ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:248/977)

Jogurtowe racuchy z jabłkami 142

jabłkami przygotowane na jogurcie naturalnym, bez drożdży. Szybki, tani i prosty przepis. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką lub trzepaczką i ciasto gotowe do smażenia. Bez miksera, bez wyrabiania i wyrastania ciasta.  Takie placuszki z jabłkami są pyszne - wychodzą mięciutkie i puszyste. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Dobrze smakują zarówno na ciepło(...)wbijamy jajka i roztrzepujemy je.  Następnie dodajemy jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek.  Odstawiamy na około 10-15 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką.  Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy do łyżce

Kuchnia MagdaLeny
Racuchy z jabłkami 967

mąki. W cieście zrobić wgłębienie, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego jabłka. Rozgrzać tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i smażyć na złoty kolor, najlepiej smakują te chrupiące. Podawać z ulubionym dodatkiem

Ania i Marcin gotują
Jabłka w cieście naleśnikowym 135

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder,cynamon do posypania Jabłko obrać oraz wydrążyć … Czytaj dalej Jabłka w cieście naleśnikowym

gotuj ze mną
Ciasto Kilimandżaro 207

blogu wreszcie się pojawia. Nie oznacza to, że nie piekłam, ale jakoś brak mi sił i ochoty na pisanie. Mam dla Was dzisiaj ciasto z przepisu s.Anastazji. Takie na czasie, bo z jabłkami. Na blogu znajdziecie również inny pyszny jabłecznik na kruchym cieście przepis  Składniki: Ciasto  8 jajek 200 g cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki(...)łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro

O kuchni z uczuciem
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 97

kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi(...)razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta odrywamy kawałeczki i rozrzucamy je po wierzchu aż do przykrycia nimi piany. Szarlotkę pieczemy przez 50 – 60 min w opcji góra-dół bez termoobiegu w 180 C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!   Przepis bierze udział w akcji “Jabłka jako inspiracja w kuchni” Artykuł Szarlotka piernikowa

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 85

kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi(...)razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta odrywamy kawałeczki i rozrzucamy je po wierzchu aż do przykrycia nimi piany. Szarlotkę pieczemy przez 50 – 60 min w opcji góra-dół bez termoobiegu w 180 C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!   Przepis bierze udział w akcji “Jabłka jako inspiracja w kuchni” Artykuł Szarlotka piernikowa

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 196

lodówki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, rozdrobnione pierniki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy lśniące, sprężyste ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia(...)razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta odrywamy kawałeczki i rozrzucamy je po wierzchu aż do przykrycia nimi piany. Szarlotkę pieczemy przez 50 – 60 min w opcji góra-dół bez termoobiegu w 180 C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!   Przepis bierze udział w akcji „Jabłka jako inspiracja w kuchni” Artykuł Szarlotka piernikowa

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik z budyniem i ananasami 238

puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ananasy odcedzić, pokroić drobno i wrzucić do jabłek. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Budyń(...)szklankę mniej mleka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 25 x 30 cm ) Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jedną porcję ciasta. Lekko przydusić. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach rozłożyć ciepły budyń. Zetrzeć drugą część ciasta na górę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-55 minut. Poczekać

Kuchnia Pokoleń
Czas leci, niedługo wybory, a tymczasem… 255

mleku. Do misy miksera wsyp mąkę, cynamon i sól. Dodaj rozczyn, jajko i zarób gładkie ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj ciasto tak długo, aż wchłonie całe masło. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż jabłka(...)cynamonem i cukrem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj ciasto na placek o długości 50 cm i szerokości 30 cm. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem. Rozłóż równomiernie wystudzone jabłka i zwiń ciasto lekko w rulon. Pokrój na kawałki o grubości 2 – 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie będą dwie blaszki bułeczek. Posmaruj drożdżówki rozmąconym

codojedzenia
Racuszki z jabłkami i kaszą jaglaną 179

dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak już ciasto wyrośnie dodać potarte jabłka i wymieszać. Smażenie – patelnię rozgrzać z małą ilością oleju i kolejno smażyć placuszki. Nakładać ciasto dużą łyżką, smażyć najpierw z jednej a potem z drugiej strony

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z kremem Rafaello 337

Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczne ciasto bananowe z zapiekanymi jabłkami 220

łyżeczka przyprawy do piernika 4 jabłka orzechy włoskie  Banany, jajka i olej zmiksować na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Jabłka wydrążyć. Pokroić na plastry. Ułożyć na cieście. Posypać orzechami. Piec 60 minut w temperaturze 170*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto francuskie z jabłkami i dżemem 181

różnymi dodatkami. Ja dziś zapraszam na domowe koperty z podduszonymi cząstkami jabłka i dżemem z rokitnika. Całość bardzo prosta do przygotowania. 1 op. mrożonego ciasta francuskiego w płatach 3 małe jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu cynamon dżem z rokitnika Łowicz Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni. Płaty ciasta francuskiego rozdzielamy i odkładamy do rozmrożenia(...)cukier się rozpuści dodajemy jabłka. Posypujemy je cynamonem i dusimy przez chwilę. Zdejmujemy z patelni gdy jabłka są półmiękkie (gdyby jabłka były mocno soczyste i puściły dużą ilość soku, odlewamy go). Ciasto francuskie możemy lekko rozwałkować (ja tego nie robiłam). Prostokątne płaty składamy na pół i ponownie prostujemy (chodzi tylko o wyznaczenie połowy). Na jednej połowie prostokątu

Smaki Na Talerzu
Staropolska szarlotka babci Jasi 217

nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić,  upieczcie to ciasto J Polecam. Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm 3 szklanki mąki pszennej Rzeszelskiej 5 żółtek 1 kostka masła 82% 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.  Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia. Nadzienie:   Jabłka oskrobać

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik z chrupiącą bezą 305

Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka 100g(...)cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni