ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:202/977)

Szarlotka weekendowa 99

kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier wanilinowy cynamon Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szarlotka weekendowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 245

koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona(...)cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie

Kuchnia Ellie
Racuchy z jabłkami 347

mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra(...)Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło

Kolizje Smaków
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 121

dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia Pełna Emocji
Nocne placuszki jabłkowe – bez dodatkowego cukru 82

Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek. Składniki (8 sztuk): 1 średnie jabłko, 2 małe jajka ( tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść), 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich), szczypta cynamonu cejlońskiego, 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków. Sposób przygotowania Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj. Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz

Natka Pietruszki
Najlepszy jabłecznik 146

Dzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z jabłecznikiem. To chyba najlepszy jabłecznik z kruchego ciasta jaki jadłam. Teraz, w sezonie na śliwki, możemy podmienić jabłka na śliwki. Też wychodzi pyszna. Potrzebujemy: 4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml) =70 dag 2 jajka 2 żółtka 3/4 kostki margaryny (dałam Kasię) 1 szklanka cukru=20 dag 1 cukier waniliowy skórka otarta(...)czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam  na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem.  Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam jabłka

Co w garnkach piszczy
Owsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem 168

energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki. Mieszankę suchą można(...)zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego

Pełny talerz
Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal) 238

oszczędnością mąki i wyszły dużo gorsze, ale tym razem są idealne i mocno jabłkowe.Składniki (porcja - zdjęcie):ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych1 jajko2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypaniaok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej)pół łyżeczki aromatu pomarańczowegoczubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli

Malowane smakiem
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 446

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny

Proste Potrawy
Francuskie rogaliki z jabłkiem 169

Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości(...)puder do posypania 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek prażonych, które sama przygotowałam z jabłek antonówek. Można użyć również kupnych jabłek, ale one na pewno będą słodsze. Do jabłek dosypałam łyżeczkę budyniu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy. Następnie

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 284

Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 189

Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku(...)Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa:  1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki

Wrzosowa Polana
Ciasto jogurtowe z jabłkami 327

Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!   Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego(...)Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy

maniapieczenia
Szarlotka z serkiem mascarpone 198

Chwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu(...)obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę  20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić  Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka  • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem

W królestwie smaków Beaty