jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania
Smakowity Blog Kulinarnypaski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas
Niezły Młynekpostanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodzieOwsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread Lubicie zdrowe desery? Jeśli tak, dziś na podwieczorek poleca się owsiane ciasto czekoladowe (fit) - upieczone z użyciem wyłącznie maki owsianej. Owsiane ciasto czekoladowe to naprawdę zdrowa przekąska . Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto , nie dodaję do niego(...)jest raczej wytrawne!), dodajcie cukier lub jego zamienniki. Owsiane ciasto czekoladowe nie jest puszyste i delikatne jak to na mące pszennej - przypomina trochę w strukturze brownie. Jest dość ciężkie i mocno czekoladowe. Jeśli przepadacie za gorzką czekoladą i ciastami owsianymi, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smacznego:) Przepis na owsiane ciasto czekoladowe (fit), składniki: na blaszkę o wymiarach 23x13cm: szklanka mąki
Lekcje w kuchninaleśniki/pankejki:) Po prostu zachciało mi się zapieczonych w cieście mącznym owoców;) Czyli coś w rodzaju clafoutis, ale bez migdałów (choć nie jestem pewna, czy one są jego charakterystycznym dodatkiem) i masła. Składniki: ok. 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 10 g otrąb orkiszowych jajko duże banan, gruszka i brzoskwinia łyżeczka ksylitolu szczypta lub dwie imbiru i kurkumy 1/2 szklanki
Zdrowa Kuchnia Sowyinnymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami... Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami(...)masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć
Obiad gotowypowiecie na pyszną tartę z serkiem kozim i gruszkami, idealną na sezon jesienno-zimowy, która świetnie będzie smakowała z zieloną sałatą doprawioną winegretem. A jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, możecie do niej dodatkowo dodać trochę serka typu gorgonzola lub roquefort. Czas przygotowania: 35 min. Chłodzenie: 1 godz. Pieczenie: 40 min. Porcja dla 4- 6 osób : Składniki(...)temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) foremkę do tarty (najlepiej podłużną), dociskając ciasto dobrze do brzegów foremki. Ponakłuwaj spód widelcem. Spód i boki ciasta przykryj papierem do pieczenia, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTarta ze śliwkami i kruszonką czyli najprostsze na świecie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy idealne dla wielbicieli śliwek, to wyśmienita propozycja na jesienny podwieczorek. Świetnie smakuje również z innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami, jest banalnie prosta w przygotowaniu i z pewnością zauroczy nie jedno podniebiebnie. składniki na formę do tarty 26 cm 200 g mąki(...)pestki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier puder, dodajemy jajko i pokrojone miękkie masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i tworzymy okrąg odrobinę większy od średnicy blachy po czym przekładamy do formy na tartę posmarowanej tłuszczem i delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta odcinamy
Smakowite DaniaJeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy
Domowe Tortysoli 70 g cukru pudru 1 jajko 150 g zimnego masła Nadzienie: 4-5 gruszek (u mnie konferencja) 500 g śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 2 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, wbić jajko i dodać posiekane na mniejsze(...)jednolite ciasto i wyłożyć nim spód oraz boki formy o średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć na 15 minut do piekarnika. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać
Passions hobbies lifeProste i szybkie placuszki w jesiennej odsłonie - z gruszką i cynamonem. Pyszne również będą z jabłkami lub smażone bez żadnych owoców. Do placuszków wykorzystałam już mocno dojrzałe gruszki, które podczas smażenia jeszcze bardziej zmiękły, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie użycie gruszek twardych i jędrnych. Podane w najzwyklejszy sposób, oprószone cukrem pudrem, tak nam najlepiej smakowały. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki(...)gruszki Przygotowanie: W misce wymieszać mleko, jajko i masło (lub olej), dodać resztę suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej masy bez grudek. Na końcu dodać pokrojone w plasterki lub małe kawałki gruszki (nie obierałam ze skórki) i wymieszać. Rozgrzać patelnię (smażyłam na ceramicznej, bez użycia tłuszczu), na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średniej
Kocham..lubię..gotuję..Mój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka
Kuchnia moimi oczami