ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:364/956)

Ciasto trociniak 264

Ciasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :)  Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt(...)ostudzony biszkopt wylać 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić. Następnie wylać lekko tężejącą galaretkę wymieszaną ze startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia można go lekko podgrzać) i całość posypać warstwą kokosową. Ciasto podawać po mocnym schłodzeniu

Ugotować
SZARLOTKA SYPANA 186

najszybszej do przyrządzenia szarlotki. Nie potrzebujemy do niej miksera, ani żadnego innego sprzętu kuchennego oprócz miski. Wkład naszej pracy jest też niewielki, bo ciasto praktycznie robi się samo 😊 Najdłużej trwa tutaj chyba ... obieranie jabłek(...)smaku zależy też w dużej mierze smak ciasta po upieczeniu. Najlepiej, żeby były kwaśne (antonówka, złota reneta), i wtedy fajnie się komponują w dość słodkim ciastem. A zatem ... do dzieła! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 cukier waniliowy

Walijskie Pichcenie
SERNIK STRACCIATELLA 132

Sernik stracciatella to jeden z pyszniejszych serników. Jest kremowy, czekoladowy i bardzo smaczny.                          

Kulinarne Fantazje Marioli
rustykalna tarta z jabłkami w formie 135

średnicy). składniki na wierzch: 3-4 jabłka 15-20 g cukru 10 g masła opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście (opcjonalnie ciasto oprószamy cynamonem). Całość posypujemy cukrem i układamy kawałeczki masła. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 min. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 174

niewielkich sztuk dla 2 osób. Są bardzo sycące, polecam więc nie łasić się od razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony(...)Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka z orzechami i pianką 183

jabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :) Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 3 żółtka 200 g masła, zimnego 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko gruby brązowy cukier wystarczy zmielić go w blenderze ), lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek szarlotkowych (antonówka(...)ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Szarlotka. 129

margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągamy 2/3 ciasta. Wylepiamy nim spód i boki okrągłej formy. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem by nie urosło za bardzo i pieczemy 8 minut w 180 stopniach. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(...)mieszamy. Wykładamy na upieczony spód Piana z białek: Do miski wlewamy białka. Dodajemy cukier puder, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka. Na pianę z białek skubiemy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch się zbyt przyrumieniał zakrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy dalej. Smacznego

Magia jedzenia.
Ciasto dyniowe z jabłkami 148

pieczenia szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do posmarowania blachy odrobina bułki tartej do posypania blachy   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jabłka do przepisu myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy(...)cynamon i miksujemy do dokładnego rozprowadzenia dyni. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy stopniowo przesiane mąki – pszenną i kukurydzianą. Miksujemy, aż uzyskamy jednolite i gęste ciasto. Gotowe ciasto wlewamy do blachy.   Wracamy do jabłek – każdą z ćwiartek jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy je w wachlarz. Tak ułożone jabłkowe wachlarze układamy na wierzch ciasta

Smaczna Strona
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 216

sobie ślad - to daje wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy(...)wolnych obrotów miksera (opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny

Symfonia Smaków
Jabłka pieczone tosca 184

przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca , wcześniej ciasto czekoladowe . Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach. Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka

codojedzenia
Szarlotka z kruszonką 159

schłodzoną margarynę nożem i dodajemy do mąki wraz z jajkiem. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, dzielimy w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 175 stopniach

KasiekGotuje
Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) 163

Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na owsiane ciasteczka, tym razem w wersji jesiennej. Maślane ciasteczka z dodatkiem jabłek, pachnące cynamonem, udekorowane płatkami migdałowymi, niezwykle aromatyczne, miękkie, pulchne,  idealne dla dzieci do szklanki mleka, ale również dla nas, dorosłych do filiżanki kawy lub herbaty;) Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi voglio condividere(...)Dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Masę dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy 50 ml wrzącej wody, wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym

La grande e la piccola cuoca
Ciasto jabłkowe z blendera – bez cukru, tłuszczu i mąki 251

prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i wycinamy im gniazda nasienne. Cząstki jabłek(...)blendera do naszykowanej blaszki na ciasto, wyrównujemy wierzch silikonową łopatką i posypujemy łyżką płatków, następnie wstawiamy chlebek na środkową półkę do mocno rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka.   Ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i dajemy mu wystygnąć na kratce. Kroimy chlebek jabłkowy dopiero po całkowitym ostudzeniu! Niezjedzone kawałki ciasta przechowujemy w lodówce i wyjmujemy

Karo in the Kitchen
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 154

cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat(...)gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić.  Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną.  Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka 160

kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 10 dużych albo 15 małych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy, cukier kryształ i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną, dodać je do suchych składników. Wyrobić tak aby ciasto było gładkie. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki(...)między czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem

Krakowskie smaki Ani