ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:236/672)

Sernikowa fantazja malinowo-czekoladowa na spodzie z ryżu preparowanego 201

Rześkie poranki, słoneczne dni i burzowe po południa. Stragany pełne młodych warzyw i sezonowych owoców. W polu kołyszące się zboża i łąki pełne ziół. Lipiec. Znowu

My simple kitchen
Prosty torcik truskawkowo galaretkowy ;) 178

Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą) 500 g serka mascarpone 1 laskę wanilii 3 łyżki cukru pudru dodatkowo : truskawki , najlepiej duże i świeże 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier puder , cały czas ubijając białko . Następnie żółtka, nadal ubijając. Przestajemy ubijać i delikatnie wsypujemy

Ogrodnik w podróży
Kulista ekspresja 107

To czekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie

Słodki sentyment
Kulista ekspresja 110

To czekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie

Słodki sentyment
Sernik na zimno 238

piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawam na dwa blaty. Na początku najlepiej przygotować galaretkę, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Szklankę napełniamy 1/3 zagotowanej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę(...)jedną część upieczonego biszkoptu i na to wykładamy większą część przygotowanej masy. Na górę nakładamy drugą część ciasta i ponownie nakładamy pozostałą część masy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa już stężeje wyciągamy z lodówki. Na górę wylewamy galaretkę (galaretka powinna być zimna ale nie całkowicie „ścięta”). Następnie całość ponownie wkładamy do lodówki

Ciastka i ciasta
Jesienny jabłecznik. 140

może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed(...)dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy.      Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki

Rozpustne gotowanie
Ciasto Śliwkowa Pokusa 143

Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka

e-PrzepisyKulinarne
Brzoskwiniowa polana 175

lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja  1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej(...)herbatniki Galaretka brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 4 dojrzałe brzoskwinie Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątki. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy na masę śmietankową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego   var widgetParams = "{ 'Id':'cd2da232-bd0a-469f-904b-fc8c8477bcd8','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link

Cynamonowe szczęście
Kawowy deser Lusette 196

deserze będą wtedy brzydkie bruzdy) Ozdabiamy według uznania. Wersja łatwiejsza: Z podanych składników można także zrobić deser w formie prostokątnej.  Nie wycinamy z biszkoptu ani galaretki i musu krążków tylko składamy jak ciasto.  Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi

Bon appetit mon amie
Tarta truskawkowa z mascarpone 186

cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować między dwoma kawałkami foli(...)upiec. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, na który wysypujemy np.  groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie

Przysmaki Karolki
Delikatny biszkopt z masą budyniowo-śmietanową, owocami i galaretką 142

jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Galaretka: Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Masa: Mleko zagotuj na wolnym ogniu. W czasie jak mleko się gotuje, utrzyj żółtka z cukrami i pod koniec dodaj(...)Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić). Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj. Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. [Głosów:  3    Average

Słodki Blog
TORCIK MALINOWY, SERNIK MALINOWY NA ZIMNO 118

okazji Dnia Matki, tak na szybko, z tego co było dostępne w domu. Wcześniej jakoś nie chciało mi się zaplanować ciasta... Może tak właśnie miało być, dzięki temu powstało pyszne, delikatne, orzeźwiające wiosenne ciasto 👌😋 Co prawda chciałam pod galaretkę też dać maliny, ale chwilowo zabrakło ich w zamrażarce, a czekając na kuriera nie mogłam wyjść z domu...🙊 tak więc maliny(...)wzbogaciły ciasto dopiero później, przed podaniem na stół. Można spód przygotować również na bazie kruchych ciastek, wówczas uzyskamy ciasto zupełnie bez pieczenia. Ja przygotowałam swoje ciasto na cieniutkim biszkopcie orkiszowym. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr. 26cm Składniki: biszkopt: - 2 duże  jajka (osobno białka i żółtka) - 2 łyżki ksylitolu (u mnie 50g)  lub cukru - 2 łyżki mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 171

nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około  40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.  Przekrój  ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.  Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo(...)serek śmietankowy, cały czas miksując. Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości.  Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj  tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.  Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady.  Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni

Gotuj Sam!
Ciasto z galaretką i budyniem (bez pieczenia) 110

Dzień dobry na święta jak i zbliżający się weekend polecam szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world