Uwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być
Smaki Na TalerzuUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być
Smaki Na Talerzupapierowym nasączonym olejem formę przetrzeć i na dnie poukładać ciasno gruszki, na wierzchu śliwki jajka, olej, miękka palma, cukier i cukier wanilinowy mikserem ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa ma być "zważona" dodać mąkę typ 750, proszek do pieczenia i zmiksować krótko do połączenia składników, gęste ciasto dokładnie rozsmarować na owocach piec w 190 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięmniej) nieco ponad 1/2 kubeczka oleju DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około
cool and mintyoleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu(...)patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm
Kuchnia MagdaLenyserkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą 44 Racuchy bananowe z gruszką 46 Placki brownie fasolowe
Zdrowie na języku :Pśmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane
Tradycyjna kuchnia Kasiczekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki
Eat me! Fit me!byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego
Zasmakuj Kuchniprzypadł mi do smaku, że robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance
Bon appetit mon amieZawsze robię ciasto salceson , tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu . Składniki (na 24 muffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie
Corner With Recipesbuja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz
Bon Appetit Małgorzatymąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu klonowego - 3 łyżki cukru + do posypania - 1 żółtko Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi owocami. Dżem przekładamy do owoców, całość mieszamy i przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Mąkę, proszek(...)dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy
Kulinarne życiełyżeczki cukru – 1 łyżeczka soli – 20-30 ml oliwy z oliwy dodatki – oliwa z oliwek do skropienia – 2 starte ząbki czosnku – 2 dojrzałe gruszki pokrojone w cienkie paski – 1 mała cebula czerwona pokrojona w cienkie krążki – 2 kulki mozzarelli – 100 g sera z niebieską pleśnią – garść orzechów – 50 g rukoli(...)stopni (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika). Stół posyp mąką, ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na formę do pieczenia pizzy lub blachę piekarnika. Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą oraz posyp startym czosnkiem i solą. Ułóż dodatki: pokrojoną w plasterki obraną gruszkę, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, pokruszoną mozzarellę oraz ser pleśniowy
I LOVE LIFEjest jego stan na koniec lata. Wiem, wiem- dokumentacja, archiwizacja, skrupulatność. Ale... ciasto... Ze śliwkami. Cynamonem i prawdziwą wanilią pachnące. Z kruszonką. I bezą. Prawda, że lepiej zacząć od ciasta? Tak też myślałam! A wszystko zaczęło się od Pani Profesor. W ostatnią sobotę sierpnia urządziliśmy ognisko- w końcu udało się zaprosić większe grono znajomych i podzielić się radością z kiełbachy(...)najlepsi na świecie, następnego dnia w kuchni czekały na nas „dary losu.” Ogródkowe pomidory, gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo
les mirabelles