ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:268/956)

Chleb 100% pełnoziarnisty mieszany 374

zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda  3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn po 18 h 150 g woda letnia 6 g sól(...)wcześniej namoczone 50  jabłko lub marchew (drobno starte) woda do korekty konsystencji Wymieszać krótko ciasto do połączenia składników, zostawić na 5 minut. Dodać siemię i jabłko, wmieszać równomiernie w ciasto, ewentualnie dodać trochę wody do miękkiej konsystencji ciasta. Zostawić w cieple do wstępnej fermentacji na 50-60 minut. Przełożyć do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce w cieple

Przepisy na domowy ser i chleb
Racuchy na kefirze z jabłkami 1601

kefirze, rzadziej z dodatkiem drożdży. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas ich smażenia :)  Racuszki można podać na śniadanie lub na podwieczorek. Jeśli lubicie, jabłka przed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu. 2 szkl mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki cukru pudru 400 ml kefiru 2 jajka 2 jabłka olej(...)miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka. Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać

Smakołyki Asi
szarlotka 180

zrobiłam szarlotkę. Mam jeden sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Szukałam dość długo takiego, który pasowałby mi i mojej rodzinie. W końcu kiedyś znalazłam. Ciasto robi się szybciutko a jeśli już ma się gotowe prażone jabłka, to wystarczy jeśli ktoś lubi dodać cynamon. Składniki na ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier(...)rodzynki * 1 cukier waniliowy Jabłka podsmażam z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec wsypuję cynamon i rodzynki, jeśli je mam akurat. Na jabłka wykładam ubitą bezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto wiewiórka 172

Zapraszam na ciasto z dużą ilością orzechów z jabłkami i rodzynkami. Przeważnie do tego ciasta dodaje się cynamon, ale u mnie jest nieco inne wydanie z aromatem pomarańczy. Ciacho jest proste i szybkie do zrobienia 😉 Składniki (blaszka: 23/33 cm): mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 7 szt, olej(...)pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy, rodzynki, jabłka, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto pieczemy 40 min. w 170-180 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy

kulinarne odsłony pati
Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki) 156

wystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni... Radzę Wam - podwójcie proporcje składników! Pooolecam!  (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 50g margaryny 130g cukru 2 jajka 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 2 jabłka (średnie) sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny) skórka z 1/3-1/2 limonki Wierzch:  35g margaryny 50g cukru(...)pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk. (Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę kukurydzianą. (Najlepiej bezpośrednio przed użyciem

Di gotuje
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 171

zobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka(...)łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko

Lena Gotuje
Bardzo łatwe Ciasto kakaowe z jabłkami+FILM 173

Dziś chcę Was zaprosić na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i szybkich.  Jest to ciasto kakaowe z jabłkami. Bardzo wilgotne, puszyste i szybkie do zrobienia. idealne do kawki czy na rodzinne spotkania. Gorąco polecam, bo jest na prawdę pyszne.  Zapraszam też na film, na którym możecie zobaczyć przygotowanie tego ciasta krok po kroku. *proporcje na małą blaszkę(...)pieczenia -2 łyżki kakao -ok 3 średnie jabłka lub 2 duże DODATKOWO -cukier puder  Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy też olej-wszystko miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto przekładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami 171

waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do głębokiej miseczki i tworzymy dołek. Następnie wbijamy jajko i żółtka, dodajemy śmietanę i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do lodówki, na około godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże ciasteczka chcemy(...)podzielniejsze i lepsze do zjedzenia na raz :) Do wystudzonego ciasta wsypujemy jeszcze nieco mąki i wyrabiamy je ręcznie, tak by się nie kleiło, a następnie wałkujemy na grubość około 3 – 5mm, podsypując co pewien czas mąką, po czym wykrawamy kwadraty około 10 x 10cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i składamy w kopertę. Na górę ciastek można zrobić

Smakowy Raj
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 174

Kruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą  prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się(...)Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni.   SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej 150 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 jajko JABŁKA 2 kg jabłek 1 łyżka masła 50-100 g cukru  KRUSZONKA

cool and minty
Szarlotka bez pieczenia 71

Wami przepisem na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto. Jest nim szarlotka bez pieczenia. To pyszny deser z jabłkami , który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jabłek. Szarlotka bez pieczenia to szybki i prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego ciasta. Składa się ona z trzech głównych warstw, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Na samym dole znajduje(...)się kruchy spód ciasteczkowy, który jest zarówno delikatny, jak i słodki. To idealne połączenie chrupiącej konsystencji i słodkiego smaku, który doskonale kontrastuje z resztą ciasta. Następnie, na spodzie ciasteczka, umieszczam smażone jabłka. Warto zadbać o to, aby jabłka były soczyste i lekko kwaśne, ponieważ to one nadają szarlotce charakterystyczny smak i aromat. Smażenie jabłek sprawia, że stają

codojedzenia
Proste waniliowe babeczki z jabłkami 129

straganach. Nasze polskie i w cenach wcale nie zaporowych, bo około 7-8 zł za kilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami, bo to właśnie jabłka są jedną z wizytówek jesieni. Do babeczek pasują rewelacyjnie, nadając im smaku i wilgotności. Proste i szybkie, lekko waniliowe. Udadzą się każdemu, gwarantuję. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, Emilii(...)łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem 170

wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle. Składniki:  ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta) 45 g cukru 150 ml letniej wody szczypta soli nadzienie: 700 g umytych, obranych jabłek 100 g orzechów laskowych 50 g masła 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru(...)trzcinowego 1 łyżka cynamonu cukier puder  Przygotowanie: Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej i powoli zagniatając dolewamy wodę. Ugniecione ciasto smarujemy delikatnie olejem i pozostawiamy w misce. Jabłka kroimy w małą kostkę albo paski i smażymy na maśle z posiekanymi orzechami, cukrem i cynamonem ( jeżeli lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy

Niezły Młynek
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 81

jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza się(...)ciasto kruche. Około 2/3 ciasta wykładamy do blaszki - 22 cm / 23 cm wyłożonej papierem. Wylepiamy dłonią warstwę około 1,5 cm. Posypujemy bułką tartą całą powierzchnię i równo wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej w misce części ciasta wlewamy powoli mleko i miksujemy, aż konsystencja stanie się rozrzedzona, ale nadal gęsta, nie płynna. Ciasto wykładamy łyżka na jabłka i rozsmarowujemy

Kronika Piekarnika
Makowiec japoński z jabłkami 100

kcal Makowiec japoński z tartymi jabłkami, bez dodatku mąki. Ten rodzaj makowca jest wilgotny dzięki jabłkom, długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MAKOWIEC JAPOŃSKI 200 g mielonego maku 300 ml mleka 100 g miękkiego masła 130 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka swojskie 3 jabłka 1/2 szklanki kaszy mannej 1 płaska(...)manna","mak","makowiec","makowiec japo\u0144ski","makowiec bez m\u0105ki","makowiec z jab\u0142kami","ciasto makowe na \u015bwi\u0119ta","proste ciasto z makiem"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2021-12-28T11:20:35+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT1H","totalTime":"PT1H30M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["12","12 kawa\u0142k\u00f3w"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories

ProstePesto.pl
drożdżowa babka kakaowa z jabłkami 148

jabłek 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Do 125 ml letniego mleka dodajemy drożdże, 50 g cukru, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Powstały rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zmiksowane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto(...)wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy je w ciasto. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gdy cista podrosną mieszamy je ze sobą i z jabłkami. Przekładamy do natłuszczonej

Domowy Smak Jedzenia