ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:230/956)

Omlet z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem 154

nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki. Na dużej patelni (którą można również wkładać do piekarnika) o średnicy 29 cm rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, posypać cukrem(...)zmiksować ze sobą mąkę, maślankę, stopione i ostudzone masło i cukier trzcinowy. Białka delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przelać na patelnię i delikatnie wymieszać z jabłkami. Dodać pozostałe ciasto, ponownie delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Po tym czasie wyciągnąć omlet z piekarnika, przyłożyć duży talerz lub podstawę

Passions hobbies life
Szarlotka z budyniową pianką 377

sprawdzać, czy uda nam się zagnieść ciasto, jeśli nie dodajemy kolejną łyżkę. Jeśli dodamy całą śmietanę na raz ciasto może wyjść zbyt rzadkie. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Jabłka:  Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce jarzynowej.  Umieszczamy wszystko w garnku i podlewamy niewielką ilością wody, prażymy(...)Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka, a na nie piankę budyniową. Wierzch posypujemy, startym na tarce jarzynowej, ciastem z zamrażalnika. Pieczemy 40  minut w 180 stopniach.  DOBRE RADY (tak na koniec

Czerwona Porzeczka
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 167

puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w ogóle bajka! I na właśnie taki cudowny drożdżowy wypiek chcę Wam dziś zdradzić przepis. Zapraszam! Składniki na róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami:  na tortownicę o średnicy 28 cm ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka(...)około 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu

Rozpustne gotowanie
Jabłka z cynamonem w cieście sezamowym 168

Jabłka z cynamonem w delikatnym, lekko sezamowym cieście i cukrowej posypce – pomysł na ciepłe śniadanie lub deser. 2 jabłka 90 g mąki pszennej 90 ml mleka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki drobnego cukru do wypieków 4 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sezam i jeszcze raz zmiksować. Na patelnię wlać olej (około 1 cm ), rozgrzać go i utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, lekko odsączyć z tłuszczu i obtaczać w drobnym cukrze wysypanym do miseczki

Trzeci talerz
Jak upiec idealne kruche ciasto 178

Czas czytania: 5 min Idealne kruche ciasto Wiele osób pyta, jak upiec idealne kruche ciasto ? Jest to jedno z prostszych ciast, jego przygotowanie jest błyskawiczne i nieskomplikowane! Jeśli do zagniecenia ciasta używamy robota kuchennego, to praca przy nim trwa dosłownie chwilę. Niestety mimo tego, że ciasto jest łatwe to wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować(...)taki nie zdąży się całkowicie rozpuścić podczas pieczenia, a ciasto będzie miało brzydkie kropki. Biały cukier można zastąpić zdrowszymi słodzikami typu ksylitol lub erytrol. Cukru w cieście kruchym może być niewiele lub w ogóle, jeśli przygotowujecie ciasto do wypieków wytrawnych wystarczy odrobina soli. Inne składniki Poza wymienioną bazą do ciast kruchych stosujemy zależnie od przepisu dodatki takie jak, śmietana , którą

SprawdzonaKuchnia.pl
leniwe drożdżowe z brzoskwinią i dżemem... 129

jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe

W Mojej Kuchni Lubię
Apfelstrudel 203

Strudel jabłkowy, czyli apfelstrudel to specjalność kuchni niemieckiej, szczególnie Austrii i innych terytoriów byłej austro-węgierskiej monarchii. To gorące ciasto z jabłkami. Farsz składa się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu, wszystko zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Prawdopodobnie sam strudel pochodzi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jabłka w cieście twarogowym 177

mąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić w grube plasterki. Na każdym krążku położyć gruby plasterek jabłka i złożyć

Kuchnia Pokoleń
Racuchy drożdżowe z jabłkami 185

Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni. Oczywiście  do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem                                                   Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier(...)cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić jeszcze na 10 minut. Tłuszcz rozgrzać

Kuchnia Danusi
Całuski z jabłuszkiem i cynamonem 62

Przepis na ciasteczka całuski. Ich nazwa nawiązuje do wyglądu – przygotowane z jabłkiem przypominają usta lub uśmieszki. Składniki Ciasto 4 szkl. mąki pszennej(...)łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka margaryny lub masła 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo cynamon kilka jabłek Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść i na godzinkę do lodówki. Rozwałkować na grubość 0.5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na każde z nich położyć kawałek jabłka i szczyptę cynamonu. Piec

Wasze Przepisy
Muffinki jabłkowe z chałwową kruszonką 162

chałwa. Wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto zacznie rozdzielać się w charakterystyczną kruszonkę. 2. W dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. 4. Ciasto przekładamy do foremki

Szefowa kuchni
Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) 97

mąki pszennej (1,5 szklanki) 1 jabłko olej do smażenia cukier puder do posypania racuszków       *** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę *** *** Do miski wlewamy maślankę, dodajemy sodę i mieszamy *** *** Wbijamy jajka i rozmącamy rózgą kuchenną *** *** Dodajemy sól, cukier oraz mąkę *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę *** *** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką(...)nadmiaru tłuszczu *** *** Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą 165

rzepakowego Huzar ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasto(...)ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę. Owoce oprószyć pozostałą mąką. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno - p od koniec miksowania stopniowo dodając cukier. Bezę rozsmarować na owocach. Całość ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. (*) Możecie użyć większej blachy, aby kruche ciasto było cieńsze

Di gotuje
Karmelizowane jabłka 164

przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny

Kulinarne pyszności Molki
Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową 127

będzie typowe ciasto z jabłkami chociaż na takie wygląda. Tym razem połączenie jabłek i marchewki w pysznej domowej marmoladzie.   Jak ją zrobić? Przeczytacie poniżej, to nic trudnego. BISZKOPT z MARMOLADĄ JABŁKOWO-MARCHEWKOWĄ   Składniki: (forma25x30) biszkop t: 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru(...)sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. ma rmolada: Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy razem i gotujemy do momentu

Bon appetit mon amie