ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:299/672)

Niby to samo a jednak inaczej - przekladaniec z kaszy manny i malin 132

robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit-Beurre „Krakuski”. Naszym

Wiem co jem
Tort czekoladowy z mandarynkami 94

Tort czekoladowy z mandarynkami i galaretką prezentuje się niesamowicie. Niestety nie byłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione(...)tortu, więc galaretka z owocami znalazła się na wierzchu. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 pomarańcza 180 ml przegotowanej i ostudzonej wody 12 g cukru opcjonalnie kieliszek wódki Owoce + galaretka: około 10 mandarynek 2 przezroczyste galaretki cytrynowe

Passions hobbies life
Biszkopt z masą jogurtową i malinami 148

galaretki przezroczyste 1-2 łyżki cukru pudru ok 300 g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto(...)pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Tężejące zmiksować z jogurtem, ewentualnie dodając cukier puder do smaku. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Powtykać maliny. Galaretki malinowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, zalać maliny. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło

Smakołyki Asi
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 445

przygotowania i nie ma w nim nic takiego, co może sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast. Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania. Ilość(...)porcji: 18 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru

Kuchcik gotuje
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC 147

szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa  Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania  WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka(...)mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus. Przełożenie

słodki bratek
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) lub więcej(...)rozprowadzić proszek budyniowy, dodać go do gotujących się owoców i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać 3 galaretki i dokładnie całość wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt wyjąć z formy, przekroić na dwa płaty ciasta (najlepiej użyć do tego noża do filetowania). Dolną warstwę z papierem przekładamy z powrotem do blaszki, wylewamy na nią przestudzoną

Smaczne Zdrowe
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 111

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.  Składniki na ciasto kruche  Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.  40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc.  Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik

Korniszonki
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 85

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.  Składniki na ciasto kruche  Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.  40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc.  Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik

Gotujemy i jemy
Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata 172

najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho. Na górę dla chętnych można wylać galaretkę. W zasadzie nie wiem czy to sernik na kruchym spodzie, czy tarta z serowym(...)jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie do pączków czy faworków – czemu

Mieszam w Garnku
Tort "EMERALD" 178

wyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę(...)mieszać, aby się dobrze rozpuściła. Przestudzić. Składanie tortu: - ciasto I nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - malinowa wkładka; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - galaretka malinowa; Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami. Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:) Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy

In my kitchen
Pychotka jabłkowo-orzechowa 184

Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką nad „i’ jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką nowoczesności, tym przepisem walczę w konkursie swojej ulubionej firmy  #beko o swoje marzenie, trzymajcie kciuki za mnie(...)blaszka 25/40 cm Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Masa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek 3 zielone galaretki ½ szklanki wody 2 łyżki cukru Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu 96% Czekoladowa polewa: 125 g masła

Wanilia i Kardamon
Tarta z aronią 183

jest owocem, który wszyscy lubią, ale ukryte w cudownej galaretce z pysznym kremem waniliowym komponuje się cudownie.   Tarta z aronią Składniki: Opakowanie galaretki, tym razem miałam o smaku jagodowym. 250 g owoców aronii Na kruche ciasto: 1 ½ szklani mąki ¼ szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 125 g schłodzonego masła Na krem: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 1 szklanka(...)soku, ale nie na tyle aby wystarczyło do rozpuszczenia galaretki, dodałam trochę wody, zagotowałam i po wyłączeniu gazu wsypałam i rozpuściłam galaretkę. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po upływie czasu, rozwałkuj

Kocham Czekoladę
Orzechowa delicja bez pieczenia 107

jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo to nie traci na smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 70szt. kakaowych herbatników 2szkl. zmielonych orzechów(...)ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link

Waniliowe Improwizacje
Kostka truskawkowa bez pieczenia 616

wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych(...)truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka  posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą

Ze smakiem i z pasją