składniki dokładnie mieszamy i dzielimy sobie na cztery równe części. 3. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej 4. Do jabłek dodajemy cynamon, mieszamy (ja do jabłek już nie dodaje cukru ponieważ sporo go już jest w cieście, jesli chcecie lub wasze jablka sa bardzo kwasne to w tym moemncie(...)całej blaszce b) na suche składniki dajemy jedna cześć jabłek i również równomiernie rozprowadzamy c) na jabłka wysypujemy 2 cześć suchych produktów d) na suche produkty 2 cześć jabłek e) następnie na jabłka 3 cześć suchych składników g) po suchych składnikach kładziemy ostatnia cześć jabłek - trzecia h) na koniec wysypujemy ostatnie czwarta części suchych
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżeczka Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, dodałam łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową, włożyłam do lodówki na 30 minut. Jabłka obrałam , podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam cukier i cynamon. Połowę ciasta rozwałkowałam(...)formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. . Piec w 180 stopniach ok 60 minut
AZgotuj!przepis na pyszne ciasto Wiewiórka z bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3 duże jabłka, 50g rodzynek, 1 tabliczka mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam(...)ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię
Tradycyjna kuchnia Kasinawet zdjęcia w procesie przygotowania tego pysznego ciasta. Inspiracja - Cook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 4 średnie jabłka Dekoracja: Za pierwszym razem po prostu posypałam cukrem pudrem , tym razem wypróbowałam polewy(...)pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35-40min. Polewa - Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią ciepłe ciasto. Jak napisałam wyżej - pierwszym razem ciasto jedliśmy bez polewy
Chocolate Stop Temptingbyło by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta(...)pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach kruszonka: Mąkę i cukier mieszamy w misce
Bon appetit mon amieOdpoczynek od dnia codziennego. Jednak mam dla Was optymistyczną wiadomość, że przepisy będą się pojawiać, ale to jeszcze sporo czasu. Zrobiłam smaczne naleśniki z jabłkami. Polecam Wam, bo pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru(...)cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić każde jabłko w bardzo cieniutkie plasterki. Skropić jabłka
O kuchni z uczuciemSkładniki: ciasto francuskie 2 jabłka żółtko 1 łyżka mleka cukier puder lub gruby cukier Rafinada Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na prostokąty na każdym ułożyć pokrojone jabłko. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem . Jeżeli używamy Rafinady to posypać nią t eraz. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. J eżeli używamy c ukru pudru to posypujemy nim po upieczeniu. SMACZNEGO
Moja Galeria SmakuSkładniki ciasta półkruchego : 250 g margaryny 1 jajko 120 g cukru pudru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 550 g mąki pszennej, tortowej(...)Przygotowanie : Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. Składniki (forma(...)połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto (gdyby ciasto wyszło zbyt kleiste dosypać mąki) Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki albo rozwałkować i wyłożyć spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać
Healthy food explorerMini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych Sante - ja dodałam z jabłkami 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Otręby pokruszyć, dodać cukier, mąkę - startą na tarce margarynę. Wymieszać, ale nie zlepiać(...)takowych i musiałam dalej improwizować. Użyłam papilotek - niestety ciasteczka mocno do nich przywarły od spodu - trudno odkleić papier. Muszę kupić foremki :) Do foremek/papilotek włozyc trochę ciasta, ułożyć na nie jabłka i posypać znowu ciastem. Zapiekac około 25 min. w 180 stopniach. Są pyszne - polecam ! Smacznego
kolorowotorcikowoprzyjęciach dla dzieci. Do środka można wrzucić co tylko chcemy przez co rolada może mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami. A jeśli lubicie ciasta z jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku(...)owoce do dekoracji Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszny i prosty do zrobienia jabłecznik na kruchym cieście. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje! Składniki Ciasto 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo ok. 1,5 kg jabłek cynamon cukier Przygotowanie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki(...)Posypujemy cynamonem i cukrem. Na spód blaszki wykładamy połowę ciasta, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut. Wyjmujemy wykładamy jabłka i na wierzch układamy (rwiemy) resztę ciasta. Pieczemy 45 minut. Autor przepisu: Paulina Artykuł Jabłecznik na kruchym cieście pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPiec w temp. 170st. C ok. 40 minut. 4. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Cukiernia PychotkiBardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciastka z musem jabłkowym. Takie inne ciasteczka z ciasta francuskiego :) Pyyycha :) SKŁADNIKI 1 prostokątne opakowanie ciasta francuskiego 1/2
Moje Kuchenne Rewelacje