ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:238/956)

Szarlotka z budyniem bez pieczenia 104

bardzo mało czasu, dlatego tym bardziej zachęcam każdego z Was do przygotowana tego ciasta. Szarlotka to bardzo popularne i lubiane ciasto, dlatego też szarlotka z budyniem z pewnością zachwyci każdego gościa. PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BUDYNIEM BEZ PIECZENIA Składniki ok. 200 g ciemnych herbatników 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru do jabłek(...)miski, przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać stopniowo przestygnięty budyń. Gotową masę wyłożyć na stężałe jabłka. Wierz ciasta posypać pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka z budyniem bez pieczenia pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Jabłecznik na białkach 199

puchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas -start! Składniki na ciasto: 7 białek, odrobina

Domowe ciasta
Ekspresowa rolada 348

blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 239

sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron - równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem   - zupę wlewam do talerza wkładam

Basia w kuchni
Jabłka w słoikach na zimę 545

przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)SKŁADNIKIJabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .  PRZYGOTOWANIEJabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka 186

jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka masła 5 łyżek kaszy manny Piekarnik nagrzać do 190°C. Z wymienionych składników zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać pół szklanki wody i dusić aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodać cynamon(...)kaszę mannę, mieszać do połączenia składników. Tortownicę 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Ciasto wyjąć z pieca, ułożyć jabłka na podpieczony spód i pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec kolejne

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 151

zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Wyrabiać kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie włożyć je do miski posmarowanej delikatnie olejem, zakryć szczelnie folia spożywczą i odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.    Gdy ciasto będzie kończyło wyrastać obrać jabłka, pokroić(...)mąkę, cukier, olej kokosowy w stałej konsystencji i delikatnie wszystko porozcierać palcami.    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na dnie blaszki. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać kruszonką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby się napuszyło. Piec ok. 30-40 minut

Simply Food
Ciasto z jabłkami i polewą kakaową 217

postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja(...)masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta

Simply Food
Pleśniak z wiśniami 290

Najlepszy pleśniak jaki jadłam. Ciasto mimo, że jest tanie i proste to jest naprawdę pyszne!  Jadłam już kilka wersji tego ciasta z jabłkami lub powidłami, ale z wiśniami jak dla mnie jest najlepsze. Zapraszam do spróbowania przepisu kochani. Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy, dziękuję :) Składniki blaszka 23/33 cm : ciasto: mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki, cukier

kulinarne odsłony pati
Ciasteczka powitalne dla przedszkolaka 138

dziecko jest znowu szczęśliwe. Po miesiącu będzie już tylko lepiej. Wszak Gabek chodził już do żłobka :) sytuacja się powtarza.  Ciastka francuskie wypełnione tym co najlepsze  Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy

ClauditteMissCooking
Szarlotka 151

mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość(...)blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy).  Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek. Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo

Taste Of My Day
Sernik z jabłkami i kruszonką 180

zostały, do stworzenia chrupiącej kruszonki, płatki owsiane i chyba już innej nie zrobię, jest boska:)) Trzeba mieć dużo silnej woli aby przestać to ciasto ciągle podjadać:) Zachęcam do skorzystania z przepisu, ciasto wyjątkowo smaczne:) Składniki Ciasto 120 g masła 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Masa serowa 850 g białego sera(...)rodzynkami. Formę umieścić w piekarniku i zapiekać w 160 stopni 25 minut. W tym czasie przygotować dużą blaszkę, u mnie 26/30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Po wyjęciu jabłek z piekarnika, zapiec go około 10 minut w 180 stopni. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać obydwa sery, miękkie masło oraz budyń. Ucierać

gotuj ze mną
Szybka szarlotka dla leniwych 441

Szarlotka dla leniwych czyli błyskawiczne ciasto z jabłkami i cynamonem, które znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Na jej wykonanie wystarczy Ci około 5 minut + pieczenie. I jak tu się na nią nie skusić? Zapraszam do wypróbowania przepisu na tą pyszną szarlotkę, która znika z talerza tak szybko jak szybko się ją robi. SZYBKA SZARLOTKA(...)łyżeczka aromat wanilinowy – 1 łyżeczka cynamon – 2 łyżeczki Przygotowanie 1. Umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki. 2. Na blaszkę (24×24) wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy nasze pokrojone jabłka. 3. Jabłka posypujemy cynamonem. 4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i całość ubijamy przy pomocy miksera

Alle Dobre!
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 223

bogata. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego(...)ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.  Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić

Grunt to przepis!
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 183

zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z okazji Jej urodzin. Smakowało, ba, było pyszne, chrupiąca skorupka ciasta na górze, pod nią serowy krem, skrywający aromatyczne jabłka, z dnia na dzień smakował coraz bardziej. Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 średnie banany 100 g cukru 200 ml oleju roślinnego/lub(...)się nie rozpadły (5-10 minut max). Ciasto: zblendować banany, utrzeć razem z cukrem i olejem, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową

greenscarf