasienia i kroimy
Kuchnia Łukaszabiałego sera 250g masła 250g mąki pszennej szczypta soli 3 średnie jabłka cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę, bądź bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do niego miękkie masło i dokładnie zagnieść, żeby się połączyły. Następnie partiami podsypywać mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zwarte, uformować z niego kulkę, umieścić w misce, przykryć(...)lodówki. W międzyczasie obrać i usunąć gniazda nasienne z jabłek, a następnie pokroić je w ósemki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na grubość 4cm i wykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkomiękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno(...)podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno w cynamonie
Symfonia Smakówmąki ziemniaczanej. WYKONANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Mąki i proszek przesiać. Dodawać partiami do ciasta. Ubić białka, wymieszać z ciastem. Podzielić na pół. Pierwszą połowę rozsmarować na blaszce, podpiec 15 minut w 175 st. C Następnie posypać bułką tartą , wyłożyć jabłka i rozsmarować drugą część ciasta. Piec ok 40- 45 minut aż ładnie się zarumieni. Po wystudzenia
Pani na deserjabłek cukier do smaku 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną(...)jaja, zmiksować. Następnie powoli wmieszać przesiane mąki. Na końcu stopniowo wlewać ostudzone masło i zmiksować do połączenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wlać połowę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 o C (termoobieg) i piec 15 minut aż wierzch będzie rumiany. Na podpieczone ciasto wyłożyć delikatnie ostudzoną masę jabłkową, następnie równomiernie rozłożyć
Kocham..lubię..gotuję..Ciasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :) Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt(...)ostudzony biszkopt wylać 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić. Następnie wylać lekko tężejącą galaretkę wymieszaną ze startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia można go lekko podgrzać) i całość posypać warstwą kokosową. Ciasto podawać po mocnym schłodzeniu
Ugotowaćkawy, ale także z powodzeniem zapakujecie kawałek do pracy, czy dzieciom do szkolnej śniadaniówki. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie multi-zadaniowe przepisy! To ciasto jest słodkie tylko dzięki zawartym jabłkom i żurawinie. Mi to w zupełności wystarcza, jeśli natomiast wolicie coś słodszego, to dodajcie nieco miodu , czy np. stewii . Serdecznie zachęcam do wypróbowania kolejnego, prostego przepisu(...)który pomoże Wam zadbać o Wasze zdrowie! Zdrowe ciasto jabłkowe z suszoną żurawiną Składniki (tortownica o średnicy 23cm; 12 porcji): 2 szklanki płatków owsianych górskich (w wersji bez glutenu użyj płatków bezglutenowych), 200g jogurtu naturalnego (w wersji bez laktozy użyj jogurtu bez laktozy), 2 soczyste jabłka, 110g suszonej żurawiny (kilka słów o niej pod przepisem), płaska łyżeczka proszku
Natka Pietruszkinajszybszej do przyrządzenia szarlotki. Nie potrzebujemy do niej miksera, ani żadnego innego sprzętu kuchennego oprócz miski. Wkład naszej pracy jest też niewielki, bo ciasto praktycznie robi się samo 😊 Najdłużej trwa tutaj chyba ... obieranie jabłek(...)smaku zależy też w dużej mierze smak ciasta po upieczeniu. Najlepiej, żeby były kwaśne (antonówka, złota reneta), i wtedy fajnie się komponują w dość słodkim ciastem. A zatem ... do dzieła! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 cukier waniliowy
Walijskie PichcenieSernik stracciatella to jeden z pyszniejszych serników. Jest kremowy, czekoladowy i bardzo smaczny.
Kulinarne Fantazje Marioliśrednicy). składniki na wierzch: 3-4 jabłka 15-20 g cukru 10 g masła opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście (opcjonalnie ciasto oprószamy cynamonem). Całość posypujemy cukrem i układamy kawałeczki masła. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 min. Zapisz
Domowy Smak Jedzenianiewielkich sztuk dla 2 osób. Są bardzo sycące, polecam więc nie łasić się od razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony(...)Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy
Kuchenna Kontrrewolucyajabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :) Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 200 g masła, zimnego 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko gruby brązowy cukier wystarczy zmielić go w blenderze ), lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek szarlotkowych (antonówka(...)ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego
Opowieści z piekarnikamargarynę. Ugniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągamy 2/3 ciasta. Wylepiamy nim spód i boki okrągłej formy. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem by nie urosło za bardzo i pieczemy 8 minut w 180 stopniach. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(...)mieszamy. Wykładamy na upieczony spód Piana z białek: Do miski wlewamy białka. Dodajemy cukier puder, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka. Na pianę z białek skubiemy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch się zbyt przyrumieniał zakrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy dalej. Smacznego
Magia jedzenia.