warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych* - 1 łyżka cynamonu - cukier puder do posypania (opcjonalnie) - olej/rozpuszczone masło(...)posmarowania Jabłka pokrój w kostkę, wrzuć do garneczka razem z cynamonem i malinami. Podgotuj przez ok. 15 minut, co trochę mieszając. Płaty ciasta pokrój na 16 kwadratów (na 4 i każdy z nich znowu na 4). Foremkę na muffiny natłuść. Wybierz 4 kawałki ciasta ułóż na sobie, co drugi obrócony. Ułóż je w foremce, wypełnij 2,3 łyżkami owoców
Corner With Recipesobowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto z dodatkiem tych właśnie owoców. Przepis jest bardzo prosty i pewnie wiele osób robiło podobne ciasto na szybko :). Ciasto nie zawiera niezdrowego tłuszczu, cukru i białej mąki, za to jest miękkie i wilgotne. Jabłka nadają słodyczy a przyprawa korzenna podkreśla smak. W przepisie użyłam(...)też inna. Śmiało można wykonać ciasto w wersji bezglutenowej np. z mąką gryczaną. Idealne ciasto kiedy nie mamy dużo czasu ani chęci na spędzanie dnia w kuchni, ale za to ochotę na coś słodkiego i przy okazji nieco lżejszego. Składniki (forma 24x13 cm): szklanka mąki owsianej 2 jajka 2 łyżki miodu 3 jabłka 1 kopiata łyżka kakao
Healthy food explorerłyżeczka masła mąka do wysypania formy Składniki na ciasto ( bez wody) wrzucamy do malaksera i miksujemy aż się połączą. Następnie dodajemy wodę i pulsacyjnie mieszamy aż powstanie żwirek. Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut(...)koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście nie ma zbyt wiele cukru, nie ma też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem. I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy smaczne, bardzo kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek
Dieta moja pasjasprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki(...)zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki
Rozpustne gotowanieerytrol w pudrze Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. W misce drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy(...), rozdrabniamy 5 s/obr. 4 , przełożyć do miski. 2. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy jajka, erytrol, olej, drożdże, mąkę i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. 3. Ciasto przekładamy do miski z jabłkami i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze
Be Fit Be Strongerytrol w pudrze Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. W misce drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy(...), rozdrabniamy 5 s/obr. 4 , przełożyć do miski. 2. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy jajka, erytrol, olej, drożdże, mąkę i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. 3. Ciasto przekładamy do miski z jabłkami i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze
Be Fit Be Strongminut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa jabłkowa : Jabłka przełożyć do garnuszka z grubszym dnem i podgrzać często mieszając. Kiedy jabłka zrobią się gorące, wsypać galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Jabłka odstawić do przestudzenia. Masa z kaszy manny : Mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wsypywać(...)wyrównać. UWAGA : Masa jabłkowa nie musi być tężejąca podczas wykładania na ciasto, moja była nawet lekko ciepła - jeśli jabłka są dość gęste, nic nie powinno wypłynąć kiedy położymy na nie kolejny blat piernika. Jabłka przykryć środkową częścią ciasta i wyłożyć krem z kaszy manny, wyrównać. Na masę położyć górny blat piernika i lekko docisnąć. Piernik wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikaminut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki: porcja ciasta francuskiego (ok.300g) 2 jabłka surowe jajko cynamon cukier lub glukoza (kilka łyżek) Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt na dwa ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde
prawdziwe jedzenieulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku(...)Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Podobnie robimy z drugą połową składników. Z tym że na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy plasterki jabłek. Zalewamy masą biszkoptową. Pieczemy tak samo jak pierwszy biszkopt a następnie zaraz po upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy
Made By Mom And Sonciasto, jak się klei podsypujemy. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało) Następnie ciasto dzielimy na 3 części Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie) Tak postępujemy z resztą ciasta(...)mamy mieć 3 cienkie spody JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości. Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy KREM Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka. Dodajemy cukier i mleko-gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne(...)przestygły. Wróć do ciasta Składanie tego wszystkiego. *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi
U Fiolkibądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne(...)przestygły. Wróć do ciasta Składanie tego wszystkiego. *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi
Fiolka w kuchnimałych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego(...)bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę
Zasmakuj Kuchni