ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:198/956)

Jeżynotka - szarlotka z jeżynami 117

Studzimy. ciasto: Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.  Schłodzone 2/3 ciasta skubiemy palcami na małe kawałeczki i zakrywamy nimi dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. (między kawałkami mogą być niewielkie dziurki, odstępy) Ciasto posypujemy lekko suchą kaszą manną, aby ciasto za bardzo(...)nasiąkało sokami z owoców.  Na cieście rozprowadzamy ostudzone jabłka, a na jabłkach układamy świeże jeżyny.  Na wierzch skubiemy kawałki ciasta z pozostałej części. (między kawałkami mogą być odstępy) Pieczemy 45 minut, w 180 stopniach

Bon appetit mon amie
Tarta jabłkowa 125

tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g(...)uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut. Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę

Pyry na Gaz
Domowy ocet jabłkowy 141

latem dostajemy od znajomych kilogramy jabłek, z którymi już w sumie nie wiadomo co robić, bo ile słoików smażonych jabłek można zrobić? Z kolei jesienią, pieczemy ciasta z jabłkami, produkując masę jabłkowych odpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych na mniejsze części, jak również z obierków, jakie(...)mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szarlotka z orzechami 138

żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około

kgwjanczewo
Rajska Szarlotka 148

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji, które mogę polecić:) Ciasto ucierane z jabłkami pokrojonymi w plasterki, z polewą bezowo-cynamonową.   Sezon jabłkowy trwa w pełni także zapisujcie przepis kochani i mam nadzieję, że i Wam posmakuje.  Moim zdaniem w przepisie jest za dużo cukru także możecie zmienić według swoich upodobań.  Składniki blaszka 23/33: ciasto(...)dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopioną margarynę i miksować do połączenia na małych obrotach miksera. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać cynamon, zmiksować i wylać

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik z bezą 148

zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki na jabłecznik z bezą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 3 żółtka 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: słoik 1 l przesmażonych (uprażonych) jabłek – przepis beza: 3 białka 1 szkl cukru Jak zrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier(...)kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę

Dorota Smakuje
Jabłka w cieście naleśnikowym 130

obiad. ZAPRASZAMY! Jabłka w cieście naleśnikowym Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone(...)grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Gosia, Sławek, Paula

Sprawni w smaku
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 149

Szarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu(...)wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę

słodki bratek
KLASYCZNA SZAROTKA 151

pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec. Na cieście rozłożyć starte jabłka.  Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz

Słodki Zakątek
Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka 197

pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju(...)rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)  Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.  Smacznego

vegetanie
Jabłecznik z owocową bezą 207

łyżeczki proszku do pieczeniabeza- 5 białek- 1 szklanka cukru- 1 kisiel truskawkowyoraz 3 kg jabłekWszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka(...)obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka weekendowa 78

kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier wanilinowy cynamon Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szarlotka weekendowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 219

koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona(...)cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie

Kuchnia Ellie
Racuchy z jabłkami 316

mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra(...)Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło

Kolizje Smaków
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 96

dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia Pełna Emocji